Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 23

Fedex

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Fedex

Днес от Fedex ми доставиха една пратка от USA, в която трябваше да има един лаптоп. Куриера ми донесе пратката в магазина, аз се разписах, че съм я получила, той си тръгна, отварям кашона, а вътре само празни пликове. Звънях на единствения телефон който имат, но дава само заето вече 3 часа. Добре, че се свъзах с моя приятелка от Спиди и тя ми каза да пиша имейл и да прикача снимки. Не знам какво ще излезе от цялата работа, но искам да ви кажа да си проверч1вате нещата на място преди да се разпишете и да не су пращате скъпи неща с куриери защото ето какво става Явно тук се краде безобразно и не моцжем да разчитаме, че ще получим това, закоето сме платили. а на всичкото отгоре и на федекс сме платили немалко пари за доставка. Моля ако някой знае какво мога да направя или има подобен горчив опит да каже.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re: Fedex

Застраховка? Щото след като си се разписала за получаването на пратката... За съжалениие тука не е щатско че един скандал да им направи впечатление. Но те съветвам директно да се обадиш в щатско и да почнеш да дигаш гири.

4. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Забелязвам няколко странности. Първо - при пратки със стойност над 50 усд от USA, които не са в EU, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при получаването им минаваш митнически внос по определения ред. Митницата не пропуска да одруса дръзналия да пазарува зад океана....Задължително пратки които минават митница не се носят на ръка на адрес, а се обаждат по телефон за да ви информират, че е пристигнала пратка която подлежи на такси. След което се ходи в Федекс офис и се попълва пълномощно ако искаш те да те представляват пред customs или ти връчват документите съпровождащи пратката и ти ходиш да си минаваш митница самостоятелно. Никой от Федекс или друг куриер няма да пипне пратка с надлежно оформени документи (фактура,застраховка за реалната стойност+доставката), защото всяка липса преминава през вътрешно разследване което винаги намира кой е виновния, а той заплаща с работата си и бива съден.Мисля, че вероятно си я декларирала за GIFT, със стойност на пратката под 50 усд, само с базовата застраховка, което е отворило апетитите на някой за невероятен "коледен подарък" именно понеже е недоказуемо наличието на съдържание а и те носят отговорност само в размер на декларираното или застрахованото. При това положение имаш право на мисля...100-на долара обещетение. И да пишеш и да не пишеш до Федекс Сащ няма файда.Ако обаче имаш всичко надлежно ( реалната стойност+застраховка за стойността) след около 3 месеца ще имаш обещетението. Пиши и се бори за това. Проблем в случая е, че не си отворила пратката пред куриера, което прави факта на липсата лееко недоказуем. Ето защо моя съвет е - съпровождайте пратките със фактура за реалната им стойност и застраховайте за суми двукратно над нея. Платете си митническите сборове за да ви е мирна главата. Патил съм не еднократно и в един слънчев ден ми увря главата ... Моите съболезнования за загубата...

5. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

Sunny, никога, ама никога не пращайте/получавайте лаптоп по FEDEX, UPS, DHL и т.н.

само по човек или лично ... освен ако лаптопа не струва 50$ , FEDEX имат нещо като обявена стойност на пакета, нямат застраховка, проучи дали пратката е пратена с обявена стойност (макар че повечето хора го избягват защото ако има такава обикновенно увисва на БГ митница и ви искат мито в/ху обявената стойност за да освободят пратката ...)

6. Тук е от
    Jul 2006

Цитат Първоначално публикувано от dash
    Sunny, никога, ама никога не пращайте/получавайте лаптоп по FEDEX, UPS, DHL и т.н.
    Имаше един виц, който завършваше така: "Аз на тъпана ли да вярвам, или на онази си работа?"...
    Тези съвети за бъдещи пратки са хубави, но безполезни в случая. ВСИЧКИ куриерски фирми предлагат и застраховка. От години внасям преносими компютри с UPS. Имал съм откраднати. Наскоро имах и с TNT.
    Стига плямпане и от моя страна.
    @Sunny, борих се преди няколко месеца с 2 бр., на които им получих само кашоните. Мои колеги също бяха приели пратката, без да я проверят. Тогава обаче се оправих със снимки, изпратени на изпращача.
    Дай малко повече информация. Кой е изпращача? С твой, или с негов акаунт е бил изпратен компютъра.
    Възможно е все още да имаш шанс да се възстановят щетите, но трябва да действаш експедитивно (надявам се, че си направила снимки)
    Ще ти пусна на РМ мой телефон и ICQ, ако пожелаеш да ти разкажа повече.

7. Тук е от
    Nov 2005

Айде и аз да кажа. Поръчах си от USA лаптоп. Специално исках да е със застраховка но фирмата отказа (защо? - така спестявали разходи. според техните статистики им излизало по евтино да ти пратят наново техниката отколкото на всяка пратка да правят застраховка). Транспорта беше по UPS.
    Четох по форумите, че изчезването става в България и по-специално, когато пратката се отваря от митницата без присъствието на получателя. При мен пратката си стоеше в склада на спедитора. Сам си движех документите по митницата. От митница (Варна) не са искали да проверяват пратката защото беше обявена на реална цена имаше фактури и т.н. След това пред спедитора си отворих пратката и всичко беше ОК.

8.  

9. Member
    Тук е от
    May 2004

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Забелязвам няколко странности. Първо - при пратки със стойност над 50 усд от USA, които не са в EU, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при получаването им минаваш митнически внос по определения ред. Митницата не пропуска да одруса дръзналия да пазарува зад океана....Задължително пратки които минават митница не се носят на ръка на адрес, а се обаждат по телефон за да ви информират, че е пристигнала пратка която подлежи на такси. След което се ходи в Федекс офис и се попълва пълномощно ако искаш те да те представляват пред customs или ти връчват документите съпровождащи пратката и ти ходиш да си минаваш митница самостоятелно. Никой от Федекс или друг куриер няма да пипне пратка с надлежно оформени документи (фактура,застраховка за реалната стойност+доставката), защото всяка липса преминава през вътрешно разследване което винаги намира кой е виновния, а той заплаща с работата си и бива съден.Мисля, че вероятно си я декларирала за GIFT, със стойност на пратката под 50 усд, само с базовата застраховка, което е отворило апетитите на някой за невероятен "коледен подарък" именно понеже е недоказуемо наличието на съдържание а и те носят отговорност само в размер на декларираното или застрахованото. При това положение имаш право на мисля...100-на долара обещетение. И да пишеш и да не пишеш до Федекс Сащ няма файда.Ако обаче имаш всичко надлежно ( реалната стойност+застраховка за стойността) след около 3 месеца ще имаш обещетението. Пиши и се бори за това. Проблем в случая е, че не си отворила пратката пред куриера, което прави факта на липсата лееко недоказуем. Ето защо моя съвет е - съпровождайте пратките със фактура за реалната им стойност и застраховайте за суми двукратно над нея. Платете си митническите сборове за да ви е мирна главата. Патил съм не еднократно и в един слънчев ден ми увря главата ... Моите съболезнования за загубата...
    При пратките които са < 50$ ако митницата има някакви съмнения и се окаже, че е над тази стойност съставя акт за нарушение и се заплаща прилична глоба. Според моите сведения проблемните в цялата верига са нашите митничари и ако изчезне нещо виновниците са те!
    Не разбрах само, защо поръчвате нещо от щатите за което трябва да плаща и мито и ддс , като меже да си го вземе от тук за същите пари? Далавера има само ако не се продава у нас или е много специфичен продукта.

10. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Благодаря за отговорите. Веднага направих снимки на пратката, написах имейл на английски с описание на случая и ги изпратих на изпращача в щатите. Сега чакам да видя какво ще стане, защото се оказа, че аз нищо повече не мога да направя. С акаунт на изпращача е изпратен лаптопа, няма застраховка.

11. Member
    Тук е от
    May 2002

А , тая тема съм я изпуснал.
    И аз да кажа нещо. На мен ми изчезнаха (откраднаха ги) от UPS не един , не 2 ми цели 15 бр. лаптопи SONY - та за около 14 000 евро. Познайте дали ги намериха и дали им направиха нещо след като вдигнах дружбенското РПУ + митница аерогара София нагоре с краката. Нищо , ма нищичко. Даже преди 2 години (защото случая е отпреди 5) ме викнаха в ССЛ (столична следствена служба) за да дам обяснения . Демек , понеже не могат да хванат крадеца (който явно е от Ю Пи Ес) а трябва да се приключи делото (срещу неизвестен извършител) , аз изядох жабетата.
    От летище София , Ди Ейч Ел , Ю Пи Ес и Фед Екс са ми изчезнали (без да преувеличавам + мога да го докажа с документи) над 120 бр. мултимедийни видеопроектори Тошиба. Колко камери и цифрови фотоапарати са ми свили Ди Ейч Ел - "Но комент". Това са една от най-скъпите и откровенно олигофренски компании в света.
    За Фед Екс - леле мале , имал съм около 10 - тина пъти контакти с тях. То е все едно да говориш на радиото.
    За случая на Sunny - определено са знаели , че вътре няма нищо , иначе щяха да те накарат да платиш ДДС на пратката. Нали се сещаш , че няма сила която да накара (освен подкупа) митничар да повярва , че един лаптоп струва под 50 евро.

12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

То е ясно, че идва нова година и се празнува, но както гледам, някои вече са се понапили....доста Наздраве Ще приема целия горен пост за новогодишен тост

13. Member
    Тук е от
    May 2002

То е ясно, че идва нова година и се празнува, но както гледам, някои вече са се понапили....доста Наздраве&#160; Ще приема целия горен пост за новогодишен тост
    Де да бях подпийнал&#160; . Но все пак защо мислиш така&#160;
    Добавено + това
    наистина мога да го докажа.

14.  

15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от G_R_U
    При пратките които са < 50$ ако митницата има някакви съмнения и се окаже, че е над тази стойност съставя акт за нарушение и се заплаща прилична глоба. Според моите сведения проблемните в цялата верига са нашите митничари и ако изчезне нещо виновниците са те!
    Не разбрах само, защо поръчвате нещо от щатите за което трябва да плаща и мито и ддс , като меже да си го вземе от тук за същите пари? Далавера има само ако не се продава у нас или е много специфичен продукта.
    Именно. Във всяка митница си има звено за оценка на стойността и обикновенно, ако стоката обект на доставка е с нереална декларирана стойност ( нов лаптоп за 50 долара ) когато си вкарал документите за митническата обработка обикновенно те привикват за да дадеш обяснение защо и как. И ако не можеш да докажеш, че декларираната стойност е и реалната, се процедира по следния начин: влизат в контакт със фирма внасяща въпросния продукт ( или подобен ) и се приема обявената от тях стойност за актуална и на тази стойност плащаш митническите сборове. Няколко дена преди коледа, чакайки да ми излязат документите за внос, случайно попаднах на разговор от отсрещното гише в Пловдивската митница ( гишето за оценка на стойността ). Някакво бабе беше получило 2 мотористки каски от сина си в САЩ за брат му в БГ декларирани като подарък. Да ама се оказа, че митничаря, който се заел да обработва документите отбирал от такива изделия и каските били някакви много маркови и high end (цена на дребно около 800-900 долара). Та бедната женица пребледня след като и казаха, че ще се наложи да плати тези и тези пари ако иска да освободи пратката. Като резултат жената си изтегли документите от митницата с намерение пратката да се върне обратно на изпращача.

Да ти изчезне нещо по който и да е бил от куриерите не е нещо ненормално. Обикновенно пътя на изделието не е директно напр. Бостън-София, а преминава по доста по-сложен маршрут, разпределителни центрове и през много ръце. Освен да изчезне, много по-вероятно е да бъде повреден, изтърван, счупен, а също така и насочен по грешна дестинация. ( загубен ). Ето защо застраховането на стоката е от особенна важност и не само за да се убедиш пред куриера че е в наличност, но и че е функционираща и няма повреди дължащи се на транспорта.
    Кражба, повреда, загубване и т.н. - това са застрахователни събития и касаят превозвача ( куриера, спедитора ). Ето защо когато например лаптопа се изпрати от Бостън по UPS,Fedex, и т.н. той задължително се инспектира в офиса на куриера, че съдържанието отговаря на описанието и че е функциониращо. Измерва се теглото му и във всички следващи разпределителни центрове ако не се налага да се отваря за специфични проверки се мери теглото отново. Идва кашон с тегло 5кг, излиза с тегло 5кг по направление. Ако се контатира съществена разлика разлика в теглото, тя се описва. Когато получа нещо по който и да е куриер, никога не желая те да ме представляват пред митница нито искам да ми я носят на крака. Отивам в офиса им, инспектирам съдържанието, ако е лаптоп или друга електроника, преглеждам какво има според опаковъчния лист, включвам го, убеждавам се че всичко е ок, взимам си документите и бегом към митническата агенция. Ако липсва нещо - скандал - констативен протокол, копие от него и снимки на изпращача. Офиса на куриера от своя страна изпраща по обратен път информация за констатираната липса, повреда или кражба. И тук съм длъжен да отбележа най-често срещаната заблуда със застраховката. Застраховката касае пратката и се изплаща на изпращача ( продавача ) а не на потърпевшия ( купувача, получателя ). Тя има сила и влияние в отношенията между равностранния триъгълник (изпращач-куриер-застраховател). Затова когато лаптоп например с цена 800д. и доставка 200д е застрахован за 2000д не е получен, откраднат, повреден и има ясни доказателства за това, застрахователя на куриера предпочита неформално да уреди отношенията си с продавача, като заплати лаптоп за 800 и изпрати за 200 за своя сметка, вместо да му изплаща 2000 долара. Всички тези са чуждестранни субекти извън страната. Какво МВР, каква следствена служба, какви ( неизвесни извършители ) уважаеми @изверг? Можеш да възбудиш следствие единствено когато имаш ясни и неопровержими доказателства, че стоката е изчезнала на територията на РБ ( летище софия, склад на куриера и т.н. ). Но независимо от това, застраховката е във сила до момента в който официалния представител на куриера ( офиса ) предаде пратката на получателя срещу подпис. След като не е предадена, тя е в отговорността на куриера, който е я е приел от продавача а той от своя страна застраховал пред застрахователя срещу всички форс-мажорни обстоятелства и всички те са чуждестранни субекти. Така че???!!!

16. Member
    Тук е от
    May 2002

Уважаеми Tommorow , аз се занимавам от 1993 г. с митнически формалности , куриери , шофиори на камиони , пощенски служби , данъчни служби и всичко което касае вноса на стоки на територията на РБ.
    Относно това
    Какво МВР, каква следствена служба, какви ( неизвесни извършители ) уважаеми @изверг? Можеш да възбудиш следствие единствено когато имаш ясни и неопровержими доказателства, че стоката е изчезнала на територията на РБ ( летище софия, склад на куриера и т.н. ). Но независимо от това, застраховката е във сила до момента в който официалния представител на куриера ( офиса ) предаде пратката на получателя срещу подпис. След като не е предадена, тя е в отговорността на куриера, който е я е приел от продавача а той от своя страна застраховал пред застрахователя срещу всички форс-мажорни обстоятелства и всички те са чуждестранни субекти. Така че???!!!
    1.Какво по неопровержимо доказателство от това , че стоката е манифестирана (т.е заведна под отчет в митницата , по определен номер примерно 12456/25) , което значи , че е била тук (защото при UPS (Би ПИ ЕС) тогава имаше тъй нареченото отдалечено работни място) и е видяна от митнически служител.
    2.Аз отивам при куриера с митническа декларация и цесия , оформени по надлежния тогава ред , за да си взема стоката след като съм си заплатил съответните налози.
    3.От куриерската служба ми заявяват , че стоката 15 бр. кашони била взета вчера само с цесия (което е недопустимо) , която цесия в последствие се оказа с фалшив печат + подпис (при положение , че те имат "мостри" от подписите (а те са само 4) на тези които имат право да "вдигат стоката" + копия от това как изглеждат печатите и номерата на същите.
    Мисля , че това е достатъчно , за да се убедиш в това , че стоката е "най-нагло" открадната от хората на Би Пи Ес и компетенцията по "откриването и е на МВР , а не на митницата (защото аз вече съм декларирал стоката , платил съм си митата и вече нямам работа с тях)
    Ето защо беше започнато следствие срещу неизвестен (UPS) извършител , и то за кражба в особено големи размери в дружбенското РПУ.
    Нещо друго. Няма значение откъде минава пратката , когато си я поръчал с DHL например. По всички направления тя (пратката) минава през ръцете и транспорта на служители от DHL (имат собствени самолети , камиони ,кораби и т.н.) Което автоматично значи , че ако изчезне нещо , то е откраднато от служител на компанията.
    А за това
    и че е функционираща и няма повреди дължащи се на транспорта.
    Затова когато лаптоп например с цена 800д. и доставка 200д е застрахован за 2000д не е получен, откраднат, повреден и има ясни доказателства за това, застрахователя на куриера предпочита неформално да уреди отношенията си с продавача, като заплати лаптоп за 800 и изпрати за 200 за своя сметка, вместо да му изплаща 2000 долара.
    Когато искам да си застраховам стока която струва 800 долара за 2000 , ще се обърна към теб , ако може разбира се , за да видя как става.
    ( не го приемай като заяждане)
    Що се отнася за митническите стойности , там в общи линии си прав. Стойноста която не може да се определи ясно при отношенията клиент-митница се определя , като се вземе предвид стойноста на "сходни" стоки предявявани пред митница и съществуващи в базата данни на ГУ Митници за , примерно 3 месеца назад.
    Обикновено , тази стойност е доста по ниска от тази в магазина , така че е по добре отколкото да ти я свалят от интернет.
    И още. Не е вярно твърдението , че само изпращача има отношение към застраховката (в повечето случаи е наистина така). Мога и аз , като получател да си я застраховам , особено ако съм я платил (цената на стоката) предварително.
    И те така

17. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@izwerga - не виждам причини за спор. Споменал съм го ясно:
    Можеш да възбудиш следствие единствено когато имаш ясни и неопровержими доказателства, че стоката е изчезнала на територията на РБ ( летище софия, склад на куриера и т.н. ).
    Да, в конкретния случай имаш право и възможност за намеса на МВР, макар, че не виждам защо е тази убеденост че UPS са ти покрили пратката. Може да е и някой от фирмата в която си работил. Ако си имал ясни и твърди доказателства за това, не виждам какво ти е пречило да заведеш дело и да осъдиш UPS за много пари и да спечелиш.

Мисля , че това е достатъчно , за да се убедиш в това , че стоката е "най-нагло" открадната от хората на Би Пи Ес и компетенцията по "откриването и е на МВР , а не на митницата (защото аз вече съм декларирал стоката , платил съм си митата и вече нямам работа с тях)
    Къде твърдя,че митницата има нещо общо с изчезването на твоята пратка?? Точно обратното:
    След като не е предадена, тя е в отговорността на куриера,
    И в момента може да се вдигне стока само с цесия. Преди 2 месеца някъде прибрах пратка само с цесия, без митническа декларация. Митничарят, който ми обработваше документите ме посъветва за това, понеже в момента софтуера на митницата изчаква обратна информация от банката в която си платил налозите ( до преди това с приемането на платежните се приемаше, че си платил, сега банката връща обратно инфо в митницата с някаква резолюция/номер, който се попълва в митническата декларация от служителя, поради което не бе възможно да я взема, но ми дадоха цесията, а декларацията взех два дни по-късно ). От колеги разбрах, че е постоянна практика в момента.
    А останалите твърдения са чиста проба заяждане и си противоречат
    Не е вярно твърдението , че само изпращача има отношение към застраховката (в повечето случаи е наистина така).

18. Member
    Тук е от
    May 2002

Ок. Дай мейл да ти изпратя сканирана фактура на стойност към 170 000 долара , за да се убедиш , че застраховката може да се направи и от получателя , ОСОБЕНО (не е викане това) когато си платил стоката.
    За заяждането - не си прав . Представи си ,че работиш нещо такова (митнически агент) от 93 година насам и попаднеш на такава тема , пък и спорят с теб. Все ми се струва , че знам повече за тези неща дори от митничарите , защото съм от другата страна на гишето и се сблъсквам реално с проблемите.
    Взимането на пратка само с цесия води до ситуациата описана от мен. Ако се установи някаква нередност при получаването на пратката от спедитора , само с цесия всичко свършва (по каналния ред) със застраховката (ако има нещо посочено във фактурата а го няма в пратката) и губиш право на всякакви претенции. Никой няма да напише констативен акт на базата на усното описание на теб и спедитора , че "нямало" нещо , нито митничаря , нито Булгарконтола като фирма издаваща сертификат за липси (ако не е някоя друга фирма).
    На цесията има само един печат и един подпис (иначе казано е лесна за фалшифициране) , за разлика от митническата декларация на която има 3 печата , на митническия служител обработил декларацията , на ресивьора заверил ,че е извършено плащането и на началника на смяната ( и трите подписа , на тримата съответно) + това доста повече информация за самата стока.
    Относно това дали Ю Пи Ес са "откраднали" пратката , естествено не мога да го твърдя със 100 % сигурност , но случая е идентичен със стрелянето по празниците с огнестрелно оръжие и "случайното" убиване на човек (силно казано а ). Т.е. ако Ю Пи Ес не са дали пратката срещу фалшивата цесия , аз щях да си я получа.
    Пък ако имаше начин да видиш цесията с която е взета пратката (уж не я били видели) , то от 500 метра си личи , че целия документ е фалшив , ма много фалшив , толкова . че сина ми (на 8 години) щеше да я направи по-добре. А за митническия печат върху нея - No comment още по зле направен.
    P.S. нещо съмнително много защитаваш спедиторите. Да не ти плащат за това

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе