Верно, бе! Къде се изгуби тоз' чиляк ?!Първоначално публикувано от Perk0
Верно, бе! Къде се изгуби тоз' чиляк ?!Първоначално публикувано от Perk0
Некак си не искам и да знам , там дето е му е много добре
Абе вие верно ли не знаете от къде иде Петльов ден?
баси какво ви учат това младото поколение бе? на Брус Лии биографията ли?
ширят се неверни тълкувания, че било според библията и "Коленето на петел населението свързва с широко разпространената легенда за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос"
това обаче не много вярно, по-вярното е следното:
"Петльов ден се появява в обичаите на населението по повод истинска случка, разказвана от легендите. В периода на Османското робство се е събирал т. н. " кръвен данък" - еничари са ходили по къщите и насилствено са отделяли мъжките рожби. За да спаси рожбата си, една майка проявява остроумие, като коли петел и с кръвта му напръсква пруста, портичката и оградата пред дома си. Пристигналите еничари, които обикалят района, виждат кървавите следи и се убеждават, че преди тях вече е минала еничарска потеря. Така майката успява да спаси мъжката си рожба"
Аз го знам като типично наш обичай, точно свързан с еничарството. Но повечето от моето поколение го знаят като ден на обратните /по западен образец очевидно/. Тъпо тъпо...
Изключително ми е приятно да поздравя всички с 2 февруари!
Имах неотложни ангажименти последните 24 часа, та затова малко закъснях с поздрава.
Със здраве от "чокистия"
Мъжът ми понеже е французин от доста годинки беше поздравен по съвсем друга линия, но на мен не ми трябва празничен повод, за да го поздравявам заради това, че е истински български мъж по кръв и природа.
Абе Фанта РУЖ, кат са червиш, сложи си ти роклята, таман си са подкаралПървоначално публикувано от fanta orange
Аз си падам по старобългарските традиции, съгласно Библията, не по тия от Корана (ако си ги чел и се сещаш какво имам предвид де)
Честито, абе хорица ма има ли празнуващи в тоя форум???
Да. Edin_Lud празнува редовно, ама го е срам да си признае.Първоначално публикувано от deveca
Повечето от това същото поколение - присъстващите правят изключение ,твърди че учениците на Кирил и Методий били 5 : Наум,Сава един друг и още двама.Не се учудвай че не зная какво точно се празнува на 02 февруари.....Пък кат стана въпрос дали знаят на 19 какъв ден е?
Ще ме е срам да кажа, че съм от тази декада отрочета, ако се окаже, че 2/3 не знаят.