Преди двайсетина години, в публичното пространство (тогава до не беше толкова "обилно" и леснодостъпно като сега) мина новината, че пълния член е отменен.
Само че, явно не е било новина за отмяна, а (вероятно) някаква дискусия за отмяна и не знам защо останах с впечатление тогава, че "край, отменен е".
Казах си нещо от сорта "браво, има мислещи глави които периодично отхвърлят ненужните неща" и спрях да ползвам пълния член.
Минаха повече от 10 години и изведнъж с изненада разбрах, че не е отменен и все още е причина за забележки и негативни мнения.
Аз вече 20 години не го ползвам и категорично не ми липсва. И да отбележа, че много добре знам къде се слага(слагаше). Не ми липсва и когато отсъства в чужди текстове.
За мен това е една ненужна безмислица в българския писмен език, защото не виждам никаква полза от него, а е предпоставка за дрязги и негативни оценки. ... не съм чул и видял някой да получи позитивна оценка от това че ползва пълен член, но обратното съм го видял - негативна оценка щото не го ползва.
Не искам да деля хората които не го ползват, на такива които не знаят "къде и кога" и такива които знаят, но като мен го считат за безмислен - има къде-къде по-удачни тестове за измерване на грамотност и интелект.
Има ли някакви аргументи, които налагат ползването на пълен член, така че той да извършва реална "носеща информация" в текста, а да не е само "безмислено ненужно украшение" в текста ?