Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

КИРИЛИЦА vs. LATINICA

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #1

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    По този въпрос е изговорено и изписано доста. Причината да повдигна отново темата, беше един чат-разговор наскоро в необятните канали на "мирката", където едно момиче, след няколко мои реплики, възкликна:



    - Ama ti pishesh na bulgarski!!!



    Брех, мама му стара! Прозрение!



    Викам:



    - Ами да. Нали съм българин, както и ти си българка всъщност. Проблем ли има?



    И тя вече ме закопа със следното:



    - Molia te pishi na latin shtoto taka sum sviknala da cheta!



    Гръм и мълнии! Накъде вървим, накъде отиваме? Българският език скоро ще потъне в забвение и само някой пра-пра-пра-внук на някой псевдо Индиана Джоунс ще се опита да разчете "древните рунически символи", наречени "български език". Младото поколение е страшно подвластно и пристрастно на тази тематика, да не говорим за най-елементарните правописни грешки, плод от влиянието на дългите чат-разговори, където латиницата е безспорен лидер № 1. Ясно е, че единствено компютърът [и по точно - Интернет] е виновен за тази, как да я нарека... масова интервенция на латиницата у нас. Въпросът ми е отправен към по-възрастните посетители на форума, тези, които имат деца: Забелязвате ли някаква промяна в това отношение и мислите ли, че им помагате да я преодолеят и да запазят родният си език "чист" и "натурален"? Естествено, нека и всеки друг се опита да даде своето мнение.





    <font color="blue">EDIT:



    P.S. FearMe, да, "рунически" е, ама предполагам, че си решил, че е грешка в бързината, защото все пак знам, че се пише "руна", а не "руина". []</font id="blue">




  2.  
     
  3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #2

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    ivo, нямам деца, но ти казвам честно и откровено - тръпки ме побиват от "чистия и натурален" български език на всички, не само на "децата"!!! след като учителите ни са такива, че не могат да научат децата в училище на правилен език, такива ще са ни и възрастните. след като хора на по 25-30-35-.... години пишат неграмотно на български, тогава не можем да искаме тези на 15 да пишат правилно.



    аз също в icq пиша на латиница и не се срамувам да го правя. след като доста от offline съобщенията, които пращам няма да достигнат адресата четими, тогава ще пиша на латиница. след като не сме достатъчно голям и интересен пазар, че да има навсякъде пълна поддръжка на кирилицата - ще си страдаме от това и не намирам че децата са виновни.



    ок, нека всички клубове сложат на всички машини кирилица. дали ще са съгласни да платят за нея. или да се занимават да сложат безплатна алтернатива. или дали чатърите ще си играят да превключват. или дали ще са съгласни да научат още един layout ( било то бдс или фонетична). според мен не. изход засега няма, най-малкото защото нещата опират донякъде до пари, донякъде до softeware-на поддръжка, и на последно място и до навици.



    его го решението, но някой ще каже, че е радикално:

    слага се кирилицата, прави се default-на и всеки да пише на нея. който има работа да пише на латиница определено ще има познанията как да си смени от бг на лат. нека тези от вас, които имат клубове подемат инициативата така, както я обрисувах и нека видим какъв ще бъде ефекта. може пък да се окаже единствения начин.



    p.s. ivo, правилната дума е "рунически", без "и" []. е те за това ставаше дума...

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    @IvO_tm,

    То ние в този форум не можем да стигнем до единно мнение да се пише на кирилица, та камо ли в някой чат. Виж тук:

    http://www.setcom.bg/news/forum/topi...TOPIC_ID=14787

    От малкото си влизания по чатове съм останал с впечатление, че писането на маймуница и на жаргон се счита за въпрос на престиж.[!] А въпросното девойче явно чете предимно в чатовете, а не в библиотеката.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #4

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Мдааа... В чата много рядко, ама МНОГО рядко може да се намери човек, който да пише не само на кирилица, но и на книжовен език. Много често съм имал моменти, подобни на този при Иво. Дори неща от рода на "kakwo mi pi6e6 ne ti raz4itam pi6i na latinica pls", при което отговарям на кирилица, че нямам латиница на компютъра и съответно не мога да пиша на латиница. Просто считам, че който иска да си говори с мен, било то в ICQ/IRC или тем подобни изгъзици, ще е достатъчно интелигентен за да си сложи кирилица. Ако не - значи не е достоен за моето внимание [:P]

    Относно причината за всичко това - те са три: интернет, интернет и интернет... А споменах ли интернет? Още от самото начало, когато започнахме да пишем e-mail съобщения, използвахме латиница за да преиначим така цветущата българска азбука. После започнахме и да апроксимираме нестандартните за латиницата букви Ч, Щ, Ш и т.н. с някакви си цифри... За да стигнем до момента, в който аз вече вместо BerkStock мога да си напиша псевдонима B3rk570ck и прочее и прочее... Така свикнахме. И понеже все повече и повече губим българското у себе си, на много от нас не им пука, че с писането на латиница допринасяме за упадъка на националността си.

    А решението? Надали са много интернет-страниците от рода на http://6lyokavitza.org/ , а дори да бяха много, надали са много техните посетители, които поне малко са се замислили над изписаното там преди да я затворят.

    Изписах неща, които на много от вас ще им се сторят deja vu, но това е моето мнение по въпроса.



    P.S. Деца нямам! [)]

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    378
    #5

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    За какво да си говорим, при положение че в този форум срещнах написано следното (цитирам приблизително):

    "Wie kato tolkowa darzhite da pi6ete na kirilica, zapochva da vi kuca englisha"



    Някои хора явно си мислят, че като не пишат на собствената си азбука, а специализират в една безумна каша от букви и цифри, имат отличен писмен английски... [:D]



    Личното ми мнение е, че след 50 години от съвременния български няма да има и помен. Неграмотните продукти на моето поколение няма да имат инсталирана кирилица на техните компютри въобще.



    После вземи си имай, отглеждай и възпитавай деца... Да ги гледаш как растат като неграмотни дебили.

  7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #6

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Много съм склонна да подкрепя Darky във виждането му. Изхождайки от факта, че вече на високо ниво се дискутира проблема по медиите"Как да пишем кореспонденцията си" и поставените въпроси дали да се възложи измислянето на нова азбука - на латиница и конкретно за български език - ми стапя всякакви надежди за запазване на книжовната ни цялост.

    Идеята на господата дискутиращи проблема бе - в едно с изучаването на българската азбука - А, Б, В... учениците в първи клас да учат паралелно и н'еква българо-латинска или не знам какво ще и е названието. Която да си има точно определен шрифт при печатно писане (основно при употреба във WWW) за да не се получават правописни и смислови грешки. А това е неизбежно особено при заместване на "ъ"с латинското "а"... и прочее.



    Изтъкна се като пример изречението: (цитирам по памет)

    "Tuk ima vajen most"

    Основното го знаем. Тук има нещо. Но въпроса остава - какво?! Въжен мост или важен мост.

    Ако някой може да го разбере - шапка у свалям.



    Та по повод дискусиите на тази тема (не мога да посоча точно по кое предаване го гледах... измина месец) не знам как и накъде ще вървим. И всичко това, за да сме "по-близо до Европа".

    Детето ми след 2 години ще е първи клас - и ако се приеме тази налудничава идея за втора азбука - Аз ще трябва да се гръмна, защото просто недоумявам как едно 7 годишно детенце, в чието ум е единствено как да се наиграе, ще тръгне да ми учи две азбуки паралелно една с друга.



    НЕ НА ЛАТИНИЦАТА!



    Вярно е и признавам, че на мен ми е трудно възпроизвеждането на информация от латински букви в български думи, понеже пиша само и единствено на кирилица - навсякъде, но това млад човек да се затруднява при четене от кирилица - [Wow!]

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    17
    #7

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Аз пък си мисля, че въпросът изобщо не съществува [^]

    Как ще си пишем в чат и подобни форуми ... не мисля, че е от особено значение. Това са места които се посещават по желание [:D] а не по необходимост. Все пак интернета е (предполагам вече и в България) необходимост.

    Т.е. я погледнете други български сайтове! Новини, реклами, банки, правителство, услуги .. и т.н.

    Пише се прекрасно на български! и ако някой има нужда от тях :-) ТРЯБВА да може да ползва кирилицата от РС-то си! Колко е грамотен обаче ... това е съвсем друг въпрос!

    Така че, удоволствие е когато тук си пишем на кирилица и го изискваме и от другите, нО :-) питам се ...

    Кога ще отида на някой сайт, където ми се предлага (рекламира) нещо .. и той е написам на маймуница... и ще отговоря, поръчм или .. абе каквото и да е ?!



    СПОКО и благодарим за рибките [:D]


  10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #8

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Кога ще отида на някой сайт, където ми се предлага (рекламира) нещо .. и той е написам на маймуница... и ще отговоря, поръчм или .. абе каквото и да е ?!

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Дай линк към някой фирмен сайт. писан на маймуница.[:D]

  11. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #9

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Мили ми форумци, изживяващи се Модератори и Администратори, ако на някой му лиспват първите седем години и четенето на много книги, не сте Вие тези дето ще им ги възстановите/оправите/научите като ги принудите/задължите/посъветвате да пишат на кирилица, единственното което постигате е да ограничите още повече и без това ограниченият кръг от хора който все още посещават този форум, аз се въртя тук от 1998 и в началото това бе наистина един форум където можеш да прочетеш/научиш нещо, за съжаление напоследък не мога да кажа същото. Както и да е - решенията са си ваши - правилата също, а форуми колкото искаш (не визирам DIR.BG - това е синоним на дупка.



    И като за последно - "Кой каквото сам си направи - никой друг не може да му го направи"



    П.С. Като сте толкова големи почитатели на кирилицата защо не си смените никовете с такива на кирлица все пак...


  12. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #10

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    @dash

    Кирилицата, драги ми dash, е национална ценност и гордост и който не се съобразява с такива категории е жалък човек, за да не кажа по-силни думи. А относно кирилицата във форума, то тя е препоръчителна и пожелателна, а не задължителна.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,687
    #11

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">защо не си смените никовете с такива на кирлица все пак...





    <div align="right">Originally posted by dash - 23/11/2004 : 17:16:44</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Защото са никове, а не псевдоними [)]

    Дефакто, защото трябва да си регистрирам целия профил наново, а ме мързи да си правя всичките настройки пак. Иначе лично аз съм се замислял над този въпрос...

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #12

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Самия факт, че SetCom успява да утържи 99% -во положение на кирилизирани мнения, говори че е един от най-добрите и сeбеуважаващи се форуми, dash.



    И смятам, че темата не беше конкретно за форума, а по принцип. Както се забелязва от известно време няма проблем с модерирането на takiva постове.

    Авторът на темата пита за отношението ни към латиницата като цяло.



    А иначе, да - никой не може да накара почитател на латиницата да предпочете БДС, да кажем, но поне след време детето ми като влезе в този форум, ще може да го чете с лекота, а не да ми задава въпроси от съществото на по-горния ми пост.


  16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #13

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    и малко встрани - през '98 нямаше още форум...

  17. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #14

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">и малко встрани - през '98 нямаше още форум...



    <div align="right">Originally posted by FearMe*-*23/11/2004*:* 18:23:41</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">





    Свежо - най сетне някой ме хвана - очаквах го с нетърпение - но щом и ти си тук от първите години на този форум знаеш за какво говоря[]

  18. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #15

    КИРИЛИЦА vs. LATINICA

    Dash, "ник"-овете на почти всички участници тук са на английски език, а не на "шльокавица" [български език с латински букви].



    И както каза Profita, не визирам форума тук, а отношението на хората към "новата българска писменност"...



    А ако ти не си "почитател на кирилицата" [щом толкова жлъчно подмяташ, че ние сме!], защо пишеш на кирилица и защо въобще се наричаш българин?




Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Kirilica-latinica
    От dmg във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 29-09-06, 20:27
  2. Отговори: 4
    Последно: 01-12-05, 20:42
  3. Кирилица на XP x64???
    От DEYDOD във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 18-10-05, 20:57
  4. DOS + Кирилица за HP DJ 610...
    От Garu във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 24-06-05, 09:51
  5. Кирилица?
    От JOJO във форум Windows
    Отговори: 5
    Последно: 31-07-04, 23:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе