Страница 1 от 8 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 107
Like Tree46Одобрявам

Пълния член в писмения български - безмислен ли е ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Пълния член в писмения български - безмислен ли е ?

Преди двайсетина години, в публичното пространство (тогава до не беше толкова "обилно" и леснодостъпно като сега) мина новината, че пълния член е отменен.
    Само че, явно не е било новина за отмяна, а (вероятно) някаква дискусия за отмяна и не знам защо останах с впечатление тогава, че "край, отменен е".
    Казах си нещо от сорта "браво, има мислещи глави които периодично отхвърлят ненужните неща" и спрях да ползвам пълния член.
    Минаха повече от 10 години и изведнъж с изненада разбрах, че не е отменен и все още е причина за забележки и негативни мнения.

Аз вече 20 години не го ползвам и категорично не ми липсва. И да отбележа, че много добре знам къде се слага(слагаше). Не ми липсва и когато отсъства в чужди текстове.

За мен това е една ненужна безмислица в българския писмен език, защото не виждам никаква полза от него, а е предпоставка за дрязги и негативни оценки. ... не съм чул и видял някой да получи позитивна оценка от това че ползва пълен член, но обратното съм го видял - негативна оценка щото не го ползва.

Не искам да деля хората които не го ползват, на такива които не знаят "къде и кога" и такива които знаят, но като мен го считат за безмислен - има къде-къде по-удачни тестове за измерване на грамотност и интелект.

Има ли някакви аргументи, които налагат ползването на пълен член, така че той да извършва реална "носеща информация" в текста, а да не е само "безмислено ненужно украшение" в текста ?
    Този пост е редактиран от MitkoS; 18-09-17 в 16:43.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я

Отговор: Пълния член в писмения български - безмислен ли е ?

А коя институция решава за правилата в българския език?

4. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Не се ли пишеше "безСмислен"?
    Karata одобрява това.

5. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Точно така се пише. Но простият народ в слабата си държава има нужда от допълнително опростяване, срещу изпотяване. Пълният член има и винаги е имал смисъл.

6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

безмислен = без мисъл (... има ли дума "безмислица" (?) - има (!) )
    безсмислен = без смисъл

И двете стават за пълния член, поне докато някой не даде мислени/смислени аргументи в обратното.
    Що се отнася до заклинанията на dodo_pv, то те не стават за аргументи. Или ако ще стават за аргументи, доста още писане има по тях.

ПП.
    Хайде от мен да мине, да светна защитниците какво значи реален примерен аргумент - да се посочи изречение, което променя смисъла си, когато от него се махне пълния член.
    Пример за обратното:
    Изречението
    "Камиона не пали."
    е на 100% еднакво по смисъл на изречението
    "Камионът не пали."

Така че, изречението на dodo_pv
    "Пълният член има и винаги е имал смисъл."
    не е доказано и поне засега (оборете ме) с лекота мога да перефразирам това негово изречение на
    "Пълният член никога и никъде няма смисъл."

ПП2
    Докато чакам някой да ме обори истински, ще припомня една приказка, която гласи:
    "който нищо не прави, той никога не греши"
    ... - това е относно сбърканото заглавие
    Този пост е редактиран от MitkoS; 18-09-17 в 18:35.

7. Member
    Тук е от
    Sep 2016

Еми, това си е едно доста сложновато граматическо правило в БКЕ. Според мен си има и няколко неграматични функции:
    1. Да отграничи хората с висока (писмена) езикова подготовка от онези, които само се мислят за многограмотни(това са онези платени соросоиди, които не разбират смисъла му, от къде произлиза и за какво служи това правило).
    2. Правилото се среща само в българския книж. език и в т. нар. македонски и го няма в другите славянски езици - т.е. има политическа функция - ние сме самостоятелни и различни от др. близки книжовни славянски езици(руски, сръбски), но пък няма отделен самостоятелен книжовен македонски език, а само македонски говори като част югозападните български говори, щом прилагат такова граматическо правило. Та, ако се отмени тази книжовна норма в БКЕ - македонистите вече ще имат едно основание в повече да твърдят, че имат различна от българската граматика.
    3. Сега не се сещам, но имаше ...

„Демокрацията е и нещо друго. Влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответният брой хора. Когато за теб не са гласували съответният брой хора, си играеш на извънпарламентарни декларации. Когато правният ти опит е много нисък, когато професионалният ти път е резултат от грантове на чужди фондации, когато политическата ти дейност е резултат на същите тия грантове и на парите на двама-трима олигарси, какво друго ще ти остане, освен да правиш тия декларции. Това е модел на поведение, който си длъжен да следваш, не го ли следваш, спира спонсорството”, подчерта Цацаров и поясни: „О, не, не съм казал, че това е Христо Иванов”.
    Този пост е редактиран от morandis; 18-09-17 в 19:52.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

@Mitkos, моля не приемай това като заяждане!
    Не знам в българския език да има дума "безмислен". За съжаление, не можах да открия " Речник на думите в българския език", който притежавам от дете. Бърз преглед в google на подобен речник, плюс още 3 сайта с тълковни речници показа, че такава дума няма, точно както мисля.

По темата: Има сложни изречения, където е нужно подлогът да бъде определен. В други езици също има определителен член, който изпълнява подобна фуннкция.

10. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

В езиците, в които има падежи, може да се мине и без него.

11. Member
    Тук е от
    Sep 2016

"Аз ще започна най-напред с въпроса за така наречената македонска нация, македонска народност. Имало ли е и има ли македонска нация? Ако вземем въпроса в исторически аспект, да кажем през средните векове, не е имало никаква македонска нация. Ако се вземат историческите факти и се направи историческа справка, ще се-види, че още през IX век на територията на Дунавска България, Тракия и Македония се обособява средновековната феодална българска народност, която се развива и през XVIII и XIX век се оформява в българска нация. Ето това е фактическото положение. От какво се потвърждава това? Всички източници от това време потвърждават именно това положение. Кои са тези източници? Това са византийски и арабски летописи от средните векове, твърденията и сведенията на всички европейски учени от началото на миналия век, които са пътували през Отоманската империя. Те всички без изключение говорят за българско население в Македония. Това говорят и издадените в края на миналия век и в началото на настоящия век етнографски карти на Балканския полуостров. В историята на всички съседни страни – и на Гърция, и на Албания, и на Сърбия – се говори, че те са имали за съседи българи. За никакви македонци, за никаква македонска националност не става дума. Говори се за българи, които са живеели в тези райони. За такива са ги смятали и турците, и власите, които през различни периоди са живели в тези райони. Следователно ние трябва решително да отхвърлим фалшификацията на скопските ръководители за някаква обособила се Македонска народност, македонска националност през средните векове. Това е абсолютно невярно.
    Също така невярно е, че е съществувала някаква средновековна македонска държава по времето на цар Самуил и че цар Самуил е бил цар на тази македонска държава. Какво представлява тази Самуилова държава? Вярно е, че нейната основа е Македония, но тя е обхващала и голяма част от Балканския полуостров. В нея е имало и сърби, и гърци, и албанци. Значи със същото основание могат гърци, албанци и сърби да говорят, че това е била тяхна държава.
    Скопските ръководители утвърждават, че тази македонска държава е водила борба за своето съществувание с византийци и българи. Ние знаем от историята за войните, които Самуил е водил с византийците, но войни с българи не е имало. Следователно какъв е изводът за положението през средните векове? Изводът е, че никаква македонска народност, никаква македонска нация и държава не е съществувала през средните векове. През средните векове Македония е била огнище на старобългарската писменост и книжовност. Това е истината.
    Да разгледаме по-нататък въпроса за националното съзнание на македонското население към средата на миналото столетие, до освобождението на България от турско робство. Всички знаем, че през този период Македония е люлка на българското възраждане, на формирането на българската нация в борбата срещу отоманското робство и византийската патриаршия, византийската църква. Това знаят всички, които са учили история. Това е истината. Това е историята на българския народ. Следователно никаква македонска националност не е съществувала тогава. Като почнем даже от братя Миладинови и свършим с Раковски, Ботев, Левски, Любен Каравелов и други – всички говорят за българи в Македония, никой не говори за македонска нация, за македонска народност. Борбата против турското робство се е водила общо и в Дунавска България, и в Тракия, и в Македония. Това е един общ национален фронт за борба против Турция, това е националноосвободително движение.
    Да вземем друг въпрос – въпроса за така наречения македонски книжовен език, който сега се създава в Скопие. Отделен простонароден и книжовен славянски македонски национален език никога не е имало. Македонският език е народен език, наречие от нашите западни наречия, диалект. Даже ако вземете западните наречия от Трънско, ще видите, че в тях има много по-големи различия в сравнение с македонското наречие. Но ние не говорим за трънски език, въпреки че някои искат да признаем трънчани за самостоятелна нация. Никъде, другари, нито в съседните райони на Македония, нито в самата Македония през този период македонският език не е смятан като някакъв отделен език. Те са го смятали като български език. Всички историци говорят, че това население е говорело български език. Както е известно, най-стара славянска писменост от всички славянски народи имат старобългарите. Това е езикът на братята Кирил и Методий, на техните ученици, на така наречената Охридска школа, за основа на която е взет говоримият през IX век език от живущите славянобългари в полето на Солун. Това е писмеността и на българите в Дунавска България, и на българите в Македония, и на българите в Тракия. Различията, които съществуват между македонското и другите наречения, са различия между един и същ език, каквито има във всички страни и всички народи. Основните различия, по които македонският и българският език се различават от другите славянски езици, са едни и същи. И в българския, и в македонския език няма падежни форми, и в български, и в македонски език има членуване на имената, каквото няма в никой друг славянски език. Разбира се, не езикът определя националността. 18 нации например говорят испански език, но независимо от това, те не са испанци, а са отделни нации. Такива са, както знаете, латиноамериканските нации. Много нации също така говорят английски език. В Швейцария, която се населява от една и съща националност, се говори на три езика и т.н.
    Следователно и през средните векове, и в новата история, и в най-новата история Македония е съществувала само като териториално и политическо понятие, а не като етническо понятие, не като обособена народност, като националност."

Събрахме се. Тито мълчи. Даде думата на Цървенковски, който започна надълго и нашироко да ни занимава с Македонския въпрос. Беше написал цял доклад, който четеше. Аз бях принуден да го прекъсна: "Вие за това ли ме поканихте - казах аз, обръщайки се към Цървенковски, - за да слушам вашите фалшификации на историята, вашите изопачавания на съвременните факти?" Между другото на тази среща аз заявих на Цървенковски пред Тито: "50 пъти да ме обесят, няма да се откажа от историята на българското революционно движение, от историята на България..."
    Този пост е редактиран от morandis; 18-09-17 в 19:49.

12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Да припомня един друг атавивизъм, който прогреса отрече - едно време не беше грешка да се пише едновременно и "чувствам" и "чувствувам".
    Даже още по-по-едно време май беше задължително да се пише "чувствувам".

Отпадна ли ?
    ДА !
    Защо ?
    Ми тъпо е да произнасяш на глас "чувствам", а пък да то записваш "чувствувам".

Същото и с пълния член - някакъв друг безполезен атавизъм, от който никога, ама никога не е имало полза по отношение на предаването на съдържанието на изречението.

ПП.
    Едно време имаше една такава приказка:
    "Компютрите са създадени да обслужват хората, а не обратното !"

Същото е и с писмеността - създадена е да обслужва хората, а не обратното !
    След като пълния член не носи полезна информация, то неговото изписване е "обслужване на члена от страна на хората". ... (...словореда е нарочен)
    Този пост е редактиран от MitkoS; 18-09-17 в 19:50.

13. Member
    Тук е от
    Sep 2016

не спори със соросоид(иот) – ще те свали на своето ниво и ще те победи с опит

1. Лошия ученик удари(л) строгият учител.
    2. Лошият ученик удари(л) строгия учител.

има разлика в смисъла!
    Този пост е редактиран от morandis; 18-09-17 в 20:06.

14.  

15. Member Аватара на Karata
    Тук е от
    Jan 2004

Ракитовци (хората от Ракитово) със сигурност биха предпочели да отпадането на краткия член MitkoS, виждаш ли някакъв проблем да оставим него? Един символ вповече няма да е от особена тежест и пак ще е опростяване. Нацистите и те направиха уж някаква реформа, но ми прави впечатление, че всички по-интелигентни от клошар не държат особено на новостите. Английският и той сложен бил...

Между другото, имаме и още един "атавизъм" - звателният падеж. Аз лично предпочитам да ти викам ДимитрЕ, а не Димитър, обръщайки се към теб. Както предпочитам да ме викат с КрумЕ, а не с Крум. Езикът ни е нелесен, но е хубав - опростяването му не ме кефи.

И още нещо - защо постявяш интервал преди препинателните знаци? Красота? Защото в текстообработващите продукти би създал немалко проблеми, пишейки така...
    Този пост е редактиран от Karata; 18-09-17 в 20:11.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Kъсно - към 40-те си години започнах да членувам правилно когато пиша. Когато говоря е страшно, защото съм от място с убийствен диалект. Но когато пиша съм щастлив от наученото, защото то е обогатяване на възможностите за изразяване. Според мен пълният член трябва да остане, ако изобщо на някого му е през хуя (тук членът е непълен) какво мисля аз.

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Сложна тема сте подхванали. Между упростяването на един език и неговото опростачване границата е много тънка. Граматическите правила, писмения език следват говоримия с доста голямо закъснение. Според мен промени "на парче" не са добра идея. Една бременност трябва да се износи до края за да се роди здраво дете. Иначе му викат недоносче!

18. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS Виж публикацията
    Ми тъпо е да произнасяш на глас "чувствам", а пък да то записваш "чувствувам"
    Ами то по същата логика направо "чуствам" да започнем да пишем, защото всъщност така го произнасяме. Или пък "децки", "испит", "нош" и т.н. Освен това какво правим с регионалните диалекти? Ти може и да произнасяш "ръката", но други произнасят "ракътъ". Сам можеш да прецениш докъде ще ни докара това...
    Има си причини защо думите се пишат така. Има цяла наука (морфология), която анализира думите и техните части и ако човек си направи труда да разбере няколко основни момента, му става много ясно защо така, а не онака.
    Лично за мен познаването на правилата и спазването им (не само правописните!) е въпрос на принципи и самуважение. Като ще правя нещо, ще го правя както трябва.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 8 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Помощ за нов член на форума за 32" лед тв
    От blag0 във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 13-08-12, 23:01
  2. Изучение на български
    От Станислав Семенов във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 6
    Последно: 23-06-10, 00:04
  3. Наш бивш член днес стана баща
    От Mr.TECHNO във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 22-09-08, 21:36
  4. url на български
    От ilian66 във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 7
    Последно: 09-06-06, 00:16
  5. има ли някой член на IEEE
    От Cko във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 04-01-03, 21:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе