Отговор: Отоплителен уред клас А (но не климатик)
плазмата още работи. цените паднаха , стандарта на народа се качи . сега с лед технологиите обаче е трудно да се намери истинска която да гори много...
...пиша и за майтапа да видя дали ще ми поправят и мнението от преди години... весело посрещане на празниците...
Егати и темите има в този раздел, от типа "Как да направим от пръдня, боя" в която едни хора се опитват да убедят други, че може ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ отоплението с някакви си лъчисти глупости да ти е два пъти по евтино от топленето с обикновен конвектор с електронен термостат, при положение че поддържаш ЕДНАКВИ температури в помещението ! Ама те топлели само хората а не въздуха....WTF ? Значи навън е 0 градуса и ти си влизаш у вас където 12 градуса /понеже лъчите те чакат да си дойдеш и не работят/, ама на теб ти е много комфортно ....и много евтино :)
Може и да е над 3 пъти по-евтино, зависи какво точно ще топлиш.
Пример: Цех за ремонт на вагони от топловъздушно отопление се мина на ел. лъчители монтирани над работните места и си ги пукат само тези които им трябват.
Както и да е, по интересното на мен ми е защо ти беше нужно да пишеш в тема на която последния отговор е от 2016г.
Има някаква забрана да се пише в стари теми ли ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
stivi
Има някаква забрана да се пише в стари теми ли ?
Забрана няма но не бива да се забравя, че на отопление подлежат не само жилищните площи и Боби ви е дал един чудесен пример в това отношение, подобно отопление съм виждал да се използва и на открито и ефекта не е никак лош.
Цитат:
stivi
Егати и темите има в този раздел, от типа "Как да направим от пръдня, боя" в която едни хора се опитват да убедят други, че може ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ отоплението с някакви си лъчисти глупости да ти е два пъти по евтино от топленето с обикновен конвектор с електронен термостат, при положение че поддържаш ЕДНАКВИ температури в помещението ! Ама те топлели само хората а не въздуха....WTF ? Значи навън е 0 градуса и ти си влизаш у вас където 12 градуса /понеже лъчите те чакат да си дойдеш и не работят/, ама на теб ти е много комфортно ....и много евтино :)
Пнеже вдигаш любимата ми тема... лъчист радиатор виждал ли си? имал ли си? като за пари няма да говорим вобще.
Иначе да - правиш го с фото клетка и като има движение има и лъчение. Все едно стоиш на слънце е. Не е като с климатиците да трябва да духа 2 часа за да стопли. хайде може дори да е по-евтино от климатик.
Има си приложението.
Аз пък съм сигурен, че има още какво да се изследва за вредното въздействие на такъв начин на отопление. От слънцето ни пази озонов слой, а тук? Беш ли мааму?
Те и климатиците духат финни прахови частици в дробовете ни.
Подовото не било добре за кръвното , че от краката удряло сърцето...
Само ако хвана от какво дебелея, не само ще го изключа ами и ще го хвърля от 10тия етаж.
А в Япония в планините, жилищата се отопляват с печки на керосин.
Клипът е на руснак, живеещ там над 20 години. Контейнерът от 8л стигал за няколко дни.
Според времето за работа, външната и зададената температура, разбира се.
КАК НЕ ЗАМЕРЗНУТЬ В ЯПОНИИ: Жизнь без центрального отопления - YouTube
Недостатъкът е като при всички уреди с открит пламък - изгаря кислорода и на 4 часа уредът сигнализира, че трябва да се проветри за кратко.
Цитат:
Lazar
Аз пък съм сигурен, че има още какво да се изследва за вредното въздействие на такъв начин на отопление. От слънцето ни пази озонов слой, а тук? Беш ли мааму?
Тука май го обърка с УВ(ултравиолетовото) лъчението, а не инфрачервено(IR).
ИР си е полезно дори, в умерени количества.
Даже готини саунички има с ИР лъчение(лечение).
Да, прав си за озоновия слой:BigGrin
Някой може ли да сподели нещо конкретно за печките с керосин?
Приблизително, разбира се.
Примерно за около 70кв.м. къща на полуетаж без изолация и стара дървена дограма. Таван гредоред.
Да се поддържа 20-22 градуса.
Има ли смисъл от такава печка? Как са разходите, сравнени с разходи за отопление спрямо такава на дърва?
В техническите характеристики на японските печки са написани тегловни единици (кг/ч), а керосинът се продава на литри.
Нямам идея какво е съотношението литри/ кг.
Ето тук са всички отговори: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A...81%D0%B8%D0%BD
Само липсва отговор на въпроса ти " Как са разходите..." понеже не е посочена цена на керосина в статията.
Плътност: 0,78 – 0,81 g/cm3
1 cm3 = 0.001L или 1L керосин тежи между 780 и 810 грама.
Предвид рядкостта на горивото предполагам, че ще е много по-скъпо в сравнение с отопление на дърва или ток.
Кашон от 20бр. х 1л бутилки е 100лв.
Т.е. 5лв./л.