Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

относително тегло ??

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2005

относително тегло ??

Някой може ли да каже как се намира относителното тегло на даден предмет че спориме тука с комшията

Ако можете да дадете някаква формула ще бъде хубаво, а пък ако дадете и някакъв линк да го види черно на бяло ( може и цветно ) ще бъде още по-добре.

Благодаря Ви предварително!

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: относително тегло ??

ro (гръцката буква ро) = m/V - масата в/у обема

//Поправителен...понеже знам, че това е плътност, в същото време съм сигурен, че е относително тегло. Та ето го и обяснението:

плътността е масата в/у обема, а относително тегло е плътността отнесена към плътността на водата, която е 1 g/cm3

...или с други думи пак масата в/у обема, но падат мерните единици. Демек плътността е kg/m3, a отн. тегло е същото, но без мерните единици - число.

http://jersey.uoregon.edu/~mstrick/A...eoQuerry7.html

4. Member
    Тук е от
    Jan 2005

а нещо на БГ няма ли, че сега не ми вярва

5. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Какво да не ти вярва?Обясни му го като на пиян
    Примерно 1 литър(1000 куб.см.) олио тежи 0,8 кг. , а 1 литър дестилирана вода - 1 кг.
    Дели се масата(кг.) на обема и се получава относителното тегло.
    Ако не ти вярва,че в/вата с по-малко относително тегло са по-леки - сипи олиото във водата

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

http://www.spearfish.org/print.php?plugin:content.24

Относителното тегло е коефициент между плътността на веществото и плътността на сладката вода при температура 4C. При температура 4C дестилираната вода има относително тегло равно на 1.
    А по-надолу за плътност:

Плътността е равна на масата за единица обем. И пак формулка:

МАСА
    ПЛЪТНОСТ = ------------
    ОБЕМ

7. XaugyTuH
    Guest

Много ми е трудно да разтълкувам това на пръв поглед просто понятие: "относително тегло". Според физиката, теглото=масата x земното ускорение. G=m.g. А масата е равна на плътността по обема.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от XaugyTuH
    Много ми е трудно да разтълкувам това на пръв поглед просто понятие: "относително тегло". Според физиката, теглото=масата x земното ускорение. G=m.g. А масата е равна на плътността по обема.
    Понятието се използва по-скоро в химията,отколкото във физиката,едва ли ще е интересно да го разискваме тук,но утре бих се разровил в старите учебници,за да намеря метода за определяне,използван в химията.

10. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Edin_Lud
    това вече го отказа от спора Благодаря Ви ще пия една ракия от баса и за Вас

11. Тук е от
    Nov 2005

При пропан-бутана, относителното тегло = тон/литри. Тоест масата към обема. Или 1000кг/1850л=0,5405

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

--------------------------------------------------------------------------------
    При пропан-бутана, относителното тегло = тон/литри. Тоест масата към обема. Или 1000кг/1850л=0,5405

Обаче кога ?? Зимата или през лятото. И на коя газостанция ? и за каква газ ? - Бг-румънска; гръцка ??? Разлика почти от земята до луната.

13. Тук е от
    Nov 2005

Зиме - плътност от 0,56 до 0,58 = 1000кг/0,57= 1754л
    Лете - плътност от 0,52 до 0,54 = 1000кг/0,53= 1886л
    Все пак 5 год. бях управител на Лукойл бензиностанция.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@moni74
    Данни по книга.Обаче реалността е съвсем друга. зареждал съм и водичка - газовитя вентил зимата се обеледенява /без да има теч/И колата забива като спреш следа малко се размразява газ вентила и тръгваш докато след 10-5км пак забиеш нос.Докато не я пуснах да изтече и почистя газ филтъра никаква оправия. И др как на 50л бутилка / без ограничител- само без теории .. зареждам и тръгвам на дълъг път веднага/ зарждам 54; 58л газ??

като днес на Шел - резервоар 3л по документи,инфо в нета отивам на собствен ход и по показание на нивомера трябва да имам около 4,5-5,5л и изведнж зареждам 63,5л , ба си резервоара на самолета се разширява на морското равнише

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

kris11, какво общо има това с относителното тегло...нали не вярваш, че относителното тегло на пропан-бутан и бензин се променя в зависимост от това на коя бензиностанция или газстанция зареждаш?

17. Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от kris11
    @moni74
    Данни по книга
    Това, което ти го писах, не е по книга. По книга, от НХК дават тегло, каквото си искат. В 90% от случаите не е вярно. Но няма кой да ги контролира. Преди 1-2 години, сложиха една румънска фирма на кантара, за контрол. Точно ЕДИН месец. И после я махнаха, щото не им отърваше. А при тях теглото си беше абсолютно точно. Както и да е, не ми се говори, щото може много да разискваме...
    А относно литрите в резервоара - варианти много. Например: При полупразна или празна бутилка налягането вътре е ниско - 2-3 атмосфери максимум.. Ако е нормално 5-7 атмосфери в резервоара на бензиностанцията, помпата ще го нагнети до 12-14 атмосфери. И твоята бутилка мислиш ли че не мога да я препълня, като я надуя до 12-14 атм.? Ако ти е 50л, като нищо мога да я напълня с 55л. Без проблем. Но не е добре, защото ако не минаваш преглед често, не се знае доколко атм. ще ти издържи инсталацията. И ще започне да изпуска оттук-там.
    Друг вариант е да ти изпуска по малко сачмата на чашката. Тогава, след зареждането можеш да загубиш няколко литра във въздуха. И ти си мислиш, че имаш няколко литра, а то си на изпарения.
    Например, в големите вериги контрола е много голям. На всеки 6м. се замерват колонките от Държавната метрология. Докато на някоя частна знам ли, ... Най-добре е, преди да заредиш, погледни дисплея на колонката. Трябва да има стикер, който показва докога замерването важи - примерно 09/06. Това значи, че до края на септември ще трябва да се замерват наново. Това важи и за бензин и дизел. Има норма, която дава до каква част може да варира зареденото количество спрямо мерилката. При бензин и дизел е 0,1% - Тоест на 20л мярка е 100мл. Това е допустимо от закона да ти го вземат или дадат. При ПБ май беше 0,2%, но може и да е 0,1%.
    Айде, засега толкова. Имайте предвид, че по закон няма право да се зарежда АГУ, което не е минало преглед.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

@moni74
    Мони знам това и докато карах на газ на 5г водна проба задължително. След като заредя и не съм на дълъг път затварям крана за пълнене, а и периодично съм си проверявал за пропуски. Гумен "О' пръстен също сменях / имах си кутийка с такива.И бутилката ми не беше ментелива сръбска, руска или българска а хубавичка италианка с дебели стени.

Малко оф темата ама и на бензиностанциите лъжат яко.
    Вчера зареждам Алфата .Имам по показние на индикатора около 4-5л / верен е защото съм го проверявал след изпразване на бензина. При празен слагам 5л и на равно място гледам докъде е стрелката ./ По документо рееервоара е 63 л, а имах 4-5л остатък и ми наляха 63,5 л
    Следващият път с фото ще документирам показанията и ще настане панаир.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Диета - Препоръки при наднормено тегло
    От sent1 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 40
    Последно: 07-02-13, 16:25
  2. Отговори: 0
    Последно: 08-10-10, 18:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе