кредитна карта - каква и от къде?
напоследък се замислям над идеята да си извадя кредитна карта, мисля, че ще ми е много удобно. но по банките има толкова много оферти, даже вече не ги чета. бихте ли ме посъветвали каква карта и от коя банка да си извадя, не ми трябва много висок лимит, даже и 150-200 лв ще са ми достатъчни, единстевното нещо, което бих искал е да може да използва на колкото се може повече места.
благодаря прадварително.
Re: кредитна карта - каква и от къде?
Струва ми се, че искаш да я ползваш, за улесняване при плащането на ежедневни разходи, а не, за да купиш нещо скъпо, което си харесал и не ти достигат. Ако е такъв случая, бих те посъветвал, вместо да плащаш лихви за кредит, да си отвориш сметка с дебинта карта и да я зареждаш. Бамкомати на БОРИКА има почти навсякъде.
Ако искаш да плащаш онлине най-добрия вариант според мен е една Виза Електрон и действаш...например ДСК имат една улуга за виртуална карта която е доста на далавера от гледна точка на сигурност....провери такси теглене, плащане и тн. за всяка банка.
Цитат:
Първоначално публикувано от Smurfa
Ако искаш да плащаш онлине най-добрия вариант според мен е една Виза Електрон и действаш...например ДСК имат една улуга за виртуална карта която е доста на далавера от гледна точка на сигурност....провери такси теглене, плащане и тн. за всяка банка.
Аз съм точно на този вариант - Виза Електрон и виртуална кредитна карта. Но останах потресен като почнах да плащам с Виза-та. При нея не е необходим пин код и всеки, който я докопа може да пазарува /за банкоматите не знам - още не съм я пробвал на такъв/. Принципно трябва да ти искат лична карта и подписа трябва да ти отговаря с този на картата, но продавачките в България не са наясно с това...
А иначе това е добър вариант - плащаш 1 лев на месец обслужване, като всички транзакции са без допълнително таксуване и виртуалната карта е безплатна - няма такси. Ако искаш сертификат, с който да правиш преводи през интернет ще трябва да плащаш и 50 ст. на месец за него. Иначе можеш да си правиш справки през интернет безплатно.
Аз искам да си платя две неща в интернет, и се чудя дали само за това си заслужава да си правя кредитна карта...сигурен съм че и други са се сблъсквали с този проблем - дайте идеи, моля.
Цитат:
Първоначално публикувано от Io
Аз искам да си платя две неща в интернет, и се чудя дали само за това си заслужава да си правя кредитна карта...сигурен съм че и други са се сблъсквали с този проблем - дайте идеи, моля.
Най-добре намери приятел с карта и свършете работата бързо и безболезнено...няма смисъл да се бориш със системата за две неща ....
Аз бих ти препоръчал Транскард, макар, че тя не е истинска кредитна карта (например при всяко плащане трябва да се идентифицираш чрез ПИН-код).
Можеш да я ползваш практически навсякъде, таксата не е висока (2 лв. на месец), няма такси при покупки, даже има CashBack. Ако правиш достатъчно оборот по картата, си "избиваш" таксите, че дори си на печалба. Можеш да извършваш плащания и през Интернет. От традиционните домакински разходи не можеш да плащаш само към Електроразпределение - София.
Недостатъците са, че не можеш да теглиш пари от банкомат, и че не можеш да я ползваш в чужбина. За други не се сещам.
Все пак, ако ти трябва по-профeсионална информация, а не съвети от форум - в Интернет това е мястото.
Цитат:
Първоначално публикувано от IBANEZ_
напоследък се замислям над идеята да си извадя кредитна карта, мисля, че ще ми е много удобно. но по банките има толкова много оферти, даже вече не ги чета. бихте ли ме посъветвали каква карта и от коя банка да си извадя, не ми трябва много висок лимит, даже и 150-200 лв ще са ми достатъчни, единстевното нещо, което бих искал е да може да използва на колкото се може повече места.
благодаря прадварително.
Ако трябва да ти го кажа кратко и без овъртания, кредитна карта не ти трябва, защото лихвите, комисионните и другите такси, които я съпътстват са доста високи дори и за човек който не си прави сметка на парите. Вярно е, че през интернет се пазарува лесно с такава карта и фирмите са изключително коректни, но за еднократни покупки или само за няколко такива по-добре се обърни към човек с такава карта, отколкото да си извадиш такава, да я ползваш няколко пъти и да плащаш дебели условия за ползване.
Подкрепям ru-boy. Ако не ти се налага не взимай кредитна карта.
Имам такава към ОББ вече две години. За проблемите с нея няма да пиша защото е друг въпрос, но всяка година им давам по 50-60лв такса (по 5 лв на месец), за лихвите да не говорим - доста високи са. Подновяват ти договора за една година автоматично на 11тия месец от ползването (т.е. един месец преди изтичането на стария). Изобщо с една дума - мразя ги :)
Е има си и плюсове - пазарувам си неща по интернет(за съжаление обаче не мога да ползвам PayPal), винаги знам че ако ми потрябват пари мога да изтегля.
Касво му е скъпото 2 лв на месец? Аз лично използвам Транскарт. Пари в брой от банкомат не можеш да изтеглиш, но от всяка бензиностанция на Петрол можеш-в зависимост от кредитния ти лимит.
Цитат:
Първоначално публикувано от muncho
Касво му е скъпото 2 лв на месец? Аз лично използвам Транскарт. Пари в брой от банкомат не можеш да изтеглиш, но от всяка бензиностанция на Петрол можеш-в зависимост от кредитния ти лимит.
Изказваш се неподготвен. Нямаш и бегла представа от истинските кредитни карти от типа на MasterCard, VISA and Amex.
Аз ползвам дебитна, и то основно за разплащане. Ако искам да преведа пари за някаква вноска през банката - 3 кинта превод, а през Е-пей - 1лв. За еднократно плащане няма голямо значение, но когато вноските са повече все по 3 кинта се събират. А и тегленето от банкомат е по-тънко отколкото при кредитните където ти вземат висока такса за теглене + % от сумата.
Цитат:
Първоначално публикувано от Io
Зависи какви неща, защото с Visa Electron /5лв. на година подръжка/ не можахме да вкараме кредити на VoipStunt акаунт например, докато с Visa Classic/30евро на година подръжка/ са правени поръчки в Германия, Чехия, Англия и всичко си е ок.
Цитат:
Първоначално публикувано от ru-boy
Изказваш се неподготвен. Нямаш и бегла представа от истинските кредитни карти от типа на MasterCard, VISA and Amex.
Много добре ли ме познаваш, че да раздаваш подобни квалификации? Погледни от какво се нуждае човека-според мен Транскарт ще му свърши работа.
Цитат:
Първоначално публикувано от IBANEZ_
благодаря прадварително.
На това условие отговаря само истинска "кредитна" карта. Транскарт е някаква българска недомислица. :-memnon