Re:Какъв е този винт и има ли почва у нас?
@Lupus Да, този документ е потвърждение на твоята теза, в грешка съм. Погледнах го в началото само и видях елементите с гайки и без, и от там се обърках. Иначе има няколко елемента, описани като винт с шестостенна глава, но може да се допусне, че е грешка. Но това не ми променя мнението, че botev4o е прав.
Цитат:
Първоначално публикувано от botev4o
Като имаш път към Пловдив някой път, си добре дошъл да дойдеш вкъщи и ще ти дам да ровичкаш из справочниците, за да намериш сам това, което търсиш. Нали не мислиш, че ще губя от своето време за това!?
А това за отвертките и гаечните ключове, от които зависело, дали един винт е винт или не е винт, е добър хумор, но далече от истината. :)
Не съм и допускал нито за минута обратното. Просто там няма нещо, което да потвърждава тезата ти. А че не е хумор, а най-простото и достъпно за хората различие между болт и винт можеш да се убедиш и сам от определенията за болт и винт и с какво се завиват и развиват. Обърни внимание, че болт с шлиц по правило няма и винт с шестостенна глава - също. Има изключения, но те не отменят правилото, а са по-скоро уникални за конкретно приложение.
http://www.krepmarket.ru/techcatalog/515.html
И още нещо - от хумора на механиците:
1. Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завит с отвертка.
2. Правило за натягане на гайка - "навива се до скъсване и четвърт оборот обратно".
3. От норматива - "Завиване крива гайка на терсене място - 8 часа"
4. Правило от приложната механика - "Не го насилвай, вземи по-голям чук"
Единствено от желание да не се самозаблуждаваш повече реших да загубя десетина минути в ровене по кутии за ето това:
http://img825.imageshack.us/img825/3...vintologiq.jpg :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от etg
@ Yasen6275
А тая кутийка къде я има и колко струва?
Не съм я купувал. Нарязаха ми я от плексиглас. Дизайна го има в края на блога който съм дал.
@Lupus Доколкото те разбирам, най-добре да хвана шублера да измеря какъв винт/болт ми трябва и да отида в железарията да си намеря нещо подходящо.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
ЧУК+МАНГО=КАНГО :-memnon :-memnon :-memnon
Не трябва ли да има длето във формулата? или викаш те и без длето се справят.
Цитат:
Първоначално публикувано от Yasen6275
@Lupus Доколкото те разбирам, най-добре да хвана шублера да измеря какъв винт/болт ми трябва и да отида в железарията да си намеря нещо подходящо.
Така е! В Бриколаж ги има. Бях преди 2 часа там. Аз си търся 20бр М3х10 из "Младостите" вече два дни и не намирам.... май ще се ходи на Сливница и Раковска....
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1345721397[/time]_________________________________________________
Цитат:
Имаш 15 мин бонус да си оправиш грешките!
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Така че търси винт М3х16. М3 е размера на резбата, а 16 - дължината в мм.
Lupus, на снимката е болт, а не винт, но Yasen6275 може да сложи и винтове.
http://store.picbg.net/pubpic/CC/6E/...6481c4cc6e.JPG
На снимката е показан винт, а някой незапознат какво е "болт" е дал приноса си за развитието на смехотерапията като изкуство. :) В самия стандарт DIN 912, характеризиращ този тип винтове, пише "socket head cap screw", т.е. "винт със скрита глава".
А къде ти я нарязаха ? Че аз за моето Raspberry Pi си изрязвах една на ръка, ама не стана особенно добре :) .
Аз живея по-просто - болт = метрична резба, всичко останало е винт. Явно не е правилно, но ми помага да отделям повече време за други екзистенциални проблеми :)
Цитат:
Първоначално публикувано от sun4o
А къде ти я нарязаха ? Че аз за моето Raspberry Pi си изрязвах една на ръка, ама не стана особенно добре :) .
9 Блок на ТУ. Много отзивчиво момче. Нямаше непрозрачен материал затова съкратих часта със световодите и надписите под тях. С гравирането на останалите надписи ми излезе 15 лева.
Цитат:
На снимката е показан винт, а някой незапознат какво е "болт" е дал приноса си за развитието на смехотерапията като изкуство. :) В самия стандарт DIN 912, характеризиращ този тип винтове, пише "socket head cap screw", т.е. "винт със скрита глава".
Ами ето - сам се убеждаваш до какво води неразбирането на терминологията! Ти на кого би повярвал - на стандарта ли или на "юнака" писал текста от горната снимка?
На юнаци нямам вяра :)) Имам предвид юнака, съставил интернет страницата.
:))
[img width=434 height=600]http://s58.radikal.ru/i161/1202/e8/6c2112f15fb3.jpg[/img]
Цитат:
9 Блок на ТУ. Много отзивчиво момче. Нямаше непрозрачен материал затова съкратих часта със световодите и надписите под тях. С гравирането на останалите надписи ми излезе 15 лева.
Ама фирма ли е някаква това,че да знам какво да търся като отида там ? Или просто да питам кой реже плексиглас .
Цитат:
На какво ти я рязаха? На CNC някакво или с лазер? Май ми хрумна, че в магазинчето под зала 1 до първи корпус може и да има винтчета каквито търсим. Аз от там съм вземал разни дистанционни втулки.