От няколко месеца не съм виждал "кьораво"врабче.При вас как е?
От няколко месеца не съм виждал "кьораво"врабче.При вас как е?
Все още се виждат тук-там, но орляците от едно време ги няма
Като се запитам и при нас нещо не виждам. В тази криза или спят зимен сън или са отлетели на юг.
До хората които проявяват сарказъм,качете снимка на поне едно врабче направена от вас към днешна дата.
До скоро във Варна беше зор да видиш гугутки. Врабчета все още се виждат, ако не забравя ще направя снимки.
Аз видях 2 врабчета в Кауфланд Стара Загора. Летяха по покрива над сектора с хладилниците с млечни продукти. В събота около 17 часа.
Експертите търсят причините за намаляването на популацията им
Популацията на врабчета в цяла Западна Европа намалява с огромни темпове, сочат данни на Националния музей по естествена история в Париж, цитирани от АФП. Това е необясним за експертите феномен, като се има предвид зависимостта на този вид птици от хората. Намаляването на врабчетата е особено драстично във Великобритания, където те са включени в червения списък на застрашените птици. Според Фредерик Барото от Френския център за изследвания върху биологията на популациите положението в страната е много сериозно и там врабчетата на практика са изчезнали като вид.
Тази тревожна констатация е била потвърдена и от проучвания в други страни. В Германия през последните 30 години се наблюдава 50-процентно намаляване на популацията на врабчета, а в Чехия, Холандия, Белгия, Италия и Финландия намаляването е около 60%.
Причините за изчезването на врабчетата все още не могат да бъдат определени категорично. Според експертите е възможно то да се дължи на конкуренцията на други видове птици, на замърсяването на околната среда, а също и на въздействието на електромагнитни и радиовълни.
Тази статия е към 17-04-2006
Към днешна дата почти не се виждат.Това говори,че начинът ни на живот е неправилен и погрешен,щом успяхме да унищожим вид който е устойчив към повечето вреди които нанасяме.
Направи ми впечатление , че броя на гаргите расте. И в Морската градина и на крайезерния път има доста.
Защо не намалява броя на гларусите ?? Тия изчадия са като хлебарките - нямат изтребване.
Днес ги видях да се крият в едни храсти гадовете. Бяха поне 4-5.
Иначе по-сериозно по темата, гледайки размера на врабчетата, може би са с размери от порядък дължината на вълната 2000-2500 Mhz, тоест резонират с WIFI, UMTS, Микровълнови, и пр. И това ги прогонва от града, подобно на едни устройства със съмнителна ефективност - rat-guard (дето уж гонят патканите)...
Другото, с което резонират е с увеличената популация на котките.Първоначално публикувано от Irvine_Welsh
![]()
В пряка функция от успешната борба с уличните кучетаПървоначално публикувано от Lupus
![]()
Аз пък забелязах увечеличаване на кормораните. Това са го забелязали и капитаните на влекачите, които по цял ден гледат морето и езерото. А врабчетата наистина са намаляли, но все още се забелязват. Гълъби също невиждам.
Мао може да се е върнал и пак да ги гони, де да знаеш.
Иначе при нас си ги има, майка ми ги храни всяка сутрин, с гълъбите, на терасата.