Отговор: Отдавна не сме коментирали църкви и религии
цък
радиовълните в ефира не са "образ" по дефиниция
те са преносител на информация, която при нужните условия (наличие на телевизор и ток), могат да станат образ
образ е подредената информация в очите, интерпретирана от мозъка
това ми е на мен "проблемът" - че не приемам съществуването на "образ" извън условията, нужни за проявлението му
информацията е структурно подредена материя или вълна
реализирането на информацията през структурата (предмета), която да я "съживи", води до феномена "образ"
не съм виждал и не намирам начин, по който образи да се носят по въздуха, затова отричам съществуването на "образ" per se !
съзнание - да
душа - не
----------------
(докато съм писал)
lupus, бройката на душите, ако приемем, че има някакъв резервоар, от който се взимат и инсталират в тялото, безкрайна ли е? използвнаите рециклират ли се? има ли прераждане? ако да - форматират ли се при връщане в резервоара? ако се форматират - коректно ли е да кажем, че са същите и има прераждане?
ако изобщо има резервоар и прераждане, какво става с концепцията за добро/зло, награждавано/наказвано в рая/ада? какъв е смисълът в религиозността тогава, след като добросъвестността в следването на религиозните норми е безсмислена заради връщането в басейна?
някъде ми се върти в ъгълчето на спомените някаква статистика за броя живи хора сега и умрели досега. май сега имаше повече живи, отколкото досега умрели. ерго - басейнът се е изчерпил и сега има хора без души или как?
Телевизорът е транспорт на информация, създаден да пренесе образ на разстояние, нищо повече, в своята същност е нищо повече от огледало пред теб, което ти позволява да виждаш назад, устройство за разширяване на обхвата на сетивата.
Цитат:
Първоначално публикувано от
FearMe
lupus, бройката на душите, ако приемем, че има някакъв резервоар, от който се взимат и инсталират в тялото, безкрайна ли е? използвнаите рециклират ли се? има ли прераждане? ако да - форматират ли се при връщане в резервоара? ако се форматират - коректно ли е да кажем, че са същите и има прераждане?
Не питаш правилния човек - православието не приема идеята за прераждане на душата.
Цитат:
ако изобщо има резервоар и прераждане, какво става с концепцията за добро/зло, награждавано/наказвано в рая/ада? какъв е смисълът в религиозността тогава, след като добросъвестността в следването на религиозните норми е безсмислена заради връщането в басейна?
някъде ми се върти в ъгълчето на спомените някаква статистика за броя живи хора сега и умрели досега. май сега имаше повече живи, отколкото досега умрели. ерго - басейнът се е изчерпил и сега има хора без души или как?
И защо се ограничаваш само с броя на хората? Да, наистина се увеличава.
От друга страна, броя на мравчовците и дръвчетата намалява.
Fear, ти освен главните букви, ядеш и точките. Имаш прогрес в патентите. :p
Цитат:
FearMe
позволете ми да дам пример, който максимално точно ще помогне и на двете страни да си прецизират тезите...
тялото на човека е телевизорът
душата, съгласно вярващите, е образът
за да извади телевизорът образ, му трябва ток, т.е. да е "жив"
Ако използваме твоят елементарен пример - тялото е компютъра(физическият носител), а токът и операционната система, които го задвижват и управляват са душата.:)
Според баба Ванга освен тяло, душа има и съзнание - душата е връзката между тялото и съзнанието!
Съзнанието било нещото или частица от Бога което трябва да се слуша и душата ако следва съзнанието било добре. Ако се поддаде на поривите на тялото (което също е създадено или поне замислено от Бога за да има изпитание за душата чрез плътски и материални желания нарушавайки духовни принципи) и пренебрегва съзнанието става лошо...
Не ангажирам никого с мнението си понеже влагам и мои интерпретации но основно са от баба Ванга тези хипотези ли как да ги нарека...
Цитат:
FearMe
----------------
(докато съм писал)
Над всичките тези въпроси човешката раса си блъска главата много векове (от както човека е осъзнал, че е нещо повече от торба с кокали и мърша) и не е получил еднозначен отговор. Колкото до резервоара, личното ми мнение е, че не става дума за затворен басейн, а за свързани във всемирен океан морета (цивилизации от същества със съзнание).
И една аналогия на прима виста. Представи си, че Бог е компютърен инженер - едновременно се занимава с хардуера, софтуера и базите данни. Нека си представим, че човека е компютър, има за душа база данни в паметта си (хард диска) и за мозък процесор. Нека си представим, че в един момент хардуера се скапва безвъзвратно, но базата данни се архивира някъде и се пази. В някакъв момент Бог решава, че тя пак му трябва и я пренася в нов хардуер, където тя се развива и допълва. И така много пъти. Ние за съжаление не знаем нито как е архивирана, нито преди да бъде архивирана не е прочистена от "боклука" и дали някои данни не са защитени с парола, така че следващия хардуер да няма достъп до тях. Остава ни да вярваме, че Бог добре си пише и поддържа софтуера и той не е много бъгав!
Естествено че душата съществува. Емоциите, чувствата, дори апатията - това е душата на човек. Иначе щяхме да сме роботи.
Китайците смятат, че всеки вътрешен орган има душа.
Цитат:
FearMe
Има. Ти не забелязваш ли при колко много хора животът преминава в това да преработят колкото се може повече органика и нищо друго :)
Цитат:
Lupus
Представи си, че Бог е компютърен инженер - едновременно се занимава с хардуера, софтуера и базите данни.
Цитат:
Lupus
Остава ни да вярваме, че Бог добре си пише и поддържа софтуера и той не е много бъгав!
Няма такъв вариант хем хардуерист, хем програмист щото: ама много ще е бъгав ако е така :BigGrin
От друга страна сега не разбирам що програмистите не са свещенници ама има и много с брадички...може и да са дълбоко вярващи за да пишат смислен и не толкова бъгав код :Drinks:
"Ууупс, изпуснах си душата" - казва всеки атеист в края на обедната почивка :) Затова са бездушници...не им се сърдете!
т.е. съзнанието е душа, временно закотвена в тялото?
Цитат:
FearMe
Ако сложим знак за равенство между душа и съзнание, атеистите, отричайки наличието на душата, трябва да отричате и наличието на съзнание. Така ли е?
Колкото до закотвянето на душата временно в дадено тяло - приемането на тази постановка е въпрос на вяра и до колко даден човек приема постановките на дадена религия. В съвременния информиран свят догматизма не е особено на мода.
аз питам, за да разбера позицията на вярващите!
моята позиция по въпроса е:
съзнанието е разликата между живата и неживата материя, характерно за висшите организми (сложните многоклетъчни), които реагират на промените в околната среда, самоопределят се като индивиди, но не могат много да надскочат генетично заложените им инстинкти - врабчета, кучета, крави, леопарди и т.н.
самоосъзнаването е различно в спецификата на осмислянето на собствената индивидуалност заради интелект, надвишаващ животинските инстинкти и способен на сложно самообучение, готов активно да промени околната среда, за да я направи по-приемлива за нуждите си - висши примати, делфини и т.н.
разумът е следващото ниво, на което самоосъзнаването като индивид не просто влиза в съприкосновение с околната среда, а е в състояние да разбере принципите, съгласно която тя функционира, да разбере сложните каузални връзки и е способен на дългосрочно планиране - хора
аз лично съм в състояние съвсем точно да дефинирам разбиранията си, моля за същото и събеседниците си
въпросът ти е некоректно зададен, защото равенство между двата термина не може да бъде поставено, тъй като изначално те не са синоними
-------------------------------
момчиле, ендорофините са един от начините, по които фукционира душата ли?
какво мистично има в тях?
Цитат:
FearMe
Да речем моите разбирания (склонен да приемам към този момент) са нещо такова:
По скоро съзнанието е висшата енергия - частица Божия , което е зададено за всеки човек според Божите планове и за да може да усъвършенстват душите ни ги подлага на изпитания, чрез вселяването в тяло и се налага да посредничи и да избира кой път да хване между разума и телесните (земни) изкушения и лесни решение (тук имам в предвид престъпления-дори и дребниички чрез които лесно се живее но се ощетяват други индивиди)... Самите души, какво са - нямам за сега отговор на който да съм склонен да приемам като най-вероятна възможност!
Пак да подчертая, че това съм го взаимствал и от вижданията на баба Ванга, която за мен като способности ми е голям авторитет!