Сигурно доста хора като прочетат заглавието, ще си кажат "тоя се прави на интересен, как може да не знае какво е добро !".
Аз пък си мисля, че е доста самонадеяно и дебилно да си мислиш, че знаеш какво е добро.
Противоречиво е това нещо на което машинално му казваме "добро" и примери колкото искаш.
1. Той не прави лошо. Значи е добър.
Извод "който нищо не прави, също е добър" (след като не прави нищо, значи не прави лошо, значи е добър).
Само че още след като не прави нищо значи не прави и добро, а щом не прави добро, близко до ума е, че това означава че е лош.
2. От медицинска гледна точка, вероятно добро се дефинира като "действие, чрез което подпомагаш човешкия организъм да е здрав".
3. Някои казват, че ако правиш добро на другите значи си добър.
Примерен извод "ако откраднеш от един и откраднатото го дадеш на друг, то значи си добър"
Примерен извод "ако си надзирател на затвор, значи няма как да си добър"
4. Местните попове се блазнят да намекват и казват, че вярата в господ те прави добър. И моментално се отричат от такова твърдение, ако им кажеш, че вярваш в господ, но не си православен, а си например хиндуист или католик.
5. Ако защитаваш обществени интереси, значи си добър.
На чие общество !?
Тръмп защитава интересите на американците, значи е добър.
Иранците са добри щото защитават (поне така твърдят) интересите на иранското общество
6. Да си добър към животните ?!
"Той е добър към кучето си, защото го нахрани с пилето което току що закла."
Всичките тия примери ми показват, че няма универсално "добро", нито пък че е лесно да се посочи какво е обратното на добро.
Може ли да се посочи някаква общовалидна дефиниция за добро ?
Или е същото като справедливостта - "кой както си го разбира персонално в неговия си личен свят" ?