Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Въпроси за велосипеди, предавки и подръжката им

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Въпроси за велосипеди, предавки и подръжката им

Малко съм лаик в областа и ми трябва помощ.
    1.Нормално ли е при прескачане на скорост да се резмества нещо?
    Когато ги превключвам една по една няма проблем, вървят си перфектно, но когато прескоча една или повече нещо се размества и не се прехвърля нормално веригата на задния венец.
    2.Има ли ограничения за броя на зъбите на внеца?
    Задния си ми е ок, но искам да сменя предния. Трябва ли да се съобразявам по някъкъв начин с броя на колелата и зъбите на задния?
    3. Съществува ли преден венец с 4 колела? И ако да има ли варинат при който малото е с по-малко от 28 зъба, а голямото с повече от 48?
    4. С какво да смазвам веригата? В момента ползвам маслото за двигателя на колата. Много бързо се наклепва с прахоляк и почва да скърца.

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Re: Въпроси за велосипеди, предавки и подръжката им

Ами проблема може да е в машинката, може просто да си е такава, може да има износване на венеца или на веригата., може пък да не е настроена. Може и превключватела да кормилото да е тъп или скапан, тъй като на евтините велосипеди превключвателите не са големи боклуци.

4. HD
    HD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Aug 2004

Здрасти,

то и аз не съм много напред с велосипедите, но:

1. относно смазването - най-добре е със силиконов спрей - даже и повечето (да не кажа всички) велосипедни майстори мажат веригата с такъв.
    Има един в МЕТРО, последно го взех за около 5-6 лв флакончето, води се и за мазане на гумените уплътнения на вратите на автомобилите през зимата, но пише също, че е подходящ и за велосипедни вериги. В момента не мога да ти кажа точния модел, мога да го погледна довечера в къщи и да ти кажа.
    Също така имаше един спрей, който пък беше СПЕЦИАЛНО и само за вериги, също и за мотоциклети става, но беше и по-скъп.
    С машинно масло не е много удачно да се смазва - верно, има добри мазителни свойства, обаче праха много бързо полепва по веригата и преждевременно скъсява живота й;

2. Не е желателно да "прескачаш" скоростите, т.е. хубаво е да ги изреждаш подред, независимо във възходящ или низходящ ред - т.е. от 2-ра не бива да минаваш направо на 4-та да кажем, трябва да минеш през 3-та - и не забравяй като превключваш да въртиш педалите - без много усилие, иначе веригата често се откача от някой от венците. А дали е нормално да се размества нещо - не знам, зависи как ги превключваш, ако действаш "грубо" може и да се поразмести, нищо чудно;

За другите работи май не мога да ти дам съвет

Иначе мога да те насоча тук:
    http://mtb-bg.com/

и по-специално тук:
    http://www.mtb-bg.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=4

там ще намериш отговор на всички въпроси, които те интересуват.

5. Member
    Тук е от
    Feb 2006

За смяната на скоростите трабвя наистина по лекичко и за предпочитане е да не въртиш педалите на 'тяга' в момента, а просто лекичко колкото да смени. Може би трябва да се пипне оптегача малко отзад да да ти се сменят като хората...има едно болче дето се разхлабва с времето. Предни комбинации от по 4 колела май не съм виждал, ала не карам от 3 години така че може да има изненади...по мое време бяха макс 24 - 3*8... мисля че на различните модели/марки най-голямото предно колело/зъбез е с различен размер...това е единствената разлика...при 24 скорости вярвай ми не ти трябват повече...така или иначе в градски условия използваш 5-8 най-много...

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275
    Малко съм лаик в областа и ми трябва помощ.
    1.Нормално ли е при прескачане на скорост да се резмества нещо?
    Когато ги превключвам една по една няма проблем, вървят си перфектно, но когато прескоча една или повече нещо се размества и не се прехвърля нормално веригата на задния венец.
    2.Има ли ограничения за броя на зъбите на внеца?
    Задния си ми е ок, но искам да сменя предния. Трябва ли да се съобразявам по някъкъв начин с броя на колелата и зъбите на задния?
    3. Съществува ли преден венец с 4 колела? И ако да има ли варинат при който малото е с по-малко от 28 зъба, а голямото с повече от 48?
    4. С какво да смазвам веригата? В момента ползвам маслото за двигателя на колата. Много бързо се наклепва с прахоляк и почва да скърца.
    1. Подкрепям HD и Smurfa - не е хубаво да правиш 'прескачания' при смяната на скоростите.

2. В конкретния случай, броят на зъбите и диаметърът на зъбното колело зависят от вида и размера на веригата (един вид, зъбите и веригата трябва да си паснат - както на задния венец, така и на предния). При това положение, ограничение за броя на зъбите няма, но ако искаш да сложиш зъбно колело с повече на брой зъби, то ще е с по-голям диаметър (и обратното: по-малък брой зъби - по-малък диаметър), а това неимоверно ще се отрази на предавателното отношение - ще въртиш по-трудно или по-лесно, в зависимост от това как точно си променил броя на зъбите (и респективно - диаметъра).

Разбира се, при тези предавки луфтовете са достатъчно големи, че да позволяват и елементарни разлики в размерите на зъбите, но все пак би било хубаво да се придържаш колкото се може повече към основния размер.

3. Лично аз не съм виждал велосипед с 4 колела на предния венец. Може и да има де...

4. Винаги съм си смазвал веригата с моторно масло и проблеми с прах или скърцане не съм имал. Може би има значение какво количество масло слагаш - по една малка капка масло на звено от веригата стига, след което завърташ педалите за да се разнесе маслото по-добре по зъбните колела и веригата.

7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Проблеми с праха има, но зависи къде се кара колелото. Силикона доре я смазва но за много кратко време. Както се спомена по горе има си специални смазки за верига. Ако не са много скъпи е добре да се ползват, особено ако се кара много колелото.

8.  

9. HD
    HD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Aug 2004

Ми да, то и аз като се замисля - преден венец с повече от 3 диска не съм виждал (но може и да има, не знам) - повечето са с 3 отпред и 6 (3 х 6 = 18 скорости) или 8 отзад (3 Х 8 = 24 скорости).
    Честно казано не разбирам какво искаш да направиш, че искаш да сменяш предните венци ....
    Я разясни малко.

А за смазването със силикон - примерно моето байкче с едно намазване на веригата със силикон изкарва почти около 2 месеца, като го карам почти всеки ден - през седмицата само из града, а събота и неделя и извън него, т.е. по малко повече запрашени места. И почти не полепва прах по нея, докато съм я мазал и с масло веднъж (голяма грешка) - беше полепнал доста прах, който в контакт с маслото беше станал един такъв мазен - хем бях сложил по една капчица горе-долу на всяко звено.

Абе вместо да слушаш нас - чети из оня форум, към който ти бях дал линк в първия си пост - сигурен съм, че ще намериш отговори на 100% от въпросите си

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Смяна на скорости - последователно ги редиш и нагоре и надолу.
    за почистване на верига и смазване - 5 функционална смазка WD 40 - по на сметка е 400 мл флакон. Има ги на Шел, Практикер. Във варна на сметка са в "Гарван" а в ЗПЗ Варна Комерс

Пак за смазване има смазки на Den Braven флакони по 400 мл. Има силиконов спрей , тефлонов спрей, спрей за вериги, проникващо масло с МоS2. На Локтайт няма смисъл да препоръчвам продуктите защото са с високи цени.

11. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Само да спомена, че гледам има неразбиране по въпроса за смазките. Силиконова смазка се слага само там, където се трие пластмаса с пластмаса или пластмаса с метал. Там където има триене на метал с метал се слага машинно масло или грес. Освн ако не става въпрос за специализирана силиконова смазка за коли за високи температури.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Силиконовият спрей е до около 150 градуса. Тефлоновият на 230-240 градуса.
    Специално за веригата на велосипед каквото и масло или смазка да сложи поне на 2 седмици трябва да се промива и наново смазва защото по улиците въобще няма прах и кал. А пък , ако мине 1 Камазче покрай теб жална ти майка -трябва непременно да си екипиран или с противогаз или поне с противопрахова маска.

13. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от HD
    Ми да, то и аз като се замисля - преден венец с повече от 3 диска не съм виждал (но може и да има, не знам) - повечето са с 3 отпред и 6 (3 х 6 = 18 скорости) или 8 отзад (3 Х 8 = 24 скорости).
    Честно казано не разбирам какво искаш да направиш, че искаш да сменяш предните венци ....
    Я разясни малко.
    Моето е с 3х7. Искам да увелича максималната скорост на колелото и едновременно с това да намаля максимално усилието при катерене на баири. В момента предния ми венец е с 28/38/48 зъба. Ако има таккъв на който малкия да с по-малко зъби, а големия с повече ще е точно това което искам. И за да не става прекалено голяма разликата между колелта - 4 колелала.

Мерси за мненията на всички.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ако има таккъв на който малкия да с по-малко зъби, а големия с повече ще е точно това което искам. И за да не става прекалено голяма разликата между колелта да не става много голяма- 4 колелала.
    Идеята за 4 зъбни колела определено е по-добра, отколкото да смениш първото и третото съответно с по-малко и по-голямо - в тоя случай може да имаш затруднения (или направо невъзможност) при превключването на 'големите' предавки - зависи от механизма.

Друг вариант е да потърсиш заден венец с по-голяма разлика между размерите на най-голямото и най-малкот зъбно колело и по-точно - най-малкото да е по-малко от твоето най-малко и най-голямото да е по-голямо от твоето най-голямо... Не съм сигурен, обаче, дали задните зъбни колела не са стандартни по размери и дали въобще съществуват различни по размери такива.

16. Member
    Тук е от
    Feb 2006

Моето е с 3х7. Искам да увелича максималната скорост на колелото и едновременно с това да намаля максимално усилието при катерене на баири. В момента предния ми венец е с 28/38/48 зъба. Ако има таккъв на който малкия да с по-малко зъби, а големия с повече ще е точно това което искам. И за да не става прекалено голяма разликата между колелта да не става много голяма- 4 колелала.

Не знам с колко повече можеш да намалиш услието...какви са тия баири дето ще ги лазиш...има и друго нещо ако въртиш като луд и мърдаш с един метър в час ще издържиш макс 10 минути...от опит знам че да лазиш на последна/мин предавка е такава болка че не искам да си спомням...за скорост винаги може повече ако искаш пробвай да докопаш зъбни колела от пистов бегач те май са по големи...ама трябва да видиш оптегача как ще си върши работата. Мисля че има зависимост между радиуса на колета(гумите) и размера на зъбните колела, т.е. с колела на планински бегач имаш някакъв лимит поради височината на колето...

едит: тук играе и ъгъла под който веригата е спрямо зъбците...ако си на 7 и 3 това е най-големия който може да получиш. ако сложиш още едно зъбно отпред този ъгъл ще се увеличи и може веригата ти да пада...

17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Моето е с 3х7. Искам да увелича максималната скорост на колелото и едновременно с това да намаля максимално усилието при катерене на баири. В момента предния ми венец е с 28/38/48 зъба. Ако има таккъв на който малкия да с по-малко зъби, а големия с повече ще е точно това което искам. И за да не става прекалено голяма разликата между колелта да не става много голяма- 4 колелала.

Зъбни колела с по малко зъби за задното колело, но с машинката която нестава. Трябва изцяло нови скорости да сложиш. А цената на такива е доста висока. Виждал съм такива на велосипед Пежо. По принцип преден венез има с по малък диаметър респ. зъби. и става за най простите машинки. Ти може и да си с такъ. Има едни пък малко по големи. Най добре е да отидеш до някой серзив за велосипеди и ще видиш какво проидават и маисторите ще ти кажат кокво можеш да сложиш и какво не. Едва ли ти се прави голямя инвестиция за някои супер скорости.

18. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

@Smurfa Баира е само на връщане от работа. И е нонстоп. Или почти. Ако знаеш къде са Камбаните и Семинарията в София можеш горедолу да си представиш за какво става въпрос. Ма смени ако ще правя няма да е скоро. Днеска се пребих на идване на работа и си ударих коляното и в момента не мога да го движа като хората.
    @JulianПрав си не ми се влагат много пари.

Я накой софиянец да каже по този маршрут дали знае читав магазин. Или някъде в Младост.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. За Спектърнет и подръжката им
    От dragozow във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 05-05-07, 17:00
  2. TV RIP въпроси
    От nniki във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 05-09-05, 00:00
  3. Въпроси - CPU
    От DarkRose във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 3
    Последно: 20-08-05, 22:18
  4. Спират подръжката на AVG 6.0 ??????
    От ganch във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 29-10-04, 17:34
  5. TV Out Въпроси
    От Executor във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 13
    Последно: 30-06-04, 13:07

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе