Сергей Миланов, COMPUTER EXPERTS GROUP (www.comexgroup.com):
[17.05.2002] Държавната администрация ще ползва Windows [@ Сергей Миланов]
Днес в медиите беше оповестено, че държаваната администрация, въпреки борбата на българското Linux-общество, все пак е сключила договор с Microsoft BG за доставка на локализирани версии на MS Windows и MS Office, за които ще заплати на Microsoft 13 000 000 USD, отделени и от събираните от нас увеличени данъци. Явно опитът на другите държави, където държавните структури преминават към използването на алтернативна ОС като LInux, за нашите управници не е показателен. Интересно е и признанието на министър Калчев, споделил, че по-голямата част от държавните чиновници не знаят английски език и като следствие от това явно трудно се оправят с компютрите. Тогава какви претенции могат да имат ?!?
Макар и да не намирам ОС Linux за най-подходяща за използване в случаите, когато с компютътра се изпълняват множество разнородни действия от типа на обработка на картинки, редактиране на аудио и видеоредактиране (говорим за непрофесионалисти, макар, че аниматорите от DreamWorks имат хиляди станции под Linux), мисля, че използването и за текстообработка, Интернет и офис работа е на необходимото ниво и позволява работа на кирилица. Излизащият тези дни OpenOffice (StarOffice) от SUN ще струва десеторно по-малко от MS Office и ще поддържа всички функции на продуктите от Microsoft.
Не ме разбирайте погрешно - аз не съм против продуктите на Microsoft и програмите за Windows (аз самият ползвам Windows), аз съм против да се харчат вашите и моите пари, при положение, че има алтернативно решение, както и множество безработни програмисти, които биха могли да се трудят, правейки добро за България, създавайки приложения и системи за нас, а не пригаждайки чуждите.
.......
!!! WWW.COMEXGROUP.COM - КОМПЮТЪРНИЯТ ПОРТАЛ НА БЪЛГАРИЯ !!!