Абсолютно съм съгласен, но иди обяснявай на българина с криворазбраното чувство за права и задължения. Защо виетнамеца си замина, докато беше тук нямахме проблеми с улични кучета.Първоначално публикувано от FearMe
Абсолютно съм съгласен, но иди обяснявай на българина с криворазбраното чувство за права и задължения. Защо виетнамеца си замина, докато беше тук нямахме проблеми с улични кучета.Първоначално публикувано от FearMe
@hristobotev - няма нужда да се питат инкасаторите.
В интернет има достатъчно информация за това, що е кучегон, както и мнения за неговата ефикасност.
В най-общ вид кучегон-а е електронно устройство излъчващо 23-25кХц ултразвук с насоченост от 30-60 градуса и 130-140 дицибела ултразвуково налягане на 4-7 метра....за ефикасност на 50-60 метра изобщо не може да се говори. Малкото разстояние и сравнително тесния ъгъл на излъчване го правят приложим за "лична отбрана" срещу единично животно и никаква такава срещу малка спретната ганг'ста глутница наобиколила те. Използвайки го тогава рискуваш единствено да им вдигнеш кръвното и ако до този момент са се чудили: "Тоя да го плашим ли само или да го хапем?" вероятно ще ги принуди към още по-голяма ожесточеност. Ако Макаров монтира нещо такова там...това просто ще накара кучетата да се изместят 10-20м в ляво или в дясно и ще продължат да си правят хепънинг и рок фестове. За съжаление няма радиално излъчващи пиезо-елементи. Малък тюнинг на едно прилично американско произведение CHASER, DOG CHASER, SUPER DOG CHASER (които се и водят за най-ефикасните), окачено на въртяща се подложка с електромотор и редуктор за бавен обход на периметъра ще даде прилична ефикасност до около 90м2. Но тук се появява друг проблем - понеже ултразвука не причинява болка на животното, а само неразположение и дискомфорт то постоянното безпричинно използване не се препоръчва дори и от производителя, понеже може да предизика неочаквани реакции, привикване или безпричинно нападане на други хора случайно минаващи през региона. Затова не става да го сложиш и 24 часа в денонощието да чисти периметъра. Смисълът на неговото използване е момента на изненада. Един таймер за включване през различен интервал от време при което да прави един два обхода на периметъра е за предпочитане. И това се отнася за всички такива прогонващи устройства от даден периметър. Един приятел имаше една джаджа с три автомобилни алармени сирени разположени под ъгъл от 120 градуса за кръгова отбрана за да си пази реколтата от косове. Системата пускаше записано крещене на уплашен кос през случайно избран интервал. Един ден ми го донесе да го погледна понеже се беше прецакала и крещеше постоянно. Викам му хубу де, какво от това, да крещи, там на полето на никой не пречи. А той - ами тя си крещи, а косовете плющят спокойно на 5-10м от нея и не им дреме.
Аз взех на жена ми ето от тук http://www.pushka.eu/product_info.htm?idarticles=1003"]Кучегони Кучегон Дейзър[/URL] . Няколко пъти го е пускала превантивно и действа, кучетата се отдръпват,
ако решите да го ползвате моя съвет е да не ги изчаквате да дойдат близо, а да се пуска колкото може по-отдалече.Хубавото му е, че е съвсем безопасно, докато всички други средства рискуват да се самонараните или да нараните кучето.