Хм, ние имаме драцени и за пръв път чувам да им се реже върха за да не растат. Даже не мога да си представя как ще го направиш точно щото листата им са отгоре. Почакай, ще попитам гуруто. Колко голяма ти е драцената ?
За дървотона живота - може да си от4упиш клон4е и да го сложиш замъни4ко - 1-2 седмици във вода. Аз мойто от клон4е си го имам.
Имах и 2 лимона от семки, ама умряха, измъръзнаха,
Пропуснах кактъусите:
волски език
крастави4ки
Един дето не знам как се казва, но цъвти с много на брой малки бели тцет4ета с жълти ти4ники, и още един кактъс, който е голям, прили4а на бъ4ва, цъжти с много дълга снежнобяла фунийка. Понеже миналата година цъвтя 2 пъти, тая не цъфна. Надявам се, сега напролет пак да цъфне.
Такаа... Значи прав си. Палмата се реже за да се разклонява. Избираш единия от "филизите" - тоест разклоненията й от стъблото. Срязва се точно под линията на растежа на листата. Реже се хоризонтално - успоредно на земята ама ъгълът на рязане е от съществено значение по - скоро при присаждане, отколкото при подрязване. След това палмата трябва да започне да се разклонява. За другото - рязане на връхчетата с цел забавяне на растежа жената каза че не е толкова сигурна, че ще стане, но можеш да опиташ да срежеш примерно 1-2 сантиметра от връхчето. Само че така ще срежеш предимно листна маса и стъблото няма да усети... Между нас казано, лично мое мнение е, че разклоняването винаги води до забавяне на растежа във височина. Успех )))
Ники, извинявай човек, аз изтървах малко четенето. Значи дървото на живота не цъфти - сигурен съм в това, не го чакай. Относно мравките.... Иди в някой цветарски магазин и поискай препарат за да третираш растението. Има доста такива, почти всеки професионален цветар ги използва. Може би за препочитане е прахообразен, но аз не съм специалист в тази насока, кажи за какви рстения ги искаш и те ще ти предложат. Където има мравки, като нищо може да се завъдят и листни въшки, а те вече са проблем. Най - добре се опитай да ликвидираш мравуняка където и да е например чрез присаждане и дръж растението далеч от другите, за да не се разнесе "заразата"