Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии
Цитат:
Първоначално публикувано от
Yasen6275
Хайде вярващите да вземат да обяснят какво е това душа, вяра и прочие. По възможност без преки или косвени дефиниции какво не са.
Ако могат.
На теб вечно нещо трябва да ти се обяснява. Ако искаш да участваш равностойно с останалите в един такъв разговор вземи и се образовай поне с легалните дефиниции на понятията, с които се борави. Не изпадай в позицията на дете пт детската градина, на което учителката казва да си изяде филията с масло, а то пита какво е филия. Като начало прочети в Уикипедията (като източник с най-достъпно ниво) какво е: душа, вяра, религия, църква и т.н. И едва после, ако имаш проблем с разбирането или приемането на нещо - питай или влизай в спор. Не ти ли прави впечатление, че си единствения в темата, който изпада в положението непрекъснато да пита: "Абе вие тук за какво си говорите?"
Цитат:
FearMe
позицията ми е, че не съществува висша сила, по-голяма от мен, която очевидно и разбираемо да е проявила интерес към мен така, че да съм убеден в съществуването й
след като нямам нито преки, нито косвени доказателства, че съществува, за мен тя не съществува
убедеността в обратното приемам за диагноза
Феар много на сериозно се взимаш - извода е от наивното ти очакване, че Бог да ти се доказва и да ти се явява едва ли не като някакво материално същество...
Сега това, че нещо си ти не виждаш и не усещаш не значи, че не съществува!
Въртим се в кръг - зациклили сме и не виждам смисъл от тази тема повече! Нито едната нито другата страна може да докаже възгледите си!
Спора между атеистите и вярващите ми прилича на разговора между двама приятели, единият от които е влюбен, а другия не..... :)
Да се повтаря пак, въпросите на вярата могат да се обсъждат от вярващите за атеистите такива въпроси не съществуват. Сега като чета на Иво поста, виждам, че имам база за спор с него......Така, че най-правилно е тази тема да си остане така, а вярващите да си направят друга по която да си обсъждат теологичните въпроси.
Цитат:
blue1
Спора между атеистите и вярващите ми прилича на разговора между двама приятели, единият от които е влюбен, а другия не..... :)
.
Много добра аналогия!!! Върви обяснявай на човек, който никога не се е влюбвал какво е любов.
Сега очаквай Ясен да попита за дефиниция.... Ужас!
Виждам, че от безсилие, някои бездушни хора се опитват вече да изкарат вярващите хора, луди.
Само да разясня, че психиатрията изследва и съзнанието, не само душата. Предполагам, че и съзнание нямаш.
Цитат:
MitkoS
Според католическото християнство има и трето място където може да иде душата ти. (посочил си само две, затова "това което си написал е невярно")
Но моята със сигурност няма да иде на третото място, а освен това не съм убеден че имам душа, нито пък че тежи 21 грама, така че ич не ми дреме какво ще става с нея и ще ходи ли някъде.
ПП.
И като стана дума за човешката душа и изследването и има една наука наречена психиатрия, за която в Уикипедиа пише че общо взето се занимава точно с това. Така че, спокойно мога да кажа на всички които считат че имат души "Вие сте за психиатрията". Аз понеже си нямам такава (такава=душа), мен там няма какво да ме гледат и изучават.
Това дали ти вярваш в нещо или не, никого не го интересува. И престъпниците изобщо не вярват, че съществува правосъдие, но това не пречи на съдията да ги окошари и да ги набута за дълго зад решетките, когато ги хване в издънка.:BigGrin
А съществуването на душата може да бъде доказано научно и експериментално. Сещам се за поне 2 начина:
Атеистите отивате в моргата, вадите от хладилниците няколко трупа, от единия режете главата, на другия режете торса с ръцете, на третия режете таза с долните крайници. След това зашивате кръвоносните съдове + частите от трупове в едно ново тяло, рестартирате сърцето и мозъка с електрошок и ако сглобеният труп оживее, значи душа няма, човекът е само тяло .
Или замразявате някой атеист в хладилна камера за 2-3 дена. След като го размразите ако се съживи, душа няма, човекът е само тяло и атеизма не е само глупости и празни приказки изсмукани от пръстите.:lol:
може ли да проведем опитите с теб като представител на вярващите и да видим каква ще е разликата, понеже имаш душа? :))
Цитат:
Lupus
... Не изпадай в позицията на дете пт детската градина, на което учителката казва да си изяде филията с масло, а то пита какво е филия.
Поредната "перфектна" аналогия, в която Lupus се самоизживява като детска учителка. Или може би е по-точно вместо "самоизживява" да бъде "просвоява си ролята" ?
Цитат:
blue1
Такъв атеистечен подход лишава от смисъл не само понятия като, вяра, душа, надежда, Бог
Така или иначе не мисля че има смисъл в тия понятия и изечението ти ми звучи много странно.р
За "вяра", "душа", "бог" вече писахме доста, можи би е време да попишем и за "надежда".
В моята атеистична глава нещата стоят съвсем упростено - има неща мога да контролирам и върху които фокусирам усилията си и има такива които не мога да контролирам и не се занимавам с тях. "Надеждата" предполага някой друг (бог може би, чието съществуване оспорвам) да направи нещо за теб което ти желаеш, но сам не можеш да постигнеш, т.е. не можеш да контролираш събитията и силите с които да го постигнеш.
Е както вече казах, не си обременявам главата с нещата които не мога да контролирам, освен чисто информативно с цел да извлека на аванта максимално полезната информация за мен, с която например ще избегна повтарянето на чужди грешки.
Цитат:
blue1
Ясен, не съм казвал такова нещо, а и да бях, няма опасност да се гръмна защото не можеш да докажеш, че Бог няма, както и обратното.
Явно говорим различни езици.
Чак пък различни..... по някои теми чудесно те разбирам! Аз не ти налагам моята вяра, не смятам, че ти ми налагаш твоят атеизъм и ако не се обиждаме заради това различие, значи всичко е наред.
Цитат:
ivodivo
...Въртим се в кръг - зациклили сме и не виждам смисъл от тази тема повече! Нито едната нито другата страна може да докаже възгледите си!
https://yourlogicalfallacyis.com/burden-of-proof
Въртим се в кръг защото вярващите си мислят, че не вярващите трябва да доказват нещо. Или вече и логиката ще почнем да отричаме.
Блуту: Ми аз за това си мълча, за да не се обиждаме. Тук няколко души ми казват: "Моля, умните да застанат в ляво, а красивите в дясно!"....И аз ся кво: да се разчекна ли? :-memnon
Цитат:
FearMe
може ли да проведем опитите с теб като представител на вярващите и да видим каква ще е разликата, понеже имаш душа? :))
Разликата е, че ако човек нямаше душа, тогава нямаше да има болници, а щеше да има ремонтни работилници за счупени тела, където щяха да сменят дефектиралите части на телата с нови и после да ги рестартират наново. Много ви се иска на атеистите да е така, но животът не е концерт по желание. :BigGrin
Други въпроси имаш ли?
джаки, на път си окончателно да ме убедиш, че си под 20 :))