The Register: American Oracle е събрал данни от пет милиарда потребители и печели $42 милиарда годишно от продажбата им.
В досието има много неща за всеки потребител - от адреса до политическите възгледи


Според The ​​Register американската компания Oracle е обвинена в продажба на данните на пет милиарда потребители по света. Групов иск, заведен от члена на Ирландския съвет за граждански свободи Джони Райън, твърди, че технологичният гигант е изградил мрежа от стотици милиони лична информация на хора и вече продава тези данни на трети страни. Искът е заведен в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния.

Според документа Oracle е събрала подробни досиета за пет милиарда души. Райън изчислява, че продажбата на информацията от това досие генерира 42,4 милиарда долара годишни приходи за компанията.

Според The ​​Register някои от данните за делото идват от презентация на Oracle от 2016 г., в която техническият директор и основател Лари Елисън описва събирането на лични данни. В делото се посочва, че досието на Oracle включва имена, домашни адреси, имейли, онлайн покупки и покупки в магазини, данни за геолокация, доходи, интереси и политически възгледи...

https://www.theregister.com/2022/08/...personal_data/