Или нормален период ли е 3-годишната давност?
Пиша по повод следната случка:
Съседи си преместиха стационарния телефон от Виваком към друга фирма. Това става февруари 2012г. - плащат си задълженията до момента, подават заявление за прехвърляне, и всичко изглежда нормално. Вчера обаче намират във входа писмо от Виваком, според което дължат 30-тина лв. за януари и февруари 2012г. Последната касова бележка, която имат съседите, е от първи февруари. Според оператор на Виваком това е плащане по фактура от първи февруари (същия ден като бележката) за периода декември 2011г. Откакто са се преместили, съседите не са имали нито обаждане от Виваком, нито писмо за някакви неплатени сметки. Или поне не са намирали писмо, защото даже вчерашното писмо го откриват случайно, то не е в пощенската им кутия, а е оставено в една кутия без вратичка. И практиката им (поне досега) е била следната - събират касовите бележки, и малко след като мине годината вече не ги пазят.
Много е вероятно съседите действително да дължат някоя сума, макар че ми е малко съмнително да са две неплатените фактури. Ама не ми изглежда хич нормално да трябва да си пази човек касовите бележки 3 години, колкото е давността за периодичните плащания. Една година ми се струва доста по-приемливо. Иначе каква ми е гаранцията, че утре от някоя фирма няма да ми цъфнат с претенциите, че не съм си платил някоя сметка преди две години и половина? Със сигурност не си пазя касовите бележки отпреди 3 години.