интересно, дали събират лицензионни такси от обществените библиотеки ?Първоначално публикувано от Shturak
интересно, дали събират лицензионни такси от обществените библиотеки ?Първоначално публикувано от Shturak
Какво може да очаквате от Тошо Тошев, който освен всичко е бивш агент на ДС?
Отдавна съм обявил бойкот на всичко, което носи марката на "Труд" (между другото един от добрите вестници навремето)
а да си чувал някога, че :Първоначално публикувано от god
"бивши шпиони няма !!!!!"
п.п.
ако някой шпионин е жив още - просто е превербуван...* и влиза в сметките за "exchange"...
:coolsmiley:
Уважаеми съфорумци,
Прочел съм всички мнения по темата, която следя от самото начало. И съм много съгласен с мненията дотук, Но... винаги има едно но :coolsmiley:, ще си позволя да цитирам мнения от друг форум, без да спомена кой е той, за да не наруша някое правило, където се разглеждат нещата от друга гледна точка, която чисто логически и бих казал юридически има резон. Коментарите оставям на вас. а ето и мненията от там:
Мнение:
"Не ми харесват определено такива теми. Защото тази циркулира из почти всички форуми. Даже сутринта писах отговор. Но ще го напиша и тук. Аз лично оправдавам ИК Труд. Защото техните искания са основателни. Не може да изискваме от частния бизнес да плаща от джоба си за това, че държавата е оставила незрящите на произвола на съдбата. Защо ги обвиняват в липса на морал? Защото са си платили за авторски права най-почтенно и когато опитват да защитят това, за което са дали пари ги обвиняват в липса на морал и в жестокост към неоправданите. Да, съгласна съм, че положението на незрящите е не само тежко, но и отвратително, но за това вината не е на в-к Труд или на който и да било бизнесмен, та те да се чувстват задължени да я изкупят. Това е светът, в който живеем. И макар че мразя да пиша в различни форуми едно и също ще дам пример : Преди месец имах среща с една издателка на ученическо списание. Поводът беше да поискам разрешение за ползването на техни литературни разработки които са с авторски права. Тя ми отказа. И то аргументирано. Тогава разбрах, че всъщност е съвсем права. Защо ли? Защото госпожата няма финансовите възможности на ИК Труд например, но за да поддържа високото ниво на списанието си плаща на едни от най-добрите преподаватели да пишат за изданието. Освен хонорарите има още един куп разноски. Защо казвам всичко това ли? Ами защото първо тя беше крайно изумена, че съм дошла да поискам разрешение, понеже на никой досега не му е хрумвало да го направи, и второ, защото аудиторията на това списание е между 5 и 12 клас - т.е. деца и младежи без никакви доходи. И по тази логика може ли да послужи това за основание тя да плаща от джоба си за нещо, което е длъжна не да продава, а да подарява? Не мисля. Точно по тази причина аз се отказах да ползвам разработките на това списание. Мога да го направя и не мисля, че някой ще ме накаже или осъди за това. Но аз също имам свое разбиране за морал. Време е да спрем с тези шаблони и с мисълта, че някой ни е длъжен. Може да звучи безсърдечно, но това е моето мнение. Ако някой иска да прояви милосърдие, то нека го прояви от убеждение и от желание, а не от задължение. И още нещо...чудно ми е дали собственика на bezmonitor.com се е осведомил какъв е закона и чии са авторските права върху българските произведения, които качва на сайта си? И защо смята, че ИК Труд е държавно издателство, спонсорирано изцяло от държавата, та му е задължено с нещо? За мен това е несериозно."
Реплика:
"Последният пост беше доста смислен, но съм сигурен, че ако беше на мое място нямаше да мислиш така. Представи си, млад човек, без зрение, съсипан от скапаната държава в която живее, увреден от лекарите (щот, на някой не му се занимава да му дозира правилно кислорода в ковьоза), без перспективи, с отчаяно семейство, разбит живот на цяла една фамилия заради него. И на всичкото отгоре идва време за училище, обаче няма учебници от които слепият идиот да учи, няма дори и една книга която да прочете, защото никой не се замисля ни най-малко за слепите в България. Доста прекрасен живот си живее слепият сигурно. Има един сайт, обаче, който предоставя свободно, няколко стотин книги за четене от слепеца. Той се радва на малкото светлина в тунела и започва да чете. Кат не може да вижда, поне може да чете със screenreader който му надува главата по цял ден. Няма лошо, чете си човечеца, но един слънчев ден, едни господа се сещат за слепите и решават, че тоя сайт не им е угоден, щот разбираш ли и от слепите не могат да спечелят нито стотинка и решават да осъдят притежателя на сайта, поне да спре безумието със "пиратлъка, който слепите свободно практикуват". Ето това е на кратко историята на повечето слепи в нашата държава. И няма да говоря много, защото никой от вас няма да ме разбере, най-много да си отнеса наказание от някой модератор или администратор за грубите думи, но ще ви кажа само едно. Когато вие, спрете да си точите филми и музика от нета свободно, ние ще си изтрием книгите на Издателство "Труд" и БезМонитор ще бъде затворен. Всеки да го разбира както си иска. Просто разликата между вас и нас е, че ние освен така, няма как по друг начин да четем, а вие можете и без тоя филм да сте го гледали да карате."
Дуплика:
"Повярвай, доста добре разбирам. И мога да си представя, макар и не напълно колко е трудно да си незрящ. Не мога обаче да проумея как може частника да е виновен за това? Виновни са тези, които съсипват не само живота на незрящите, а на голяма част от българите. Труд няма вина за мизерията, в която живеем. Вината е като цяло на държавата и персонално на всеки един от нас. Защото ние позволихме да ни превърнат в едва свързващи двата края бедняци. И това, че в случая се отнася за незрящи не бива да е повод за оправдание. За мен редното е собственика на сайта първо да беше се поинтересувал как стои въпроса с авторските права, да беше писал на ИК Труд и ако тогава те бяха отказали да се раздухва скандала из нета. Защото от Труд са прави, че не могат да знаят кой точно стои от другата страна. А защо никой не попита този, който е продал правата на Труд на какво основание го е направил и колко е получил? Проблема с авторските права е сериозен. Крайно време е да се научим да търсим отговорност от истинските виновници, а не да се оправдаваме, че сме бедни и заслужаваме да ни дават без пари. Между другото аз отдавна зная сайта БезМонитор. И там наистина има и книги, които не са за незрящи. Така че, нека се поставим на мястото на ИК Труд. Намират сайт с книги, за чиито права са броили доста пари. И от тази сделка е съвсем логично да искат да спечелят. Какво бихме направили на тяхно място? Естествено, че ще пишем и ще ги уведомим че това е незаконно. Оттам нататък дали Труд ще поиска да направи жест и да прояви състрадание е въпрос на лично решение, а не на задължение. Защо не зададете въпроса към отговорните институции какво и как смятат да направят за да се подобри реално живота на незрящите в България? Защо трябва въпроса да се обръща в такава посока? Гадния капиталист няма морал и състрадание. Ами гадния капиталист наистина осигурява работа на доста хора. Не харесвам в-к Труд, но съм свикнала винаги да разглеждам обективно всеки един въпрос. Защото наистина приказката "Истината винаги има две страни" доста често е вярна. Затова и смятам, че по този въпрос и двете страни имат своето право. Но като се замислим всички са потърпевши в случая. Колкото до затварянето на БезМонитор...не мисля, че някой е искал точно това. А и не виждам защо трябва да се затвори сайта. По-скоро може да се доразвие идеята и да се обърнете към издателствата с молба да предоставят някоя и друга книга. Повечето ще откажат, но вярвам, че ще има и такива, които ще подкрепят начинанието. И това е правилния начин. Само за пример - наскоро преглеждах сайта на "Атика". Там те са пуснали за свободно четене някои свои заглавия. Без никакви финансови условия. Смятате ли, че при това положение ще откажат на Вас възможността да се възползвате от тези книги? Вярно, че това е свързано с доста време и усилия, но мисля, че резултата ще е много по-добър и по-полезен отколкото споровете с ИК Труд."
Мисля, че си струва да се позамислим, а?
Какво ще кажете?
Аз лично ще кажа, че на уважаемите съфорумци ни трябва враг, а не мисли...много по-важно е, че заплатите са по 100 лв, а сметките за ток - 200...и за всичко това са виновни ония гадове, които искат спазваме някакви правила. Обаче и те не ги спазват. И въобще "И едните, и другите са маскари!.."Първоначално публикувано от stekyman
//Ако може, същото мнение да ми се зачита и по темата за "Антимафиоти...", "За или против...бази...", "Токът поскъпва..." и т.н...не ми се пишеше навсякъде едно и също. Благодаря покорно
Не знам, но се оказва по по следни данни, че крадеца вика "дръжте крадеца"
http://www.standartnews.com/bg/artic...article=147459 - Продажба на ДВД-та с мачовете на Левски, не само без плащане на авторски права, но и без да се уведомят правоносителите
http://protest.bloghub.org/2006/05/2...right-of-trud/ - още описания - крадени преводи, крадени снимки ... и какво ли още ще изплува
А дали са само в-к ТРУД?!!?? :knuppel2:
Май и 24 часа са замесени и цялата немска сган.
Накрая ще се окаже че и за българските книги не са платили и левче, а най-много да имат бележка то министерството на културата, взета срещу едно кафе за секретарката, че им се разрешава да издадат този или онзи БГ класик, което не им пречи да искат пари на собствената си страница за това!!!!!!!
И ще цитирам един мъдър човек, дето преди 2-3 години каза следното "Истината е като маслото, винаги изплува над водата, колкото и да е мътна"
Mислих, мислих, па като се замислих - измислих - тая ако ми падне на живо - ще я обърна с хастара навън! :sex: :smack:Първоначално публикувано от stekyman
Смея да твърдя,че повечето хората пишещи тук мислят и са взели предвид и аргументите на "труд"Първоначално публикувано от stekyman
Няколко аргумента накратко:
1 Виктор е напълно незрящ човек и като такъв не би могъл да знае как изглеждат текстовете за виждащия човек.Той наистина ги качва в шрифт за незрящи.
Това че и виждащия може с помощта на компютър да ги конвертира или по-друг начин да ги възпроизведе,не прави виновен Виктор.
Още повече,че закона му позволява възпроизвеждането за незрящи и ТРУД МНОГО ДОБРЕ СА ЗНАЕЛИ ТОВА ПРИ КУПУВАНЕТО НА ПРАВАТА.Така че за никакво нарушение не може да се говори тук.
Цитат от bezmonitor.com:
"Дизайнът, (ако изобщо може да става дума за дизайн), е съобразяван само и единствено със слепите потребители, техните текстови браузъри и паяците на търсещите машини.
Виктор Любенов, 14 юли 2001"
http://bezmonitor.com/about.htm
Предложението на "труд" Виктор на сайта си да пусне хиперлинк към техен сайт с платен достъп е своеобразен връх на наглостта.
Горките застъпници за законност искат да им се плати.
А къде остава законното право на незрящия за безплатен некомерсиален достъп.
Цитат:от неизвестен автор
"И защо смята, че ИК Труд е държавно издателство, спонсорирано изцяло от държавата, та му е задължено с нещо? За мен това е несериозно."
Държа пред себе си том 3 на Винету и там на последната страница пише следното:
Преведе Веселин Радков
Художник Любен Зидаров
Немска 1 издание.Издателски N 1144.Дадена за печат 15.04.1985.
.............................................................................................................
Издателство "Отечество"- София --- Държавно издателство
ДП"Георги Димитров" - София --- Държавна печатница
Та говореше се за хонорари и др. разноски.
Е именно хонорарите и др.разноски са платени от държавата някога.
Така че никой не е ощетен.
И накрая:
Има едни неписани правила.Наричат се съвест,човещина,състрадание,милосърдие.
Те когато се нарушават се стига до такива гнусни истории.
Ето защо обещавам,напълно законно и без да нарушавам никой морален закон,да разубеждавам всички които познавам и които са решили да четат изданията на "Труд"
bezmonitor има възможността да промени ежедневието на незрящите чувствително.
Ако си спомняте бяхме засегнали темата за незрящите преди доста време тук в отделна тема и по този повод има възможността поне по телефона и чрез няколко мейла да се запозная с Виктор, както и да запозная пък него, пак по телефона или по мейла не помня с инжИнера и негов познат, Зиновиев. Те написаха драйвери за българска клавиатура, които улесняват работата на незрящите. Евалла на тях двамата [както казват германците].
Та впечатлението ми е, че Виктор си е пич отвсякъде, макар и незрящ. Подкрепям го. Когато си пич е без значение дали виждаш или не [IMHO].
Срамота е да бъркаш в джоба на незрящ. Все е едно да вземеш закуската на гладно дете.
Срамота е за теб, мен и както гледам, за повечето от хората тук. За служителите на WAZ явно всичко си е в реда на нещата, щом носи приходи.
И аз мислих, мислих (за оня форум ми е думата) и така и не успях да измисля що пък ТРУД да са в правото си. Например така и не мога да вдяна как са се сдобили с права върху Каралийчев да речем.Това едно, второто е, гледайки как действат спрямо "Левски", как "превеждат" наново Борхес, как крадат снимки от хората без да им платят нищо и пр. смятам, че имам правото да проявя доста силна доза съмнение относно твърдението им, че притежавали авторски права. Ми не им вярвам. А дори и наистина по някакъв начин, този път по слачайност, разбира се, законно да са се сдобили с тези права, то беше цитиран нееднократно текст от ЗАПСП, който недвусмислено оневинява Виктор.
Ама до сайта му имали достъп не само незрящи? Ами то и до книги с Брайлов шрифт достъп имат не само незрящи, нали тъй?! Така че оная дама от оня неизвестен форум да не лее крокодилски сълзи, ми да седне и тя да омисли* малко. Може да й е за пръв път, но ще й е от полза. Опрели ТРУД баш до стотинките на слепите! Ще изплагиатствам Райчев и ще ги нарека морални изроди! А че на знам.бг трябва освен смс да се въведе и код за активация, който сляп човек няма как да отгатне дори няма да го коментирам - да го коментира лицето Тошев и шайката му социопати!
Между впрочем, кой е тоя форум, дето е писала тая?
Оказва се че положението е още по-гротеско.
Забележителната наглост на "труд" надминава всякакви граници.
Оказва се,че "труд" са продали и не притежава правата заради,които заплашват със съд.Повече може да прочетете тук http://protest.bloghub.org/
Не ми стана ясно кога точно "труд" са си продали правата,но ако това е станало след разрастването на скандала,което е най-вероятно,това показва още веднъж колко са жалки. Могат да показват зъби на слепия Виктор,но сериозно са се уплашили от надигналата се вълна на негодувание :knuppel2:.Показва и силата на интернет обществото.Дано се замислят и други инстанции(NSBEAN ets.) :coolsmiley:Първоначално публикувано от badr
Не вярвам да е след скандала,защото сайт да закупи права при положение,че интернет обществото реагира крайно негативно и остро,като по същество е принудило сайта да направи достъпа до произведенията безплатен,ми се вижда нелогично.
По скоро ред е на прокуратурата да направи проверка и ако има фалшифициране на документи да повдигне обвинения.
"Надай се к*ре на пияна жена" казваше един мой професор....Първоначално публикувано от badr