какво значат точно тези енергийни класове дето ги пишат по ел.крушки, перални и т.н.? в какво се мерат? каде може да се прочете по въпроса?
питам тука щото в ГООГЛЕ нищо немога да намера!
какво значат точно тези енергийни класове дето ги пишат по ел.крушки, перални и т.н.? в какво се мерат? каде може да се прочете по въпроса?
питам тука щото в ГООГЛЕ нищо немога да намера!
това е степента на ефективност. А - най-високата, G - най-ниската
става въпрос за потребление на вода, потребление на електричество и т.н съобразно установените стандарти за съответния клас уреди.... колкото е по-близо до А, толкова по-добре
разбира се, от маркетингова гледна точка, са "изобретени" и абсолютни простотии като "качество на изпиране", "качество на подсушаване" и т.н., но истинските показатели най-често за именно за водо- и електропотреблението на съответния уред
"А / А" клас, не беше ли най-ефективния, с най-малък разход?
Не знам дали е най-*, но пералнята (или хладилник-фризерът - не съм сигурен кое от двете беше) вкъщи е клас А/А/А...Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
явно се налага да уточня
"А/А/А" означава, че уредът има клас А в 3 показателя, а не че има ААА клас...
кефите, пичове, това да не е банков рейтинг
това че колкото е по близо до А по-добре яано, ама вапроса е какво точно се крие зад тези букви?
примерно ако една ел.кришка е клас B това значи едо кво си...
ако е клас D това значи едки кво си, има такова и такова КПД и т.н.
как аз да разбера колко по "ефективна" ми е една пералня клас A от такава клас B ?
2пати или 10% или 1% ? и какво точно значи "ефективна"?
и също така, тези класове пропизводитела ли си ги "надписва" на изделието или се минават някакви тестови процедури? ако е така каде да ги прочета тези процедури?
примерно за пералня този клас за консумация на ел.енергия ли се отнася? или за разход на вода? или разход на време?
и ако дадена пералня изпира с 50л вода а друга с 15литра то много вероятно втората да пере по-лошо...
всичко това взима ли се впредвид в тези буквички?
ето ти за пералните:
http://www.mtprog.com/ApprovedBriefi...fingNoteID=232
така ще придобиеш представа за какво иде реч. а за другите уреди следвай принципа "потърси си сам"
Пропускам линка на FearMe
Ето още един: http://www.nef.org.uk/energyadvice/erhome.htm
За пералните
ААА - клас на енергоспестяване, клас на пране, клас на изсушаване
тук - http://qol.ru/articles/article.php?article=10 - описват как се определят тези класове (случай - пералните) - за съжаление,на руски.. но всичко е понятно)
P.S. отжим - изтискване, стирка - пране...
Тая класификация(специално за лампи) съм я виждал само при енергоспестяващите крушки и тя е според продължителността им на живот. Например ОСРАМ, които издържат 3 години са клас Б, а тия които издържат по 6 или 12 години се водят клас А.Първоначално публикувано от CALL-151
има го и на обикновенните крушки!
със сигурност на ФИЛИПС пише какъв клас са!
Като кувах уредите за в нас от техномаркет ми казаха следното, ако са от клас А са по скъпи и харчат по-малко ток и грубо за 1 година се изплащат.
Ха сега де!! Не би трябвало да им разрешават да пият през работно време.Първоначално публикувано от glarus
@glarus
Думите ти ме убеждават, че в Техномаркета наистина не с в час - в Метро поне избягват да говорят чак такива глупости...
Ако разгледате линковете на FearMe и моя ще видите, че класовете са условно разделяне в групи според качествени и количествени критерии.
Качествените - например `клас на изпиране` или `клас на измиване` - не схващам как ги оценяват - badr вече писа, че зависи повече от препарата, отколкото от машината!
Количествените обикновено се свеждат до енергопотребление и потребление на вода - една машина може да е в различни класове по тези критерии, но ако се замислите повече вода->повече енергия за затоплянето й!
По-често наблюдаваме класификация според енергопотреблението на машината, като обикновено около D e рейтинга/консумацията на средния уред наличен в потребление - вероятно след 10 или 15 години, ако скалата се изобразява по същия начин, в D ще попадат днешните B или дори A енергийни класове!
Съвсем логично - за различни уреди - хладилници/перални - скалите са с различно средно.
Е,чак пък за 1 година...Консумацията на всеки уред е доста относителна.Зависи как се ползва.Ако вратата наПървоначално публикувано от glarus
хладилника/фризера се отваря 50 пъти на ден,естествено е да харчи повече ток,спрямо същия хладилник,но който не се отваря,или почти не се отваря.Температурата около хладилника също оказва влияние.