Резултати от 1 до 11 от общо 11

Готварската Книга на Сеткомци :>)))

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #1

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    Обичате ли да готвите??? Дори и съвсем простички манджи? Искам да опитам тук да направим една тема, където да споделим кулинарен опит, ако има някой навит. Всякакви рецепти интересни, много обичам да си угаждам, всичко което споделите, ще бъде добре дошло.

    Аз ще опитам да започна. Понеже живея в студентско общежитие и имам само котлон и скара, ще започна с нещо съвсем простичко, щото на печка и фурна отдавна не съм готвил, което обаче е вкусно, да кажем:



    Шкембе Чорба !!!!!!



    Необходими продукти за 4 човека до пръсване:

    1 кг телешко шкембе

    1 л. прясно мляко

    3 яйца(по желание)

    1/2 глава чесън

    лют червен пипер

    обикновен червен пипер

    сол

    бутилка оцет

    търпение и добро настроение[:D]



    Първа в цикъла е обработката на телешкото шкембе. Рамразявате го, ако сте го купили замразено, измивате го много добре с топла вода и започва манипулацията по "отпускането" му, защото в нормално положение телешкото шкембе е доста жилаво. Следва да вметна за начинаещите - не го заменяйте със свинско или овнешко, те са още по - жилави и при това са горчиви, макар и да са по - евтини; хубавото телешко шкембе е снежнобяло на цвят и по него има съвсем малко мазнина.

    Зная 2 метода за отпускане на шкембето: единият е да се смеси вода и оцет в съотношение приблизително 2/1 и в тази смес шкембето да престои едно денонощие. Аз не практикувам този метод. Моят е в 2-3 литра вода със сол на вкус шкембето се вари без да се реже между 4 и 6 часа докато започне лесно да се пробожда с вилица. Периодично(да кажем на всеки час) се проверява състоянието на варивото и при нужда се долива вода. Можете да постигнете и по - бързо резултати, ако имате силен котлон или тенджера под налягане. Бульонът на шкембето се сменя с прясна вода единствено при нужда и то 1-2 часа след като е започнало варенето. Иначе той е базата на бъдещата чорба.

    Когато пъричното изваряване е приключило, бульонът се оставя да ври, а шкембето се изважда, нарязва се на хапки, които се овалват леко в нормален червен пипер и сол. Остават се малко така да поемат подправките и да изстинат, но не трябва да станат студени, иначе ще започнат да отделят мас. Все още топли, се връщат във врящия бульон. Тази операция топло - студено - топло освен че ги подправя, има много благотворен ефект и върху крехкостта им.

    СЛед като прецените, че хапките са станали достатъчно меки, идва финалната част. При постоянно разбъркване на супата, която е още на огъня, добавяте малко по малко прясното мляко. Естествено, точното му количество е и въпрос на вкус, така че може да опитвате.Млякото не е нужно да е варено, аз го слагам както си е, но предполагам, че ако е загрято, рискът от пресичането му е по - малък(до сега не съм пресичал млякото, макар и студено и сурово). След като операцията е извършена, котлонът се спира и тенджерата се маха от него. Тук следва едно допълнение, което си е от мен и се прави по желание; аз застройвам шкембето. 2 или 3 яйца се счукват, белтъкът се отделя, ползва се само жълтъкът им, който се разбива добре и се сипват в купичка, където им се добавя по черпак от горещия бульон и продължават бързо да се разбиват. Когато купичката се напълни, сместта от нея бавно и с постоянно бъркане се излива обратно в тенджерата със супата. Основното ястие е готово.

    Успоредно с него по време на варенето се подготвят и наистина допълнителните, но все пак задължителни аксесоари.

    Ако имате готов лют пипер, сте добре, ако не - можете да си създадете такъв от сушено люто чушле или чушлета, които леко се запичат и след това се счукват или стриват заедно със семките.

    Чесновите скилидки се счукват или нарязват на ситно, слагат се в купичка и се поръсват с малко сол; така остават няколко минути; след това се заливат обилно с оцет, разбъркват се и се поставят на хладно място или в хладилник за час - два.

    Готовото ястие се сервира чорещо, с бял хлебец и за предпочитане бира или ракийка[:D]



    Само едно мога да добавя. Дано не звучи като самохвалство, това си е оригиналната рецепта, в кръчмите сервират гадории и бози, заслугата че домашното е по - хубаво не е моя. През къщи са минали 3 различни жени - моята + 2 приятелки - с хронична параноя от шкембето - не искаха да чуват за него. Само по веднъж го опитаха и трите. Двете вече идвт на вечеря с условието да им готвя шкембе, а приятелката ми иска шкембе по - често и от мен. Имам и един приятел, с който рядко се виждам, но се е случвало да ми цъфне сутрин на вратата с торбичка сурово шкембе[:D]



    Е, ако ви хареса, по - нататък ще напиша и за крем карамел рецепта, стига всички да не я знаете.

    Иначе обичам гювечи и манджи в гювечета, екзотични манджи, правя сладка, сладкиши и всекви глезотийки и ще се радвам на всяка ваша рецепта Дано този път инициативата предизвика някакъв интерес!



    ЧАКАМ!



    [:D]Ваш Ути[:D]

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #2

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    http://www.rolli.bg/weekend/retzepti/kulinariq.htm

    Много рецепти. Само че нямат форум, иначе щях да им обясня как се прави overcklock на...Riva 128 ZX, примерно.

    ;-)))))))))))))))))




  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #3

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    Интересно ми е не само да науча рецепти, иначе бих си купил готварска книга, ами кой какво обича да готви, за да му ходя на гости [:D]

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #4

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    В момента upload-вам една готварска книга в data.bg - малко търпение...



    <center>ЕТО Я !</center>

    Ако някой няма достъп до free.data.bg - подарявам я на CD на първия обадил се, срещу задължението да я upload-не във free.evro.net [8D]

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #5

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    Не бре хораа..... Аз исках да си поговорим за лично творчество [V]

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    56
    #6

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    ОкиДоки. Ми нещо от близкото минало, което скоро няма да мога да пробвам поради ... диета . Значи става дума за нещо адски калорично и колежките, ако искат от 47 да станат 50 да минат на 1 седмица редован употреба .



    Коктейл От Раци (Франция)



    За 1 Порция:

    2 Рачешки ролца (най-лесно е с тях водят се филе от раци, но всъщност са направени от месо на Бяла Риба и малко химия, да не ви плаши гоним калоричност)

    1 Кутийка майонеза (като за едър тип, иначе може и да се намели малко да речем 2/3 от кутйката)

    Сол, Черен Пипер, Кетчуп, Лимонов Сок.



    Ролцата се нарязват не на много дребни парченцат и се смесват с майонезата, добавят се подправките, кетчупа около 1 чаена лъжичка, лимонов сок две три капки.

    Тънката част е в сервирането. Сервира се с малки препечени филйки (хапки), например от франзела). В например чаша за шампаснко, с едно листо от маруля сложена за легло (по този начин получавате и бонус, че не се лепи по-чашата - по-лесно се мие и си го хапвате цялото ). С една маслинка отгоре и парченце лимон закачено на ръба (Трябва да ви го снимам )



    Както виждате бързо лесно и ефикасно. Практично предястие, но доста тежичко, навремето едно от любимите ми и сега съм на диета . Обичам бързите и ефикасни гозби.



    П.С. Като малък хинт ще ви подскажа, че рачешките ролца стават много ефектни като се цепнат по средата и се панират, стават нещо божествено, а някой хора, го бъркат с панирано пиле да речем ...



    П.п.с. Ох нещо ми става това ме навежда на една друга ефектна рецепта. Панирани ябълки. Обелвате ябълката с изкормвачка на чушки махата Kernel-a и. След това режете на колеца, за да стане на гевречета и панирате в много затоплен фртюрник, като ги слагата просто за секунди, колкото да хване панировката.



    Воала ... някоя млада девойка да иска да ожени за мен [?] [)]. Обещавам да споделя с нея, как се правят пилешки шишчета с кисело мляко по Сръбски .

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    1,440
    #7

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    Аз съвсем спокойно мога да си пиша цяла нощ рецепти и да flood-на темата. Ще удържа положението[] и ще напиша една съвсем простичка рецепта за нещо мноого вкусно, което се казва пиле със сметана[:P]

    Значи взимат се пилешки филенца или пържолки, натриват се със сол и черен пипер, слагат се в тенджера и се заливат със сметана (прекрасна работа върши сметаната в кофички на Данон). Задушава се около 1 час и после ....мляс мляс[:D] Просто и безкрайно вкусно. По желание може да се добавят картофи, гъби, моркови и каквото ви дойде наум[]

    А може ли да пиша за торти и десерти?

  10. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    109
    #8

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    slero колко е голяма тази книга

    може ли да я качиш някаде кадето да мога да я изтегля но аз не съм в БГ

    Ще съм благодарен

    Аз съм помощник главен готвач и повече рецепти никога не са излишни

    Благодаря предварително;о))

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #9

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">slero колко е голяма тази книга

    може ли да я качиш някаде кадето да мога да я изтегля но аз не съм в БГ



    <div align="right">Originally posted by BatVez*-*03/03/2004*:* 01:06:49</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    За тези, които не са от България: http://www.elenabg.net/Cooking.Book.iso



    Още веднъж за тези които имат достъп до data.bg: http://slero.data.bg/cooking/Cooking.Book.iso

  12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #10

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    ДЗВЕРР 'що не направиш и една тема за плетки ... на терлици примерно?

    Или как да се преборим с акнето?



    То бива, бива ... "Дъра Бъра", ама все пак това е IT форум...

    Или поне се стреми да бъде такъв.



    Не е лошо, във всички теми има офтопик изказвания, но чак пък отделна тема?!

    Кръсти една и "Цър-пър", тя ще бъде само за скара ...

    [}]

  13. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    2,092
    #11

    Готварската Книга на Сеткомци :>)))

    D3BEPP - обсъдихме тука с колегите, държанието ти във форума. Ако не престанеш с безкрайния и безмислен спам. Ще бъдем принудени, да забраним достъпа ти до този форум !

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 3
    Последно: 18-05-12, 11:47
  2. проблем с готварската печка Zanussi
    От gyosharkov във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 03-12-11, 23:45
  3. Отговори: 128
    Последно: 29-06-05, 12:58
  4. Али Баба и 40-те Сеткомци
    От ru-boy във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 39
    Последно: 15-12-04, 10:12
  5. Леко празнуване на сеткомци
    От fori във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 13
    Последно: 19-06-04, 20:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе