Резултати от 1 до 13 от общо 13

Нормално ли е да си пазим касовите бележки 3 години?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. etg
    etg е на линия
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Нормално ли е да си пазим касовите бележки 3 години?

Или нормален период ли е 3-годишната давност?
    Пиша по повод следната случка:
    Съседи си преместиха стационарния телефон от Виваком към друга фирма. Това става февруари 2012г. - плащат си задълженията до момента, подават заявление за прехвърляне, и всичко изглежда нормално. Вчера обаче намират във входа писмо от Виваком, според което дължат 30-тина лв. за януари и февруари 2012г. Последната касова бележка, която имат съседите, е от първи февруари. Според оператор на Виваком това е плащане по фактура от първи февруари (същия ден като бележката) за периода декември 2011г. Откакто са се преместили, съседите не са имали нито обаждане от Виваком, нито писмо за някакви неплатени сметки. Или поне не са намирали писмо, защото даже вчерашното писмо го откриват случайно, то не е в пощенската им кутия, а е оставено в една кутия без вратичка. И практиката им (поне досега) е била следната - събират касовите бележки, и малко след като мине годината вече не ги пазят.
    Много е вероятно съседите действително да дължат някоя сума, макар че ми е малко съмнително да са две неплатените фактури. Ама не ми изглежда хич нормално да трябва да си пази човек касовите бележки 3 години, колкото е давността за периодичните плащания. Една година ми се струва доста по-приемливо. Иначе каква ми е гаранцията, че утре от някоя фирма няма да ми цъфнат с претенциите, че не съм си платил някоя сметка преди две години и половина? Със сигурност не си пазя касовите бележки отпреди 3 години.

2.  

3. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Отговор: Нормално ли е да си пазим касовите бележки 3 години?

Абсолютно идентична случка имах и аз. Подавам едномесечно предизвестие + пренос на номер, след това плащам каквото трябва като задължение и се разделяме. Близо 2г. след това получавам писмо, че дължа 27.40лв. към Виваком, които трябва да платя в 30 дневен срок от датата на получаване на писмото, което е оставено в пощенската кутия. Намерих предизвестието, но не намерих касовата бележка, която показваше последното плащане. По телефона ми казаха, че тази сума била за периода на едномесечното предизвестие, в което съм ползвал услугите им (май имаха право). Тъй като не успях да открия касовата бележка (иначе съхранявам касови бонове за купени продукти в гаранция) си платих, но този път я прибрах за всеки случай.

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

темата е доста мъглява, защото я ми обяснете какво имам да пазя аз, при положение, че съм се отказал от хартиени фактури, където е възможно?!

отделен въпрос е чия работа е да докаже събитието: аз, че съм си платил, или те, че не съм платил?!

сега остана да трябва да си отделя цяла стая от апартамента, за да пазя ВСИЧКИ бончета по ВСИЧКИ покупки, които съм направил за 3 години... или 4.... или 5?!

5. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Определено е мъглява, това, че Виваком твърдят, че сумата е неплатена може да се контрира с разпечатка на домашния бюджет отпреди година, в който се твърди, че си платил...
    Според мен, пред съда стойността на двете е еднаква...
    Иначе, към момента според мен е по-поносимо положението.
    Конкретно Виваком представят информация за задължения онлайн, всеки може да влезе и провери какво дължи и да обори ако има неверен отчет овреме.

6. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

нищо не пазя с изключение на гаранционни уреди .. от Близу се опитаха така да ме накарат да платя една сметка за старото си жилище като го смених тъй като трябвало да ги уведомя че съм го продал и се отказвам от услугите им ,но им казах да ме съдят нищо не им платих .. така и не ме осъдиха

7. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив

А нормално ли е да си пазиш гаранционните карти,фактурите и касовите бележки на уредите и мебелите,купени преди 20 год.да речем,за да докажеш,че са на твое име,а не на жена ти,когато дойде съдия-изпълнител да ги описва?

8.  

9. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от avenger Виж публикацията
    А нормално ли е да си пазиш гаранционните карти,фактурите и касовите бележки на уредите и мебелите,купени преди 20 год.да речем,за да докажеш,че са на твое име,а не на жена ти,когато дойде съдия-изпълнител да ги описва?
    Майтап няма, и аз съм изпитвал сходно чувство, като се разделях с орташки бизнес, при който ортакът продължи да държи наето помещението, но отказа да върне мое обзавеждане. Викам ченгетата, а те "Докажи, че е твое! " , добре, ами хайде ортакът да докаже че е негово. И к'во прайм? Както каза Фиър Ми, прежалваме една стая, и ако имаме и фирма, слагаме и чувалите/ кашоните фирмена документация там, която НАП-а иска да се пази с години.Тъкмо няма да остава зян пространство от помещението.

10. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Цитат Първоначално публикувано от avenger Виж публикацията
    доста е наивно да си мислиш ,че имаш нещо на твое име закупеното по време на брака имущество е общо независимо кой го е платил ,особено неприятно е с жилището ,което обикновено го дават на жената

11. etg
    etg е на линия
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Нещата по случая отиват вече към наглост. Препоръчах на съседите да поискат фактурите за дължимите суми, поне да се види коя фактура е платена на 1 февруари 2012, за което плащане имат касова бележка. Това е официалният отговор:
    "Във връзка с Вашето оплакване, искаме да Ви уведомим, че копие на месечна сметка може да бъде издадено до 6 месеца назад във времето. Тъй като желаните от Вас месечни сметки не влизат в този период, не е възможно да Ви ги изпратим."
    Т.е. искаме си парите, ама дори няма да ви покажем фактурата, по която дължите тия пари.

12. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот

Че тогава, какво искат? Що не им теглите една...

13. 666
    666 е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2003

При Виваком подобни простотии са си практика. Ако някой опита да не си плати фактура 3 месеца, веднага ще го изключат .
    Демек за всеки нормален човек е ясно, кой е крив в подобен случай. Лошото по принцип е, че ако се стигне да съд, най-вероятно решението ще е в полза на Виваком. Защо е така, най-вероятно знаете. Аз имах подобен случай преди повече от 5 години. Първите няколко пъти като ми се обадиха, се опитах да им обясня за какво става дума, но като разбрах, че никой не иска да изслуша аргоментите ми им теглих една майна. Първата година ми звъняха почти всяка седмица /когато нямах време или желание за да си говоря глупости, казвах, че чакам да си изразят претенциите по съдебен път, когато имах, си ги ебавах откровенно/. След първата година прехвърлили дългами?, на някаква колекторска фирма, нещата се развиха по познатата схема от по-горе. За две години получих около 15-20 обаждания, след което рязко ги разредиха. В последната година престанаха. Дори да са ме дали на съд, все още не съм разбрал. Та исках да кажа, че всеки нормален човек знае кой е крив и кой е прав в подобни случаи, но все пак в България е хубаво да се консултираш с юрист в подобни случаи.

14.  

15. Тук е от
    May 2013

Не е въобще нормално, но пък това е гаранция за самите нас. За съжаление има много измамници...

16. 666
    666 е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2003

Дам, днеска ми се обади поредният олигофрен, попитах го най-културно, запознат ли е със законите в РБ? При положителния отговор, се опитах да му обясня, че в такъв случай, би трябвало да знае, че дори да е имало такова нещо, то вече си е загубило давността /от тогава са минали повече от 5 години/. Тръгна да ми обяснява, че не е точно така и там някъде си загубих добрия тон. Явно, че простотията и наглостта нямат спирка в България и започвам да си мисля, дали това не си е направо преднамерена политика в някои фирми? Както и да е, на мене ми е интересно, ако подобно нещо стигне до съда, дали въобще ще ти помогне и ако си пазиш бележките? Ако някой е преживял подобно нещо, ще ми е интересно да го сподели.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 2
    Последно: 01-01-13, 17:47
  2. Домейн за 70 000 години?!
    От roumen68 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 25-09-08, 18:05
  3. 20 години УКТЦ
    От Edin_Lud във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 23-06-06, 01:09
  4. Отговори: 3
    Последно: 17-10-05, 15:44
  5. На колко години сте?
    От TRENDS във форум Анкети
    Отговори: 91
    Последно: 03-03-04, 00:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе