Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 27 от общо 27

Метро-българската \европейска\ действителност

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Re: Метро-българската \европейска\ действителност

След като е МАГАЗИН, значи имам право да влизам и да гледам. А дали ще купя нещо, и дали имам карта - не е тяхна работа.
    След като магазина е мой, аз иам право да кажа кой ще влиза и кой - не! Ако не ти харесва - оплачи се на арменския поп!

2.  

3. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005

Да де ама от търговска гледна точка не е така.Аз исках да гледам едн кростренажор който струваше към 400 лева,кой нормален търговец ще ме върне?

4. bufo
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    Да ти е минавало през ума, че по идея Метро е магазин за пазаруване на едро от търговци на дребно и целта на картите е да осигури на точно тези клиенти спасение от тълпата скучаещи и моткащи се безцелно разглеждачи?
    По идея може да е било така,но изпълнението е малко по-различно.Преди 5 години когато ми беше издадена карта,работех във фирма която се занимава със изграждане и сервиз на автосервизи и бензиностанции.Един ден дойде представителка на Метро и раздаде карти на целия офис.Обеснихме й че няма какво да си купим от магазина(все пак не предлагаха бензиноколонки и 50 куб.метра резервоари),но все пак тя настоя да ни издаде картите.Използвахме картите само за лични цели.
    А дискриминация найстина има.Издават се еднодневни карти на собственици на ЗАДГРАНИЧНИ паспорти.
    Аз доколкото знам задграничен паспорт служи за удостоверение пред органите за граничен контрол и вътрешните работи на чужда държава, не като свидетелство за регистрация на фирма.Няма ли да се самосезира "Комисията за Защита от Дискриминация" за това неравнистойното положение на българските граждани.
    Все пак доста държавни институций ревнаха миналата година за различните цени за българи и чужденци по българските курорти.
    А единствените търговци на дребно който съм видял са от типа -> бай Хюсейнали -собственик на смесен магазин в с.Глумче и Салиха-собственичка на смесен магазин в с.Кликач.
    И двата магазина работят в немолитвено време
    П.С. Съжалявам да дългия пост,но какво се казва It's spam time

5. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

Какво сте се разревали за тия карти не мога да разбера, след като се вадят безплатно за 10 минути. Вярно, че се вадят само на фирми, но както вече беше отбелязано в темата, Метро по принцип си се води магазин за търговци, а не квартална бакалия, освен също се отбеляза че всеки с карта може да вкара двама човека. Отделно, можете да изкарате няколко карти и на други лица - приятели, познати, така че отпадна необходимостта да се мъкнат със вас.
    Я си представете следната картина (хипотетично ако нямаше карти, в чийто бар-код се съдържа цялата информация за фирмата) - аз, като юридическо лице, държа да имам фактура за всяка покупка, и повечето познати, с които пазаруваме в Метро, също. Нареждаме се десет човека с количките и се почва:
    Касиер:
    - Име....
    Аз:
    - Ами Иван...
    К:
    - На ФИРМАТА!!!!
    Аз:
    - Ааааа, ми "ТЕХСТРОЙПРОМ" ЕООД
    К:
    -Id номер
    Аз:
    - Ъ?
    К:
    - БУЛСТАТА!!!!
    Аз:
    - Аааааа, чакай малко... почва се малко ровене, оказва се че бележката с Булстата е фръкнала някъде, следва вадене на телефона и следният разговор със счетоводството:
    - Алооо, Пенке, къв' ни беше булстата?
    От отстрещанта страна се изстрелва серия цифри
    Аз:
    - Чакай малко да го запиша, че не мога да помня толкоз цифри... - обръщам се към стоящият през трима човека на опашката назад мой познат: Пешоооо, дай един химикал, бре, че забравих номера...

Що не вземете да вкарата в черният списък всички заведения със фейс контрол? Че там и с карта, и без карта, може да нямате шанс да влезете вътре.

П.С. мястото на тая тема въобще не е в този раздел, а по-скоро за "Дъра-бъра". Ако някой е пострадал по някакъв начин от Метро, нека да пише, но не и защото някой нямал карта и не го били пуснали вътре...

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Eddie,
    Абсолютно си прав! И аз от самото начало считам, че ако не ти допадат правилата в дадена фирма, това не е повод да е в черния списък за лошо обслужване.
    Всяка фирма има правото да си избира своята таргет група от клиенти и да определя правилата за работа с тях.
    Местя темата в Дъра Бъра.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Не съм съгласен че всеки търговец може да прави в магазина си каквото си иска.
    * Получил е разрешение за търговска дейност от държавните институции.
    * Ако на клиентите не им харесва (не ги устройва) начинът по който търговецът работи имат пълното право да изискат от държавата да отнеме разрешението на търговеца да търгува и на негово място да получи възможност да търгува друг търговец който е добросъвестен и удовлетворява изискванията на клиентите.
    * Трябва да скъсаме със психологията че всеки може да прави каквото си иска. Може обаче ако това не създава проблем и не нарушава правата на околните (търговецът може да прави каквото си иска в магазина ако не нарушава правата на клиентите които биха пазарували в магазина)

Как да се защити един клиент от дискриминация като тая в Метро.
    Може да подаде нещо - оплакване, жалба или нещо такова в което обяснява че са му нарушени правата на свободно пазаруване и да изиска от държавата да му възстанови тези права. Понеже държавата е дала разрешително за търговия като по тоя начин се е съгласила да бъдат дискриминирани клиенти които си плащат данъците добросъвестно.
    Може да заведе съдебен иск че са му нарушени правата и да изиска да закрие магазина или да отнеме разрешителното на търговеца и да даде възможност на друг добросъвестен търговец да открие магазин на същото място където на клиента му е удобно да пазарува. Защото държавата освен всичко друго трябва да се грижи за изграждане на инфраструктура в която се включват и търговските обекти.
    Може да организира анкета колко клиенти се смятат ощетени от начина по който търговецът ги дискриминира и колективно да искат периодично обезщетения от търговеца докато се светне че така не може да дискриминира клиентите понеже му вреди на бизнеса.

Знам че тия неща никой не ги прави понеже изискват много време и усилия.
    И търговците също го знаят и затова правят каквото си искат.
    Обществото ни няма социален механизъм който да се справя със подобни ситуации. Трябва да го измислим и го осъществим.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Не че се заяждам, ама така както си го написал, звучи като реч в партиен клуб.
    Цитат Първоначално публикувано от Riki888
    ... Може да подаде нещо - оплакване, жалба или нещо такова в което обяснява че са му нарушени правата на свободно пазаруване и да изиска от държавата да му възстанови тези права ...
    Къде да се подаде тая жалба ? Някъде "в държавата", така ли ?
    И кой закон се нарушава от страна на Метро с рестрикциите с картите ? Не че не допускам, че такъв нормативен акт съществува, но е хубаво да се посочи кой точно е той. И понеже аз не го знам кой точно е той, затова (все още) не съм склонен да отправям критики към Метро за избора си на политика към потенциалните клиенти.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Riki888
    ...
    Обществото ни няма социален механизъм който да се справя със подобни ситуации. Трябва да го измислим и го осъществим.
    Всъщност има! Казано е: "Вън търговците от храма!". Ще ги анатемосаме метровци, малко катран и перушина и по едно въженце. От техните...

Сега сериозно - някой може ли да си купи нещо директно от Асбис, примерно? Или да се помотае из офиса им защото искал да види как изглежда един процесор за 400 лв.?

11. Member
    Тук е от
    May 2002

Да модератора е прав. Темата си е за "дъра - бъра". И щоме е за тамможе да си позволим малко спамец , щото знам ,че всички го "ОБИЧАТ" .
    Та Riki888 , ти да не живееш в Германия? За какъв съд , са какви жалби и права говориш в булгаристан? Нещо си се напушил май .
    За да се приключи темата , според мен , би следвало да се провери по някъкъв начин как стоят нещата в Метро магазините в другите държави. Така че ако някой има идея или е пазарувал в друга държава от Метро нека да пише. Ако е по "нашия начин" - ясно е ,че е политика на фирмата , ако не е обаче , явно е ,че местното самоуправление е сложило феса на своя глава.
    Въпреки всичко , най-лесния начин да не се сблъскваш с мечки , и най-вече , които не ти харесват е да не ходиш в гората.

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

уффф, нещо не я разбирам тази тема

МЕТРО е частна собственост. като всеки частен собственик, те определят правилата, които важат на тяхна територия дотолкова, доколкото не противоречат на законите на страната. никъде не е казано, че всеки има право на всичко навсякъде. някой да се жалва, че не го пускат на картинга, след като тежи 140кг? или че си 2.10м и не те пускат на роубата.

МЕТРО са решили, че искат да си водят клиентите под отчет - обороти, бройка, сезонност и са го направили с карти. като не иска някой, не е задължен да ходи....

13. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Като стана въпрос за Меро в другите държави, мога да заявя, че се опитах да пазарувам от такъв в Италия, ама ядец.... За влизането...успях да вляза, случайно или не....но там такива като мен дето само се мотаят и оглеждат не забелязах.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@black ader- Кефиш честно
    Радвам се че пак си хортуваме като едно време!!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Европейска столица на годината
    От hristoslav2 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 22-12-13, 21:24
  2. Колеги дайте инфо европейска и японска Нокрия
    От marian1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 5
    Последно: 15-04-11, 13:38
  3. Българската Нация
    От A.L.F. във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 06-05-09, 09:39
  4. За българската IТ журналистика
    От DEKAH във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 08-07-05, 22:56
  5. Българската Коледа
    От Growsser във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 25-12-03, 01:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе