Аз пък днеска бях на митницата. И за една пратка получена с Федекс платих 30 кинта ДДС, при положение че пратката с транспорта е 70$. Стойността на пратката е около 45$ Супер, а?
Аз пък днеска бях на митницата. И за една пратка получена с Федекс платих 30 кинта ДДС, при положение че пратката с транспорта е 70$. Стойността на пратката е около 45$ Супер, а?
Ми формалности , fori , формалности . Тези 30 лв. са за издаване на цесия сигурно и за манифестиране. Това е то. Транспорт около 95 лв. FedEx - 30 % от транспорта за обслужване .Първоначално публикувано от fori
Би трябвало да са повече ако имаш предвид пратка извън ЕУ. 30 лева в попълването на митническите ( цесия, манифест, декларация ). 30-на лв ДДС и такса опаковка и някой лев за превода. +15лв за фрдекс транзит.Първоначално публикувано от fori
@изверг - всеки има право да застрахова допълнително, че дори и да презастрахова, което обаче не е обичайна практика при малките пратки. Все си мисля че тук говорим за малки колетни пратки а не за камиони и др.. Както казах и в момента се практикува вдигане на стока само с цесия , макар че ако някой си е наумил сериозно да присвои нечия пратка - и по трудната декларация няма да го спре да фалшифицира. Не ми плаща никой да защитавам спедиторите, но и сам ти казваш че нямаш доказателства за злоупотреба специално за случая който визираш. Защото ако имаше - добър корпоративен адвокат щеше да ги погне по поне 5-6 направления с висок шанс за успех. Защо се допуска да се вдига стока само с цесия - това е друга тема, сърди се на тези които са го наложили като практика. Със сигурност боли - и на мен са ми изчезвали пратки, идвали са повредени или нефункционални, след като обаче се опарих 1-2 пъти с тарикатлъщини от моя страна повече не допускам загуби поради кражба и недоставяне. Просто си научих урока. И ако предположим че аз съм си заслужавал загубите поради незнание или неинформираност, то това е непростимо за човек занимаващ се от 1993 основно с митници да го извозят по този начин 9 години по късно
Само ДДС-то беше толкова. Отделно се оръсих за още глупости. Имам някакво подозрение че ако не ми бяха ъпгрейднали безплатно транспорта до Федекс, а ми го бяха пуснали с Чайна пост, всичко щеше да е много по-културно. И едноседмичният срок за доставка дето се разтегли на 20 дена също беше приятна изненада. Пардон, не една седмица, 3 до 5 работни дни.
Колкото до парите - 5 кинта мито приблизително, 30 кинта ДДС, 15 за попълване на декларацията, 3 за банковия превод, още 12 май ми искат Федекс. Общо взето таксите които платих и ще платя, щото след час и кусур висене на гишето ми казаха елате в 2 часа ми излизат колкото цената на стоката. А тея каки дето попълват декларациите въртят бахти бизнеса.
[quote=Tommorow ]
то това е непростимо за човек занимаващ се от 1993 основно с митници да го извозят по този начин 9 години по късно 
/quote]
Пред нас обраха колата на полицай , който е от 25 години полицай - срем 
Да ти имам логиката 
А пък аз съм виждал пратки от по 2 кг. дето имат стойност 2 000 000 лв. Така че не става въпрос за малки или големи пратки , въпроса е принципен.Първоначално публикувано от Tommorow
Наздраве 
Добавено: Аз съм дотук , темата е приключена за мен - одмах
Добре де, @изви ( мога ли да ти викам на галено? ). Какво ми е на логиката? Не мога да разбера какво се дърлим сега, ясно е, че не идваш от гората, но и ние не ядем доматите с корените. Дробихме си тука за пратчици по за 0-1к долара, предимно технически неща, лаптопчета, телефони, джаджички разни и спецификата по освобождаването им и деклариране, застраховка, отговорности и т.н. които касаят всички които са решили да си байнат нещо от тук и там докато в един момент се появиха от нейде стотици лаптопи и проектори откраднати, до пратки по 2мега за кило....Всъщност грешката е моя, че се вързах на първия ти пост, но пък и той звучеше така грандиозно: "На МЕН ми изчезнаха ( откраднаха )..". Ако на ТЕБ ти бяха откраднали въпросните количества и тези кражби си акумулирал като загуби, би трябвало да си Рокфелер за да не си фалирал...Та трябваше още тогава да се усетя, че не говориш за себе си, а за многобройните клиенти на митническата агенция в която си работил. Затова и вероятно са те привиквали за да даваш обяснения в полицията за случая който така детайлно описа, защото със сигурност са разглеждали и възможността пратката да е била "освободена" от човек близък до самата агенция, или "освобождаването" да е подпомогнато с информация от вътрешен човек. Е,...сори че направихме този офтопик...ще трябва да се уча да чета постовете между редовете а не така буквално...
Връщайки се на темата за ФедЕкс. Пратката ми е пристигнала на 17-ти декември. Вчера те си направиха труда да ме уведомят за това. Тамън та три седмици. Е те така се прави бизнес по български - доставяш пратка за 3 дена и след 3 седмици уведомяваш получателя.