Първоначално публикувано от Tommorow
Забелязвам няколко странности. Първо - при пратки със стойност над 50 усд от USA, които не са в EU, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при получаването им минаваш митнически внос по определения ред. Митницата не пропуска да одруса дръзналия да пазарува зад океана....Задължително пратки които минават митница не се носят на ръка на адрес, а се обаждат по телефон за да ви информират, че е пристигнала пратка която подлежи на такси. След което се ходи в Федекс офис и се попълва пълномощно ако искаш те да те представляват пред customs или ти връчват документите съпровождащи пратката и ти ходиш да си минаваш митница самостоятелно. Никой от Федекс или друг куриер няма да пипне пратка с надлежно оформени документи (фактура,застраховка за реалната стойност+доставката), защото всяка липса преминава през вътрешно разследване което винаги намира кой е виновния, а той заплаща с работата си и бива съден.Мисля, че вероятно си я декларирала за GIFT, със стойност на пратката под 50 усд, само с базовата застраховка, което е отворило апетитите на някой за невероятен "коледен подарък" именно понеже е недоказуемо наличието на съдържание а и те носят отговорност само в размер на декларираното или застрахованото. При това положение имаш право на мисля...100-на долара обещетение. И да пишеш и да не пишеш до Федекс Сащ няма файда.Ако обаче имаш всичко надлежно ( реалната стойност+застраховка за стойността) след около 3 месеца ще имаш обещетението. Пиши и се бори за това. Проблем в случая е, че не си отворила пратката пред куриера, което прави факта на липсата лееко недоказуем. Ето защо моя съвет е - съпровождайте пратките със фактура за реалната им стойност и застраховайте за суми двукратно над нея. Платете си митническите сборове за да ви е мирна главата. Патил съм не еднократно и в един слънчев ден ми увря главата ... Моите съболезнования за загубата...