Искам да споделя какво ми се случи преди час-два. Толкова съм изумен, че не знам как точно да го определя
Пазарувам си в магазина и съм се наредил на опашката на касата с хлапето (на почти 4 години). Приближава се една баба, с нищо по-особена от всяка баба с пенсия 200 лева и ми казва:
- Искам да купя на детето ви подарък по случай празниците.
Представяте си изненадата ми. Бабата ми е непозната, за първи път я виждам. Не ми предлага нещо от джоба си, а иска да отидем да избере подарък за сина ми, който нито я е закачал, нито провокирал с фрази като "искам, купи ми", нито ми е правил фасони, че да съм му отказал нещо и да е предизвикал жал.
Усмихвам се на бабата и й казвам да му вземе някоя дреболия от боклуците до касите (не че щях да му дам да яде ш***ните вафли, но принципно...). Тя обаче казва:
- Не, нека му избера нещо по-голямо.
Докато аз плащам нашите си покупки, бабата на съседната каса вече е успяла да накамари детска шапка-каскет, пастели, моливи и 3 торбички сладки. Крайна сума: 20 лева !!!
Плаща бабата, вадейки пари от найлонова торбичка, в която няма 100 двайсетачки. Има просто пари.
Усмихва се сърдечно и ни пожелава весели и щастливи празници.
Аз отвръщам втрещено и дори не ми хрумва да извадя телефона и да направя една снимка на тази... не знам как да я определя... добра душа, наивница, жена от друго време или друг свят...
В това време бабата се обръща и си тръгва по нейния път.
Замислих се върху първите си инстинктивни мисли, когато тя ме заговори. Че е ненормална, че е нещо чалната... А не че просто иска да направи едностранно добро. Може да е получила наследство, може да е намерила пари на улицата, може да е стара мома, може да е вдовица, може да е в памет на някой починал роднина, може да е... какво ли не
Докато това се случваше пред касите, касиерката се обърна към охраната да я наблюдава, защото искала да купи играчка на чуждо дете. Да, луди всякакви, но защо, питам се аз, защо дотолкова деградира вярата в доброто в хората, че първо да си мислим за лошото, преди да допуснем доброто като вариант.
20 лева са нищо за едни, но за други може да е 1/10 от пенсията. И с тази 1/10 една баба купи подарък на едно абсолютно непознато дете. Дете, което няма вид да е лишавано от нищо. Дете, което просто е.
Мисля си тези дни да продължа веригата на тази баба. Да видя някой, който ми направи някакво впечатление - не е нужно да е беден, не е нужно да е страдащ.. просто някой непознат, който искам да видя усмихнат и/или изненадан, и аз да му купя нещо за 20 лева.
Разтърсен съм, а който ме познава добре знае, че аз не мога да бъда разтърсен лесно...
Не съм нито религиозен, нито вярващ, нито суеверен, но желая с цялото си сърце тази баба да получи от живота нещо толкова хубаво, колкото на мен ми стана хубаво от този акт на безусловна и спонтанна доброта!