Отговор: Пълния член в писмения български - безмислен ли е ?
Както казах, ударенията са важни, но темата си беше мъртвородена със самото и заглавие. А щом теглиш балтията така пренебрежително на пълниЯ член, уверен в "правотата" си, обезсмисляш аргументите на доста по ерудирани субекти от мен и теб, заровили се години в изследване на въпросния "трън в очите".
П.П. ПодлОга не е в мъжки род, за което си прав, вж. началото на поста ми. Дерзай и поздрави.
Изпратено от моят Lenovo P1ma40 с помощта на Tapatalk
Ха виж значението на "ерудиция" по речниците !
В основата си това е точно това за което говоря - запаметени шаблони.
Нищо лошо в запаметяването, стига да може да бъде прилагано и най-вече надграждано и използвано за основа и добавки в разсъжденията. Тогава вече може да се говори за ерудиция.
А когато самия запомнен шаблон подменя последващи разсъждения и самия той се представя за разсъждение, то това е обикновено зубрене, а не ерудиция. Лошото е, че този процес се съпътства от едно надценяване и самохвалство от страна на зубрача "лелей колко много знам, възхищавайте ми се !"
Сега можеш да прочетеш темата отначало и да се убедиш, че използването на "ерудиция" в твоето изречение пак е едно клише.
хм
нали се ползваше пълен член при подлог?
може и да греша де - не съм спец
но "глагола" май не е подлог
Иначе е интересна темата
Толкова излишна логорея от автора на темата, а нищо съществено за тезата му. Спор не може да има в случая, нищо лично.
Цитат:
Първоначално публикувано от
vasettoo
Толкова излишна логорея от автора на темата, а нищо съществено за тезата му. Спор не може да има в случая, нищо лично.
Ами щом е доживял до наши дни - да си живее!
Това ли те мъчи - че има друга дума в женски род изписваща се като "подлога" и съвпадаща с непълно членувана дума от мъжки род ?! И че пълния член щял да ни посочи за коя дума става въпрос ?
Да ти имам аргумента - а това че и двете думи могат да се срещнат в едно изречение без нито едната да е подлог, а? Пълния член решава проблема в този случай ? (НЕ!)
Колко са непълно членуваните думи от мъжки род съвпадащи с такива от женски род ? Дали бройката им в бългаския едик надскача 5 ?
Цитат:
Wise
Ами щом е доживял до наши дни - да си живее!
При мен пълния член съвсем планирано не живее от много време и това никак не ми пречи нито на мен (даже много ме улеснява), нито на тези на които предавам смисъл и съдържание с написаното от мен. Пречи единствено на зубрачите, ама техните вълнения и снобария много-много не ме вълнуват.
ПП.
И между другото Wise, такъв аргумент
"щом е доживял, нека да си живее",
напълно го приемам, в смисъл, че позицията ми не е "да го няма",
а позицията ми е "да не е задължителен" (... защото е безполезен)
А имаш ли отговор кога и защо е създаден/възникнал?
трябва да е имало някаква необходимост
аз и уфсъ мога да възприема като овца
Цитат:
Wise
А имаш ли отговор кога и защо е създаден/възникнал?
трябва да е имало някаква необходимост
Ето такива въпроси претендиращите за ерудирани трябваше да зададат и разчоплят.
Защото знаейки причините за възникването, ще можем да отговорим на следващия въпрос
"тия причини валидни ли са през 2018 ?"
и съответно да отговорим "задължително необходим е" или "не е нужен в 21-ви век" ... разбира се ако междувременно не са се появили други причини от появата му досега.
А какво ви пречи, че го анатемосвате?
Аз съм си свикнал и нито ми помага, нито ми пречи - да живей!
ииии.... което ни препраща в темата за лятно/зимно време :)
1 Прикачен файл(ове)
В тази тема има нещо сбъркано от самото начало - заглавието.https://forum.setcombg.com/attachmen...id=29354&stc=1
Преди няколко века е имало падежи в българския език. Сега едва ли липсват на някого.
Цитат:
emil vasilev
Преди няколко века е имало падежи в българския език. Сега едва ли липсват на някого.
Би ли обяснил? С примери, ако може.
Цитат:
emil vasilev
Ценя мнениятат ти когато са свързани с компютърната техника, но явно българската граматика не ти е силна страна :)
Нали знаеш оная приказка - "По добре да си замълча и да ме мислят за глупак, отколкото да се обадя и да разсея съмненията" - с най добри чувства разира се....
за протокола - падежите си ги има и до ден днешен. :)
1 Прикачен файл(ове)
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=29358&stc=1
Падежи и падежни остатъци в българския език
От това което пише на линка, може да се направи извод, че падежите са изчезнали.
Останал е един, но други пет посочени на страницата са изчезнали, с някакви остатъци във фолклорните песни.