И на мен ми предстои покупка на климатик.Стаята е 33m3(южна).Решил съм да взема една 12ца.Ще се позлва и за отпление.Препоръчайте някой добър климатик до 700лв с монтажа.
И на мен ми предстои покупка на климатик.Стаята е 33m3(южна).Решил съм да взема една 12ца.Ще се позлва и за отпление.Препоръчайте някой добър климатик до 700лв с монтажа.
jinom,Haier и Hisense напоследък правят много проблеми и никой не казава че Осака са японски освен ако не е някоя заблудена продавачка. Сингапурски са, пък ако щеш ми вярвай. А относни формулите за снятане на необходиата мощност, няма как да е дадет такава формула без отчитане на топлопритоци и брой на хората в помещението. Има си формули разбира се, но не са две и две четири. Взема се по мещен климатик за да си сигурен че при теб ще охлажда или топли и си ОК.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">jinom,Haier и Hisense напоследък правят много проблеми и никой не казава че Осака са японски освен ако не е някоя заблудена продавачка. Сингапурски са, пък ако щеш ми вярвай. А относни формулите за снятане на необходиата мощност, няма как да е дадет такава формула без отчитане на топлопритоци и брой на хората в помещението. Има си формули разбира се, но не са две и две четири. Взема се по мещен климатик за да си сигурен че при теб ще охлажда или топли и си ОК.
<div align="right">Originally posted by Julian*-*22/06/2004*:* 22:32:53</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Хе-хе,
Julian, ако искаш да си изчерпателен, трябва да добавиш, че се вземат под внимание още: географско местоположение; вид на строителната конструкция; вид и географска ориентация на прозорците; защоряване; брой и вид на външни и вътрешни стени; вид на пода и тавана; дали има съседни климатизирани помещения; период от деня, в който се използва помешението; допълнителни топлинни печалби от осветление; допълнителни топлоизточници, та дори и специфика на човешката активност в климатизираното помещение.
Прав си, че формулите не са една и две и не са елементарни. Но е очевидно, че никой тук няма да седне да прави подобни изчисления. И проста формула, която позволява (както препоръчваш ти) да се подбере климатик със застраховка по мощност, би били по-полезна от теоретизиране.
Затова, както вече писах: по 40-50 вата на кубик (а в ***** го смятат и по 35 вата). Повярвай ми, формулката е проверена и върши работа в повечето случаи.
@lightmaster
В твоя случай (33 кв.м и предполагаема височина 2.7 м) формулката дава необходима мощност между 3.5 и 4.5 киловата (12-15000 BTU/hr). Както пишеш, стаята е южна, а ако има и източна външна стена 12-ка вероятно ще е недостатъчна...
33 кубични метра, не квадратни.Засега съм се спрял на МИДЕА,OSAKA i HAIER.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">33 кубични метра, не квадратни.Засега съм се спрял на МИДЕА,OSAKA i HAIER.
<div align="right">Originally posted by lightmaster*-*23/06/2004*:* 09:49:43</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
12-ка за 33 куб. м. е излишно голяма - и 9-ка ще ти свърши работа (освен ако не си в мансарда и лятото там да е като във фурна).
Читавите 9-ки са между 350 и 450 лв. за конвенционална термопомпа (отопление до -5<sup>о</sup>C външна температура). Евтините китайски инвертори (отопление до -15<sup>о</sup>C външна температура) са около 750 лв. Монтажите варират между 60 и 160 лв. Що се отнася до марките, към които си се насочил, може би Midea е най-добър...
@Raid - знам, че е много,но лятото ще е отворена врата да охлажда и съседната стая.Не чувам много добри отзиви за МИДЕА.
Препоръчай марка до 700лв.
Maрката:
LG или Philips!!!
Абе най-добро си е LG сега са пъснали новата серия ArtCool едно че са добри ами са и много красиви то да ти е кеф само да го гледаш!!!
[quote]@Raid - знам, че е много,но лятото ще е отворена врата да охлажда и съседната стая.Не чувам много добри отзиви за МИДЕА.
Препоръчай марка до 700лв.
"Emerson 24" 26000BTU отопление = 7,6 kW ./833лв крайна цена с безплатен монтаж и 3 год. гаранция/.
Сега охлажда много яко/дано и зимата да топли така/
и аз имам нужда от съвет, така че ви моля за помощ. искам да сложа климатик в 2 помещения, но във всеки магазин ми казват различно. едни съветват да си взема климатик с две тела, други казват два отделни климатика. идеята е да се ползват климатиците и за отопление и за охлаждане. какъв климатик е по-добре да си взема?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">и аз имам нужда от съвет, така че ви моля за помощ. искам да сложа климатик в 2 помещения, но във всеки магазин ми казват различно. едни съветват да си взема климатик с две тела, други казват два отделни климатика. идеята е да се ползват климатиците и за отопление и за охлаждане. какъв климатик е по-добре да си взема?
<div align="right">Originally posted by deliana*-*09/07/2004*:* 14:25:19</div id="right">
Според мен е по-добре да си вземеш два отделни климатика:
1. По-евтино е.
2. С мултисплит често се налага прекарването на излишно дълги тръбни пътища - т.е. оскъпява се монтажът пък и се товари допълнително компресорът.
3. Не дай си боже да се скапе нещо по външното тяло - при ремонт на мултисплита ще спрат да работят и двете вътрешни тела.
4. Вероятно помещенията ти имат различни обеми, географска ориентация, изобщо топлинни характеристики. Не че няма мултисплитове с различни типоразмери на вътрешните тела, но може и да не намериш подходяща комбинация.
5. В момента мултисплитове на склад май имат само Toshiba (страшна цифромания), Haier (с един компресор) и Samsung (вече няколко години правят много куци климатици).
Накратко, мултисплитът е крайно решение: само ако по някаква причина няма възможност за монтиране на отделни климатици.
Вземай си два климатика. Не идва по скъпо, ефективността даже ще е по голяма при отоплението защото обикновенно на мултисплит системите топлообенника не е двойно по голям.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Вземай си два климатика. Не идва по скъпо, ефективността даже ще е по голяма при отоплението защото обикновенно на мултисплит системите топлообенника не е двойно по голям.
<div align="right">Originally posted by Julian*-*09/07/2004*:* 19:38:11</div id="right">
Ако имаш място, къде да ги монтираш!
хиляди благодарности за съветите, смятам да се възползвам от тях. то май времето се развали, но да си имам климатик,че нищо не се знае
Виждам , че по темата за климатици има компетенти хора (RAID, julian, Lupus) в този форум. Ще съм благодарен , ако ме посъветвате за избор на климатик. Трябва да се огранича в рамките на 1800лв.
Помещението е в апартамент 75 куб.м с 2 тераси, но към него често има отворена врата към друго с още около 20 куб. м. Държа да е инверторен и да работи сигурно и през зимата. Аз лично съм се спрял на Панасоник 15-ка, но не съм убеден в избора си.Чух, че бил малко шумен(за вътр. тяло става дума).Добри думи чувам за Дайкин, но не съм сигурен откъде бих могъл да си купя истински такъв, както и дали ще ми стигнат парите за 15-ка.
Всъщност всякакви идеи са добре дошли.
Благодаря предварително за отделеното време.