Резултати от 1 до 2 от общо 2

Най-добрият хардуер на 2006 година според http://www.computers.bg/

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #1

    Най-добрият хардуер на 2006 година според http://www.computers.bg/

    Най-добрият хардуер на 2006 година

    За втори път ще имам удоволствието да ви представя нашите номинации за най-добър хардуер за изминалата година. След като в материала за 2005 г. похвалихме някои производители и съответно “смъмрихме” други, в тази статия, посветена на 2006 г., ще се получи почти същото. С тази разлика, че похвалените и “скастрените” вече са различни компании – някои се издигнаха, други загубиха позиции, а трети потвърдиха лошото впечатление, което имахме през миналата година.

    Отново трябва да кажа, че не претендираме за 100 % вярност на нещата, но определено твърденията ни се базират на факти, които дори сами можете да проследите и които със сигурност са се случили през изминалата 2006 г. Поради това смея да твърдя, че голяма част от номинациите ни за най-добър хардуер се доближават до позицията на доста големи сайтове и колеги от други издания.

    И така, ето кое направи най-голямо впечатление на хардуерната част от редакторите в Българска издателска компания.

    Най-добър процесор

    Едва ли някой би предположил нещо друго освен фамилията продукти Core 2 Duo на небезизвестната Intel Corporation. Всъщност, ако погледнем реално, без конкуренция (AMD не успя да направи почти нищо интересно, с което да затрудни Intel) едва ли е голям проблем да наречем някой друг процесор най-добър за 2006 г. Така не се опитвам да омаловажа успеха на Intel, но все пак процесорният гигант съвсем спокойно и без да бъде притесняван, съумя да проектира, да предложи на пазара и да завоюва отново короната при процесорната производителност.

    Няма какво да се лъжем, процесорите Core 2 Duo с кодови имена Conroe, Aliendale и Kentsfield (който представлява два Conroe под една капачка) демонстрират голямото израстване на архитектурата на Intel, като показват съвсем нагледно как компанията може да премине от Netburst към Core и да го направи със стил. Много по-бързи, много по-студени (особено това!), запазващи в известна степен съвместимостта с платформата (някои платки изискват само BIOS ъпдейт, а цокълът остана същият). И докато някои се съмняваха, че ядрото Yonah няма да може да се преработи в удачен 65 nm вариант за десктоп системите, Intel опроверга всички скептици.

    Единственият камък в градината на процесорния гигант бе слабото предлагане през първите два месеца след обявяването на новите процесори, но и този проблем бе преодолян. Каквото и хубаво да кажем за Core 2 Duo, вероятно няма да е достатъчно, за да представи големите възможности на тази архитектура.

    Най-добър системен чипсет

    Този раздел наподобява първия, който разгледахме по-горе, но сега вместо AMD имаме Nvidia, противопоставяща се на Intel. Някои биха казали, че AMD/ATI се опитват да се намесят сериозно и в тази борба, но за момента реалната конкуренция на Intel при новите чипсет предложения си остава Nvidia. И въпреки това отново, много логично и очаквано Intel е производител на най-добрия системен чипсет за 2006 г. с двете си предложения за Core 2 Duo платформата – i80965P и i80975X. За кой ли път е валидна максимата, че “Intel прави най-добрите чипсети за процесорите си”, а като вземем под внимание, че Core 2 Duo е процесорът на годината, то много логично двата поддържащи го схемни набора стават първенци заедно с него. Както i965, така и i975X демонстрират сериозна стабилност, възможности и, не на последно място – производителност.

    Някои биха казали, че те са и най-скъпите чипсети в момента, и това няма да е лъжа. Но реално знаете много добре какво плащате. Ще спомена само няколко платки: Gigabyte GA-965P-S3/4, ASUS P5B Deluxe, MSI 975X PowerUP, Intel Original Board 975XBX. Всички те могат да се похвалят с големи възможности и овърклок постижения. Точно тези два чипсета съумяха да направят толкова добра и стабилна Core 2 платформата, защото един процесор сам по себе си нищо няма да успее да направи, ако няма сериозен чипсет, който да го “подпира”.

    Най-добра системна памет

    За разлика от процесорите, при DRAM паметта конкуренцията е доста по-жестока и в момента пазарът определено предлага много добри продукти от няколко различни производители. И докато OCZ, Crucial, Patriot, GEIL и компания се опитват да ни зарадват с все по-нови продукти, Corsair може би е с една идея пред изброените имена. Постоянно предлагащи интересни решения, появилите се наскоро памети от серията Dominator определено доминират на пазара с честоти, възможности и цена. За да имам възможността да направя подобно изказване, преди няколко месеца направих тестове на DDR2 памети за настолни системи и още тогава Corsair показа, че е между първенците в тази пазарна ниша. Серията Dominator от своя страна определено демонстрира, че с инженерна мисъл и креативност може да се постигне много. Не само при нашите изпитания, но и при тестовете на много колеги в световен мащаб паметите Dominator показаха, че могат съвсем спокойно да предложат работни честоти от над 1,1 GHz при доста агресивни (за подобна честота) тайминги и оттам и сериозна честотна лента и производителност.

    Чрез агресивното си ценоопределяне Corsair позиционира Dominator така, че да се превърне в предпочитан избор за доста от хардкор геймърите и потребителите ентусиасти (в това число включвам и овърклокърите).

    Най-добър графичен чип

    През 2005 г. отличихме G70 на Nvidia, и то с право. Тогава ATI не успя да предложи достоен съперник на серията ускорители GeForce 7800 и по всичко изглежда, че това се случва и през тази година. Въпреки че до началото на есента ATI съумяваше да се справи с различните “инженерни идеи” на Nvidia (като например GeForce 7950GX2), появата на серията графични платки G80 или GeForce 8800 предопредели изхода на борбата поне за изминалата календарна година. Изцяло нова архитектура, унифициране на шейдърните блокове, големи промени по хардуера като цяло доведоха до логичното обявяване на G80 за най-добър графичен чип за 2006 г. Това всъщност няма как да не е така, като се има предвид, че ATI/AMD платките дори от серията X1950XTX не предлагат нещо кой знае колко ново освен GDDR4 паметта, която използват. Графичното ядро си остава доста познатото R580.

    Nvidia съвсем спокойно можеше да изчака известно време и да усъвършенства чипа G80, като се вземе предвид, че ATI/AMD отново има леки проблеми с разработката на R600. Пък и фактът, че DX10 все още няма как да се използва (трябват ни Vista OС и драйвери, които да допълнят поддръжката), може би е силен коз в ръцете на ATI/AMD, които спокойно могат да се помотаят още 2–3 месеца и да не загубят много пари от това. Няма спор обаче, че G80 напълно заслужава приза за чип на годината поради големите архитектурни промени, които претърпя графичният ускорител на Nvidia.

    Най-добрите твърди дискове

    Положението при твърдите дискове не се промени съществено спрямо предходната 2005 година поради няколко причини. Едната от тях бе, че пазарът не видя кой знае какви промени или сътресения, които да доведат и до някакви по-сериозни размествания между производителите на твърди дискове. Вероятно няма да ви изненадам, ако кажа, че и през 2006 г. Seagate беше компанията, която показа най-сериозни възможности. Не само това, тя бе първата, въвела перпендикулярния запис при твърдите дискове за масова употреба. Така серията Barracuda 7200.10 се превърна в хитов продукт, а 320-гигабайтовите модели предлагат много високо качество на изработка, производителност и конкурентна цена.

    Нека все пак не забравяме и Hitachi Global Storage, която определено има желанието да догони и дори да изпревари Seagate по предлагани модели и качество на продукцията. Всъщност сравнение на качеството на продуктите на двете компании дори не бих си позволил да правя, като се има предвид, че те предлагат много надеждни устройства (все пак това не е IBM Deskstar (Deathstar) отпреди няколко години).

    Ако трябва да говорим за най-бързите дискове, това определено все още са Western Digital Raptor, които обаче поради високата си цена и сравнително малкия обем (150 GB) не могат да направят чудо и да грабнат титлата за своя производител.

    Най-добрите оптични дискови устройства

    Тази категория бе като че ли най-оспорваната поради големия брой много равностойни компании, които се конкурират да предложат все по-нови и по-бързи устройства. Не само че LG се опитаха да си върнат малко позагубените позиции, но и LiteON и NEC се включиха в борбата за първото място.

    Въпреки всичко тук ще имаме двама победители – това са LiteON и LG. Първите поради факта, че бяха едни от малкото, които показаха 20х DVD-RW записвачка и са сериозна конкуренция на 18х вариантите на LG. Нека не забравяме, че LiteON, освен бързи, правят и качествени продукти с доста сериозно OEM предлагане. LG от своя страна показаха, че максималните скорости са точно по тяхната част, и са вероятно единствените, които могат да ви осигурят 12х скорост на запис на DVD-RAM. Всичко това, а и някои други по-малки неща водят до заключението, че LG и LiteON в момента си делят първото място, що се отнася до скорости и качество при оптичните устройства.

    Защо не споменаваме нищо за HD-DVD и Blu-Ray – отговорът е много прост. Тези две технологии не са навлезли достатъчно добре на компютърния пазар и ще е малко неточно и подвеждащо да ги причисляваме към постиженията за 2006 г., след като все още не сме видели наистина какво могат двете нови разработки за оптични устройства.

    Най-добрата мобилна платформа

    Изглежда, през изминалата година Intel е в челните места на много от категориите, които определихме. След като ги отличихме за най-добър процесор и схемен набор, вероятно изобщо няма да се учудите, ако кажем, че и мобилната им платформа също е първа. Intel NAPA е все още актуалната платформа на Intel, която в момента се намира в последния си стадий на развитие чрез процесорите Merom и чипсети i945. Ще трябва още малко да почакаме за Santa Rosa, обещаваща ни много интересни мобилни решения, всяко от които ориентирано към понижение на консумацията (по-дълго време на автономна работа) и подобряване на удобството за работа и на производителността.

    В тази категория AMD се опита да “бръкне в паницата” на Intel чрез процесорите Turion64 X2, но Intel има толкова сериозна засилка още от Yonah базираните Core Duo мобилни платформи, че и тази година не изпусна първото място при мобилните системи. Пък и каквато и равносметка да направим, преносимите системи на Intel определено предлагат повече за парите, които се искат за тях. Дори и да не заложите на процесорите Core 2 Duo и да предпочетете по-евтин вариант с Core Duo.

    ИT изненада на 2006 г.

    Всяка година се отличава с някаква сериозна ИT новина, която изненадва повечето от анализаторите и особено потребителите. А когато става дума за новината, че AMD закупи ATI Technologies, изненаданите бяха още повече. Един от двата водещи производители на x86 процесори направи сериозна крачка напред и закупи един от двата водещи производители на графични чипове и схемни набори. Допреди няколко месеца се смяташе, че четворката Intel, AMD, Nvidia и ATI дълго време ще си останат самостоятелни компании. Това твърдение не беше лишено от логика, предвид цената за придобиване на някоя от тях (особено Intel). И докато на Intel й бе трудно да си помисли за която и да е от трите други фирми (поради един куп антимонополни закони), AMD реши да стане производител както на процесори, така и на чипсети, а в случая даже и на много производителни графични решения от висок клас – нещо, което в момента Intel не могат да направят.

    С изненадата на годината AMD зае доста по-различно място в ИT бранша, а това доведе до доста други промени в междуфирмените отношения при компании като VIA, ATI, Intel, Nvidia и SIS. Да не говорим за допълнителния натиск, който Intel упражни върху партньорите си, работещи и с AMD. Получи се ситуация, която още дълги години напред ще променя доста неща в ИТ бранша в световен мащаб.

    Издънки на 2006 година

    Отрицателните номинации са няколко и за повечето от тях вероятно и сами се досещате.

    VIA Technologies

    В класациите за 2006 г. името на VIA Technologies присъства и в графата с издънките. През изминалата година тайванската компания още веднъж демонстрира, че не може да се справи с конкуренцията, и появяващите се информации за нови чипсети не са нищо повече от прах в очите на вероятно вече много малкото останали хора, които таят все още някаква надежда, че VIA ще може да се възроди и да покаже това, на което е способна.

    DFI

    Доста от вас може и да ми противоречат за тази номинация, но DFI много лесно позволи да загуби набраната скорост с LanParty предложенията и бързо да бъде забравена от потребителите. Компанията показа няколко интересни платки, предимно като дизайн и архитектура, но почти нищо ново не успяхме да видим през последните месеци. Едва в края на декември се появи толкова чаканият модел с чипсета RD600, но както се казва, една птичка пролет не прави.

    EPoX Computer

    Още един производител на дънни платки, който от доста време не е предлагал нещо сериозно и запомнящо се, което да впечатли потребителите и да демонстрира, че EPoX все още може и знае как да направи качествена платка. Да, на сайта на EpoX може да видите платки с чипсета i965P, както и с Nvidia 570/590, но какво от това? Общо три по-модерни продукта, на фона на хилядите 8RDA модели отпреди няколко години. Вероятно повечето от вас разбират смисъла, който се опитвам да вложа в казаното, а за тези, които не успяват, ще добавя само, че EPoX отдавна не е това, което беше.

    Sony PlayStation 3

    Нещата за Sony започнаха да се развиват зле още след като стана ясно, че конзолата ще закъснее с близо една година след основния си конкурент XBox 360. По време на пролетното изложение Е3 се случи и друга изненада, свързана с цената – направо астрономическа за игрова конзола: $600 за по-добре екипирания и пълноценен вариант. Последните два удара дойдоха, след като се разбра, че количествата, достъпни в момента на появата, ще бъдат много ниски, едва няколкостотин хиляди бройки за САЩ и Япония, взети заедно, а европейските потребители дори ще трябва да почакат до месец март 2007 г. Е, в края на краищата PlayStation 3 излезе на пазара, като по това време Xbox 360 имаше близо 9 млн. продадени броя, а появилата се почти по същото време Nintendo Wii се купува в значително по-големи количества от новото отроче на Sony. Всъщност PlayStation 3 в момента се продава в по-малки количества дори от по-старата и вече много остаряла технологично PlayStation 2.

    Това са нашите номинации за най-добри хардуерни предложения за изминалата 2006 година. Тези компании със съответните модели успяха да направят най-голямо впечатление и в голяма степен може да се каже, че предложиха най-добрите продукти за парите, които искат за тях. От друга страна, “губещите” вероятно са си взели поука и през новата 2007 година може да очакваме не само да се поправят и предложат нещо интересно, но и да зарадват потребителите с иновации, с които да заслужат парите си.

    Автор: Тодор Богданов (@Mollov)
    Пълният материал може да се прочете на: www.computers.bg

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #2

    Re: Най-добрият хардуер на 2006 година според http://www.computers.bg/

    От доста време чакам Тошко ( @Mollov ) да го напише.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Продавам лаптоп JAR Computers в гаранция
    От the_voodoo във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 08-06-08, 17:16
  2. запис от http://bg.gledai.tv/ или от http://iptv.bg/
    От helios1 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 14
    Последно: 16-07-07, 20:14
  3. Най-продаваните процесори през 2006 г. според PC World
    От DoRa във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 15
    Последно: 27-04-07, 08:41
  4. Отговори: 12
    Последно: 01-04-07, 23:26
  5. 10-те най-добри игри за 2006 година
    От DoRa във форум ИГРИ
    Отговори: 25
    Последно: 04-02-07, 15:45

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе