колеги компютърджии, извинявайте, но ще издам една от най-строго пазените тайни в нашите кръгове, на останалото, нищо не подозиращо население, а именно -
кое е най-подходящото нещо, с което да осигурим топлоотдаването на процесора към радиатора?
някой може да каже, че това си е фабричната паста, с която идва намазан радиатора. друг ще каже, че някои не са намазани, а отделно си има малко пакетче. трети ще препоръча да се купи изрична кутийка, която е по-качествена
всички грешат! най-правилното нещо е ДЪВКА! (ако е и розова - още по-добре)
вие се смеете, но вчера и това видях. при разглобяването на една дефектирала машина радиаторът буквално се "отчупи" от процесора. помислих си, че от времето и топлината пастата окончателно е изсъхнала, но не би. въпросната "паста" ме поучуди с розовия си цвят. в последствие ме учуди и с твърдостта си, а най-накрая ме довърши и с размекването си между пръстите ми и разтеглянето си на нишки (не, не направих следващата крачка да я подъвча :Р)
търсих темата за смешните компютърни случки, но не я намерих, затова пиша настоящата. просто останах втрещен. да продадеш компютър на човек, залепяйки радиатора с дъвка. днес от любопитство ще говоря с един химик относно топлопроводимостта на дъвката, но ми се струва, че специалната паста 100 на 100 ще има по-добри качества в това отношение ...