Резултати от 1 до 8 от общо 8

Скарлатина -болест

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #1

    Скарлатина -болест

    Гадно ми е, че пиша по тази тема, но ми е необходима спешна информация!

    Дъщеря ми (21 годишна студентка) е болна от скарлатина - днес го научих...

    Какво да правя - мога утре да си я прибера тук

    Опасно ли е? Имам друго дете на 16 години(момиче)

    Какви мерки да взема за профилактика?

    Ясно е, че трябва да има изолация и т.н.

    До каква степен обаче - не вярвам на доктори, а на препатили хора!

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #2

    Скарлатина -болест

    Типично остро инфекциозно заболяване, засягащо предимно деца от 1 до 9 годишна възраст. Причинява се от стрептококови бактерии. Кърмачета по-малки от 6 месеца не боледуват поради предаден от майката имунитет. В малък процент от случаите (5-10%) е възможно и повторно заболяване.

    Детето най-често се заразява по въздушно-капков път, но е възможно и чрез замърсени предмети, играчки или храни. Обикновено заболяването е с есенно-зимна сезонност - от октомври до март. Източник на заразяване са болните от скарлатина, болни от стрептококови ангини и назофарингити, както и носители на стрептококите, които нямат клинична картина.

    След инкубационен период от средно 3-5 дни скарлатината започва внезапно, бурно, най-често с 3 основни признака: повишена температура, болки в гърлото, повръщане. Може да има и болки по тялото, главоболие, кашлица.

    Обривът се появява с няколко часа по-късно. Започва обикновено от подмишниците, слабините, сгъвните повърхности на крайниците, разпространява се към гърдите, корема, шията. Бузите са зачервени, но без обрив. Кожните изменения са с големина на главичка на топлийка, кожата на пипане е грапава и изглежда дифузно зачервена - шагренова кожа. Обривът изчезва към края на първата седмица като може да се последва от трицевидно лющене по тялото и люспесто белене по вътрешните повърхности на ръцете и краката - подобно на ръкавици.

    Езикът е обложен с белезникав налеп до 5 ден от началото, а след това добива характерния малиненочервен цвят. Гърлото и сливиците са яркочрвени. Около устата се формира блед триъгълник. Подчелюстните лимфни възли са увеличени.

    Възможни усложнения на скарлатината са менингит, възпаление на средното ухо, засягане на сърцето и на ставите. Късни последици са ревматизъм и сериозно увреждане на бъбреците (за ранното му установяване е необходимо да се следи урината веднъж седмично до 20-ия ден).

    Лечението на болното дете се провежда в болница или в дома под лекарски контрол. Задължителна е антибиотичната тарапия с пеницилини, при алергия към тях се използва еритромицин, а при липса на ефект- цефалоспорини. Дават се средства понижаващи температурата и болката, витамини. Изолацията продължава 10 дни. Контактните се изолират 7 дни.





    д-р Габриела Калоянова



    <hr noshade size="1">

    Скарлатината се причинява от бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А. Тези бактерии отделят токсини и алерген, който предизвиква късни усложнения. Заболяването се предава по въздушно-капков път. Разпространението на инфекция се извършва от болни от скарлатина или ангина. След преболедуване се придобива траен имунитет, поради което повторният контакт със стрептокока не предизвиква скарлатина, но се появява бактерионосителство.



    Заболяването се среща изключително при деца и по-често през студените месеци на годината. Входната врата на инфекцията е дихателната лигавица. В нея и в сливиците се развиват различни по тежест възпалителни изменения. Засягат се и регионарните лимфни възли, а и така също в различна степен и други орнани - черен дроб, сърце, мозък, кръвоносни съдове и други.



    Инкубационният период е кратък - 2 до 7 дни. След това температурата се повишава до и над 39 градуса С. Болните са сил но отпаднали, имат главоболие и повръщат. Гърлото е силно зачервено и болезнено, сливиците са увеличени, нерядко покрити с гнойни налепи. След 1-2 денонощия се появява скарлатинният обрив, който се състои от дребни червени петънца, разположени особено гъсти по вътрешната повърхност на бедрата, по слабините и гънките на тялото. Обривът не засяга кожата на лицето, което е зачервено. Устните са зачервени и сухи, а очите - блестящи. По кожните гънки нерядко се образуват малки линеарни кръвоизливи. Езикът е малинено-червен.Обривът преминава за 2-4 дни и остава пигментации по кожата.



    Характерно за скарлатината е последващото лющене на кожата, включително на дланите и ходилата. Заболяването често причинява усложнения: синузит, отот, лимфаденит, артрит и други. Тези тежки усложнения, които се дължат на алергично-имунна реакция, са гломерулонефрит и ревматизъм.



    Лечението се провежда в домашна обстановка, в изолация. Най-висок лечебен ефект имат пеницилиновите препарати.Ранното и своевременно пеницилиново лечение осигурява благоприятно протичане и предпазване от усложнения. Освен това се прилагат антипиретици, витамини, антисептични чайове и сиропи и други медикаменти. По показание по-тежки усложнения, включително нагноителни отити, синуити и пневмонии налагат болнично лечение.



    Прогнозата е благоприятна. При усложнения тя се влошава, особено при постскарлатинозен миокардит и пневмоничен апцес с развитие на сепсис.



    Профилактиката се състои в строга изолация на заболелите за 10 дни. През този карантинен срок контактните лица се наблюдават от медицински персонал. Профилактично значение има и навременна тонзилектомия при деца с рецидивиращ лакунарен тонзилит, както и периодична санация на носоглъдката с дезинфекциращи медикаменти и разтвори.

    <hr noshade size="1">

    Мисля че това е достатъчно. Болеста е сериозна за да не се доверяваш на лекатите, а на препатили. Не си играй с огъня. НЕ ПРИБЯГВАЙ ДО БАБЕШКИ РЕЦЕПТИ.

  4. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    1,255
    #3

    Скарлатина -болест

    А така.

    Вчера спрях моя от детска градина заради същата болест.

    2-3 деца се бяха разболяли и правеха изледване на всичките деца.Оказа се че моя е виросоносител.

    Лекарката му изписа Аугментин (антибиотик)

    До колкото знам колкото си по-възрастен,толкова по-трудно се изкарва.

    Но моят съвет е наистина да послушаш лекарите.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #4

    Скарлатина -болест





    <div align="right">Originally posted by Wise*-*24/03/2005*:* 18:10:03</div id="right">

    [/quote]

    Доколкото си спомням е опасна за бременни жени болни или били в контакт.Има опастност за плода.

  6. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #5

    Скарлатина -болест

    Благодаря за мненията. Ще ги слушам лекарите -няма накъде, но ще взема и допълнителни мерки, че на тая възраст не е типично.

    Даже май е странно.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #6

    Скарлатина -болест

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Благодаря за мненията. Ще ги слушам лекарите -няма накъде, но ще взема и допълнителни мерки, че на тая възраст не е типично.

    Даже май е странно.



    <div align="right">Originally posted by Wise - 25/03/2005 : 19:59:02</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Не е чак толкова странно. Аз я бях карал като дете и ме повтори на 19. Лежах една седмица вкъщи...тъпчех се с хапове...класика.



    Пожелавам бързо и безпроблемно оздравяване.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #7

    Скарлатина -болест

    Скарлатината единствена от шарките повтаря и се лекува с антибиотик(което при другите шарки е абсолщтно противопоказно).

    От опит мога да ти кажа, че ако е открита навреме и се почне лечение, няма да има никакъв проблем. Синът ми е на 7 годинки и миналата зима я кара за втори път и си е жив и здрав. Това е единствената шарка причинена от бактериална инфекция и затова се лекува с антибиотик. След 10-тина дни след като приклиучи лечението се правят изследвания, за да е сигурно,че се е изчистила. Заразно е, но никой в къщи не се е заразил от детето.Само не се притеснявай, всичко ще е наред.

  10. isityyy
    Guest
    #8

    Re:Скарлатина -болест

    Искам да попитам, понеже имам един обрив по корема от малки, ситни пъпчици без никъкви други симптоми дали е скарлатина, защото нямам други симптоми. А може би е от топлото.....?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 10
    Последно: 28-10-12, 13:50
  2. Гуруту на Apple Стив Джобс излиза в отпуск по болест
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 17-01-11, 23:07
  3. ... Легионерската болест нападна Варна
    От Mega във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 02-12-10, 12:42
  4. Отговори: 14
    Последно: 09-10-04, 19:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе