Обичате ли да готвите??? Дори и съвсем простички манджи? Искам да опитам тук да направим една тема, където да споделим кулинарен опит, ако има някой навит. Всякакви рецепти интересни, много обичам да си угаждам, всичко което споделите, ще бъде добре дошло.
Аз ще опитам да започна. Понеже живея в студентско общежитие и имам само котлон и скара, ще започна с нещо съвсем простичко, щото на печка и фурна отдавна не съм готвил, което обаче е вкусно, да кажем:
Шкембе Чорба !!!!!!
Необходими продукти за 4 човека до пръсване:
1 кг телешко шкембе
1 л. прясно мляко
3 яйца(по желание)
1/2 глава чесън
лют червен пипер
обикновен червен пипер
сол
бутилка оцет
търпение и добро настроение[:D]
Първа в цикъла е обработката на телешкото шкембе. Рамразявате го, ако сте го купили замразено, измивате го много добре с топла вода и започва манипулацията по "отпускането" му, защото в нормално положение телешкото шкембе е доста жилаво. Следва да вметна за начинаещите - не го заменяйте със свинско или овнешко, те са още по - жилави и при това са горчиви, макар и да са по - евтини; хубавото телешко шкембе е снежнобяло на цвят и по него има съвсем малко мазнина.
Зная 2 метода за отпускане на шкембето: единият е да се смеси вода и оцет в съотношение приблизително 2/1 и в тази смес шкембето да престои едно денонощие. Аз не практикувам този метод. Моят е в 2-3 литра вода със сол на вкус шкембето се вари без да се реже между 4 и 6 часа докато започне лесно да се пробожда с вилица. Периодично(да кажем на всеки час) се проверява състоянието на варивото и при нужда се долива вода. Можете да постигнете и по - бързо резултати, ако имате силен котлон или тенджера под налягане. Бульонът на шкембето се сменя с прясна вода единствено при нужда и то 1-2 часа след като е започнало варенето. Иначе той е базата на бъдещата чорба.
Когато пъричното изваряване е приключило, бульонът се оставя да ври, а шкембето се изважда, нарязва се на хапки, които се овалват леко в нормален червен пипер и сол. Остават се малко така да поемат подправките и да изстинат, но не трябва да станат студени, иначе ще започнат да отделят мас. Все още топли, се връщат във врящия бульон. Тази операция топло - студено - топло освен че ги подправя, има много благотворен ефект и върху крехкостта им.
СЛед като прецените, че хапките са станали достатъчно меки, идва финалната част. При постоянно разбъркване на супата, която е още на огъня, добавяте малко по малко прясното мляко. Естествено, точното му количество е и въпрос на вкус, така че може да опитвате.Млякото не е нужно да е варено, аз го слагам както си е, но предполагам, че ако е загрято, рискът от пресичането му е по - малък(до сега не съм пресичал млякото, макар и студено и сурово). След като операцията е извършена, котлонът се спира и тенджерата се маха от него. Тук следва едно допълнение, което си е от мен и се прави по желание; аз застройвам шкембето. 2 или 3 яйца се счукват, белтъкът се отделя, ползва се само жълтъкът им, който се разбива добре и се сипват в купичка, където им се добавя по черпак от горещия бульон и продължават бързо да се разбиват. Когато купичката се напълни, сместта от нея бавно и с постоянно бъркане се излива обратно в тенджерата със супата. Основното ястие е готово.
Успоредно с него по време на варенето се подготвят и наистина допълнителните, но все пак задължителни аксесоари.
Ако имате готов лют пипер, сте добре, ако не - можете да си създадете такъв от сушено люто чушле или чушлета, които леко се запичат и след това се счукват или стриват заедно със семките.
Чесновите скилидки се счукват или нарязват на ситно, слагат се в купичка и се поръсват с малко сол; така остават няколко минути; след това се заливат обилно с оцет, разбъркват се и се поставят на хладно място или в хладилник за час - два.
Готовото ястие се сервира чорещо, с бял хлебец и за предпочитане бира или ракийка[:D]
Само едно мога да добавя. Дано не звучи като самохвалство, това си е оригиналната рецепта, в кръчмите сервират гадории и бози, заслугата че домашното е по - хубаво не е моя. През къщи са минали 3 различни жени - моята + 2 приятелки - с хронична параноя от шкембето - не искаха да чуват за него. Само по веднъж го опитаха и трите. Двете вече идвт на вечеря с условието да им готвя шкембе, а приятелката ми иска шкембе по - често и от мен. Имам и един приятел, с който рядко се виждам, но се е случвало да ми цъфне сутрин на вратата с торбичка сурово шкембе[:D]
Е, ако ви хареса, по - нататък ще напиша и за крем карамел рецепта, стига всички да не я знаете.
Иначе обичам гювечи и манджи в гювечета, екзотични манджи, правя сладка, сладкиши и всекви глезотийки и ще се радвам на всяка ваша рецепта Дано този път инициативата предизвика някакъв интерес!
ЧАКАМ!
[:D]Ваш Ути[:D]