Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 36 от общо 36

Възобновяеми енергийни източници

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re: Възобновяеми енергийни източници

Слъчев колектор за топла вода е много добро ре6ение, комплектова се с домашен електрически бойлер със серпентина, и диференциален датчик за темература и помпа. Когато температурната разлика между водата в панела и доло при серпентината на бойлера стане по-голяма от зададената на датчика той включва помпата и се отдава топлина на бойлера и той се загрява. Разбира се това е много ефективно при слънчево време. Съответно системата термопанел серпентина е затворена система с разширителен съд. Недостатък е че зимата водата от системата трябва да се източва, защото при замръзване поврежда термопанела, а той е най-скъпото съоръжение от цялата инсталация. Този проблем се решава обаче много лесно, като за топлообменен флуид вместо вода се използва антифриз.
    Не е добра идея обаче както пи6е6 панела да е на терасата, тъй като ще се огрява само половината ден(в най-добрия случай). Най-добре е да бъде монтиран на покрива на сградата.
    Като цяло слъчевия панел за топла вода е супер инвестиция. На практика цяло лято имаш топла вода за която не плащаш и лев.(консумацията на помпата е нищожна).
    Инвестицията идва около 1000-1500 лв грубо!(Може вече цените да са паднали, не съм се интересувал в момента).

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Имам приятел, който си купи вятърен генератор. Доставиха му го, доста внушително изглежда. Ще го поставя тук в едно село, близо до Казанлък. Малко знам по въпроса, понеже не съм се интересувал, но доста се ядосваше като ходеше по банките. Ако някой се интересува нещо по-подробно и мога да помогна - ще питам или ще ви свържа с човека.

П.С. Говорих с него, довечера ако има време, ще мине насам и ще напиша нещо по това което питаш, Lupus

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от DarkRose
    Имам приятел, който си купи вятърен генератор. Доставиха му го, доста внушително изглежда. Ще го поставя тук в едно село, близо до Казанлък. Малко знам по въпроса, понеже не съм се интересувал, но доста се ядосваше като ходеше по банките. Ако някой се интересува нещо по-подробно и мога да помогна - ще питам или ще ви свържа с човека.
    Да интересно ще е - колко киловата мощност, за какви пари, с какви акумулаторни батерии.... Абе всяка информация е ценна.

5. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Моделът е: Vestas v17/75
    75 + 17 kw/h
    При 3,8 м/с на вятъра се включва генераторът, максималната мощност се получава при 17-18 м/с от около 85 kw/h. Ако вятърът е по-силен от 23м/с за време повече от 5 сек, перката се изключва.
    Диаметър на перките : 17 м
    Височина на кулата : 22,5 м
    Тегло на кулата : 5,6 т
    Тегло на генератора : 4,5
    Кулата не е решетъчна, а е тубосна.

1986 г прозиведена, приблизително малко под 50 000 лв.
    Акумулаторни батерии няма. По принцип батерии се слагат, когато нямам наблизо илине се ползват услугите на НЕК, за да се съхрани излишната прозиведена енергия, респективно, когато няма вятър се използва същата.

Това е от мен засега, до нова година би трябвало да влезе в експлоатация.
    Точно за този модел човекът разполага с пълна документация.
    Ако някой има нужда от още информация, да казва, стига да можем да помогнем, разбира се :-)

6. bk
    bk е офлайн

Тук е от
    Dec 2005

Цитат Първоначално публикувано от DarkRose
    Моделът е: Vestas v17/75
    ...
    1986 г прозиведена, приблизително малко под 50 000 лв.
    Това цената с монтажа ли е или чисто турбината? Принципно 600 лв. на kW e добра цена.
    Пожелавам му финансов успех на твоя приятел, но да има предвид, че vestas (vestas.dk) дават технологичен живот на вятърните си турбини от около 20 години (25 ако са offshore).

7. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Не съм запознат дали ще продава. Цената е май без монтаж, понеже е в "насипно" състояние сега.

8.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. какво значат тези енергийни класове?
    От CALL-151 във форум Друга битова техника
    Отговори: 24
    Последно: 02-01-17, 18:58
  2. Отговори: 7
    Последно: 14-09-05, 12:56

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе