регистриране на компютърен сервиз
Здравейте, някой знае ли какво точно трябва да се направи за да
регистрирам компютърен сервиз, не става дума за фирма защото нямам такива средства, а само сервиз да ремонтираш и под каква форма ДЗЗД или нещо друго какъв данък има и прочее...предварително благодаря
Според мен, няма начин да извършваш услуга, без да си фирма. Има други частни случаи, но и те са свързани със средства. Да откриеш фирма не е толкова скъпо, скъпото идва после. Наем, осигуровки, патент, счетоводител, други непредвидени разходи за локални лицензи, касов апарат и т.н.
Интересува ме какви документи и под каква форма трябва да регистрирам компютърен сервиз, т.е. фирмата каква трябва да е,
булстат, данъчен и всякакви подробности други...
Нищо не ти трябва. Регистрираш "едноличен търговец" с предмет на дейност: всякаква в рамките на закона и това е. Най-лесно е (струва малко пари обаче), хващаш един адвокат, за 20 минути ти попълва документите, те ги имат готови, внася ги в съда, плащаш му и това е. В началото няма да си по регистриран по ДДС, така че си намираш някоя счетоводна къще, дето с/у определена сума ще ти оправят счетоводството и готово. Друго май няма. Ако ти се занимава прави си регистрацията сам, но май не е доста приятно търчането, освен ако нямаш приятел който да те светне точно какво да направиш разбира се.
Най-голямата глупост, която може да се направи е да се регистрира ЕТ ! Еднолигният търговец отговаря с цялото си имущество за активите на фирмата. С други думи ако фалира, всичко, което е на негово име ( апартамент, кола ... ) се прибира. Най-добре е ЕООД. Другото - лицензирането на компютърен сервиз излиза през носа. По-добре го узакони като офис, а после какво ще предлагаш... А без фирма със сигурност не можеш да направиш нищо. А ДЗЗД не е това, което беше. Доста път имаш да минеш и вземи приказвай с някой запознат, че ...
За ЕООД му трябва капитал 5000лв. Все пак ЕТ за начало е по-добре.
Само началото да не се окаже и край... Колкото по-голяма е началната инвестиция, толкова по-добре. Вярно, че не всеки може да си позволи всичко, но все пак е по-добре да се понапъне в началото, да не си скубе косите в края.
Само да допълня, че се сетих. Като си купуваш касов апарат, провери дали отговаря на новите лицензи, които ще влизат в сила от средата на годината, да не се окаже, че купуваш касов апарат за 5-6 месеца.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Само да допълня, че се сетих. Като си купуваш касов апарат, провери дали отговаря на новите лицензи, които ще влизат в сила от средата на годината, да не се окаже, че купуваш касов апарат за 5-6 месеца.
<div align="right">Originally posted by silverfox - 01/02/2005 : 00:37:37</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">silverfox какви са тия нови лицензи?!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Най-голямата глупост, която може да се направи е да се регистрира ЕТ ! Еднолигният търговец отговаря с цялото си имущество за активите на фирмата. С други думи ако фалира, всичко, което е на негово име ( апартамент, кола ... ) се прибира.
<div align="right">Originally posted by silverfox - 31/01/2005 : 23:18:29</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Дрън-дрън ярина :)
Всичко му се прибира, ако влезе навътре с парите, завлече всичките си доставчици и откаже да изплаща кредита на банката. (Доставчици на какво? Това е сервиз. На резервни части, примерно.) Чакай, бре! Човекът иска да регистрира сервиз. Нищо и никаква фирмичка, с достатъчно приходи да си докарва хляба месечно и нищо повече. Съдия-изпълнителят ще му вземе апартамента, ако не си плати сметката на телефона ли? Хайде по-спокойно...
starbyte, за да се регистрираш по ЗДДС, трябва да направиш оборот от 50,000 лв. годишно - нещо, което (ще ме прощаваш, не искам да подценявам възможностите ти) гарантирано няма да постигнеш от ремонт на компютри. Не и ако работиш сам (или с още няколко човека), не и ако нямаш сервизни договори за обслужване на стойност поне няколко хиляди лева месечно, не и първите няколко години от дейността ти. А по времето, когато го постигнеш, няма да ти представлява трудност да си регистрираш ООД (ЕООД-та може да регистрира само държавата).
По въпроса с данъците. Доскоро всички видове сервизна дейност се облагаха с патентен данък. Трябва да провериш дали това още е така за компютърните сервизи. Всичко се нарежда прекрасно - плащаш някакъв плосък данък от порядъка на 500 лв. на година (даже можеш да го разсрочваш по тримесечия) и всякаква печалба до 50,000 лв. оборот си е твоя собствена.
Осигуровки. Имай предвид, че собственикът на фирма трябва да се самоосигурява в НОИ на минимум две МРЗ.
За счетоводството: ако си навит да си спестиш разходите по счетоводителя, можеш съвсем спокойно и сам да си водиш счетоводството - особено докато си на патент и не си регистриран по ЗДДС. Ако не ти се занимава или предпочиташ някой друг да го направи, говори със счетоводителя на някой познат с подобна (малка) фирма да те оправя и теб срещу 100 лв. месечно (това даже е щедро възнаграждение предвид факта, че счетоводството ти ще се прави за 30 минути в края на месеца).
Да платиш 50 или 80 лв. на адвокат, за да отиде до Фирмено отделение на Софийски градски съд да ти регистрира ЕТ-то според мен е излишен разход, ако имаш времето. Ти си преценяваш най-добре. След като ти излезе съдебната регистрация, имаш едно ходене до НСИ (статистиката) за изваждане на Булстат и едно излизане до данъчната служба по адресна регистрация за данъчен номер. За НОИ вече ти казах.
За касовия апарат не знам какви нови изисквания ще влизат в сила, но това ще ти го обяснят най-добре в данъчната служба.
Разходи се по пл. "Славейков" и купи някоя книжка на тема "Как да регистрираме собствена фирма", за да ти се изяснят нещата още повече.
Здравейте!
Аз съм нов ... член!
По въпроса за ЕТ-то - да вярно само патент за компютърен сервиз, ама осигуровките не са само върху 2 мин. заплати! На края на годината се уравняват спрямо печалбата и могат да достигнат до 10 минимални заплати !
Аз имам сервиз за касови апарати (ECR) и когато ми се наложи да плащам данъци напр. 250 лв., а осигуровки 1200 лв. си направих ЕООД. Там съм на заплата (осигуровките са само върху нея) а с другата печалба счетоводителя ми прави някъкви номера - някъкви задели ...
Относно касовите апарати - до края на 2005 г. важат всички стари модели, а от 01.01.2006г само новите, които отговарят на новата Наредба 4 на МФ. На практика е рисковано (ако не си в час) да купуваш на старо!
Абе с две думи държавата по всякакъв начин подпомага и силно насърчава частния бизнес по начин такъв, че да ти е драго да плащаш.
@Dark Skywalker
За телефонните сметки не знам, ама кефа е много голям, като мине данъчна проверка и ти тръсне една прилична глоба. Тогава хич не се замисляш за телефонните сметки. Ако завлече всичките си доставчици никой няма да се занимава с него освен самите доставчици. Съденето и поставновлението за запор са толкова разсрочени във времето, че едва ли някой ще се занимава. Но като мине данъчна проверка, после всичко се събира много бързо. Варианта всичко да му е наред е много труден. Ако трябва да отговаряш на всички изисквания за търговски обект, ще луднеш. [8D]
Явно има голям интерес , на мен просто ми писна да работя за тази или онази комп. фирма да има правя пари а за мен на трохите половината,че и по-малко и понеже не мога да си позволя магазин
реших само сервиз и поддръжка но трябва да мога да издавам фактури и касови бележки...търся начин да работя законно макар и малко, но явно ще трябва да остана я сянка...
Добре де, firefox. Твърдиш ли, че ако имаш регистрирано ООД, плащането на глоби на държавата ще се различава с нещо спрямо случая, когато имаш регистриран ЕТ?? Или че данъчната проверка ще извади различен резултат при ЕТ и ООД? Нещо не разбирам какво искаш да кажеш, но не ми харесва да хвърляш човека по върбите и да го плашиш с нереални неща. Не твърдя, че нещата не са сериозни, но не виждам смисъла да се привлича вниманието на питащия към някакви несъществуващи опасности.
@ starbyte: виж, по една или друга причина вече е много по-трудно да се стои в сянка. Затова си помисли добре дали наистина искаш да работиш на черно. Не казвам, че е лесно, но мога да ти се подпиша, че другото ще става все по-трудно. Слушай съветите на ECR, той звучи като човек, който е наясно с нещата, а и явно е по-навътре в най-новите изисквания от мен. С каквото можем, ще помагаме - радостно е да се види човек, който иска да започне собствен бизнес!
Разликата между ООД и ЕТ, е че при ООД се отговаря само с имуществото на фирмата, а при ЕТ се отговаря и с цялото лично имущество. Не искам да го плаша, но е по-добре да знае разликата.
Не съм адвокат, но все пак в момента отварям магазин и съм точно на тема озаконяване и мисля, че съм се запознал с някои основни положения.