Диря съвет относно отоплението на квартира 12 m2
  Става дума за сравнително студена и малка стая около 10-12 кв.м. До момента съм използвал духалка 2kW, ама нещо ми се струва, че това не е най-добрия вариант откъм икономичност и удобство. Пък и на нея смятам да и намирам приложение другаде и без това. Иначе горе-долу стопля, но като се изключи само за няколко минути изстива отново стаята и айде пак... Затова съм се замислил дали няма да е по-добре да я сменя с маслен радиатор, спрял съм се засега на DELONGHI TRD-0820ER (http://www.technomarket.bg/product_d...ct_id=09012668). От друга страна пък ми хвалят конвекторите, казват че под 1500W би се справил с такава квадратура и били уж по-прецизни от духалките и следователно малко по-икономични. За маслените радиатори нямам представа, както и за конвекторните радиатори, за които напоследък гледам добри думи се казват из форумите... И ето че се заформи дилема. :081:

Та търся нещо, което да не се окачва на стена, на цена до около 250-300лв на този етап. Градът е Варна. Всякакви мнения са добре доши, мерси предварително! :)
     Re: Диря съвет относно отоплението на квартира
  Полза от маслен радиатор никаква освен , ако ще си топлиш краката на него. Бавно се нагрява и сравнително бързо си отдава температурата.
Конверторните печки са по-добро решение от масления радиатор. Вентилатора завърта въздуха .

Иначе може да потърсиш на сметка някоя акумулираща печка. Има хора , които иската да се отърват от тях и може да се купи евтино.
Като гледам бюджета няма за климатик.
  Карай със духалката и не се занимавай със радиатори. Със нея въздухът се обръща и затопля цялата стая. Надявам се че има монтиран терморегулатор. Настройваш го на каквато температура искаш и той сам включва и изключва. А пък радиаторът топли въздуха и поради конвекцията въздухът се издига нагоре и топли тавана. А пък в ниското си е студен. Ако има начин стените да се изолират от вътре със стереопор или нещо друго изолиращо ще е още по-добре. В едната северна стая налепих стереопор по стените и стаята се затопля много по-бързо. И след изключване изстива по-бавно понеже стените не отнемат топлината. 
  Пропуснах да спомена, че стаята няма да се отоплява денонощно, ами само от 18 часа вечерта до към 1 през нощта. Днес взех изолация за прозорците, че имат нужда, пък да видим колко ще помогне. :yahoo: 

А както споменах, духалката ще я използвам вече другаде и така или иначе за тук ще се наложи да се купи нещо. Не ми е проблем да отделя 200-300лв в момента, стига да си струва. Riki888, като няма смисъл от радиатор, тогава конвектор няма ли да е по-добре от духалка? И ако да, колко ватов би бил подходящ за такова пространство, ако някой може да каже?

В крайна сметка не ми се инвестират повече пари в някакво по-сериозно отопление за временна квартира, а и не вярвам хазяйката да се навие да й пробивам стената за климатик. А сериозни изолации и ремонти не ми се правят, понеже не се знае колко време ще съм тук. :) Предпочитам да е нещо не толкова голямо като климатик и по-мобилно. 
  Отоплавам си спалнята с ковекторна печка TAURUS за около 40-50 лв.Мисля ,че върши по добра работа от духалка-малко по-бавно загрява,но после си поддържа равномерно температурата.А и 12 квадрата с 2000в ще си супер.
     Re: Диря съвет относно отоплението на кварт
  Добре, а някой може ли да ми каже тогава за 10-12 м2 конвектор от колко вата ми е нужен?
Чувал съм, че ADAX и AIRELEC май били добри...
  Аз бих сложил на едно ниво качествена конвекторна печка с качествена "духалка".

Просто разглеждайте топлообменника как е направен. Трябва да е максимално гъсто и равномерно разпределен.
  аз се топля с конвекторен радиатор AIRELEC и съм много доволен -те са със терморегулатор -при мене като достигне зададената температура-21гр-и после почти не се включва-няма да духа-а и топли много добре :yahoo: :yahoo:през деня може да не го изключваш просто му намаляваш градуситеза поддържане
  Ползвам същия Taurus конвектор , който Vanquishead споменава , само че за помещение 17.5 м2. Когато температурите паднат под 0 не върши работа, но все пак това е по голямо помещение. Проблема е и в това, че същия Taurus се разваля 2 пъти. Дай поне стотина лева , но си купи хубав конвектор. 2 kW ти е напълно достатъчен.

Моя слава-богу бачка,а и наскоро купих и едно ДеЛонги(за детската).Спалнята е 16кв,което не много по-малко от 18 ,но имам изолация и пвц дограма.И при най големите студове не е било проблем да прави 24 градуса (ако се наложи,иначе бачка 1:30,2:00 мин,после си почива 8-9 и поддържа 21гр).Но щом има пари да даде 180 лв за AIRELEC,AEG или ADAX -толкова горе долу са 2000W на тези марки.
  И от мен честито добър избор !

Ама какво значи : ВЛАГОУСТОЙЧИВОСТ(IP24)

Сега го забелязах. С вода ли ще го заливаме ?:) И ако е така IP 24 нищо не значи.. пълна нула...,защо ги пишат тея работи в Техномаркет.. Иначе добър избор - да ти служи дълго ...:)
   Цитат:

Първоначално публикувано от imrahil  
 И от мен честито добър избор !

Ама какво значи : ВЛАГОУСТОЙЧИВОСТ(IP24)

Сега го забелязах. С вода ли ще го заливаме ?:) И ако е така IP 24 нищо не значи.. пълна нула...,защо ги пишат тея работи в Техномаркет.. Иначе добър избор - да ти служи дълго ...:)

Значи че може да се монтира и във баня, но аз не бих рискувал да го полея :)
  Да бе да в банята :) :) :). Да легне във ваната тогава и да вземе да си суши косата със сешоар с IP24 :god .Аз като нося тела за лум. лампи и трябва да са влагоустойчиви под IP 55 направо ми ги връщат. Друг е въпросът тази влагоустойчивост колко отговаря на истината.... Тук даже ме подсещаш за цяла нова тема....Бях го забравил този проблем, но сега като застудя пак се сетих за него... ;) Банята....