Re: Отоплителен уред клас А (но не климатик)
С риск да избягам много от темата, но с едничката цел да предизвикам ползотворна дискуся си позволявам да изглеждам крайно забавен и ще напомня за един отоплителен уред с който едно време бабите гледаха пилета по селата.Знаменитата кварцова лампа.. :-memnon :yahoo:.Тя май бичеше в ултравиолетовия спектър....Та тая лампа май харчеше по 150 вата на час ,ама отглеждаше по-един кокошарник пилци...dika ..кажи нещо за технологията с инфрачервното затопляне,защото до колкото знам имфрачервените лъчи са тези които предизвикват отделянето на меланин в кожата, или казано по-просто това което ни кара да почерняваме на слънце.Обясни ако не е така и ме опровергай. :ole
valen1аз не карам никой да ми вярвя сляпо(Само със сляпа вяра в нещата тук няма да можеш да убедиш много хора, това не е форум за религия.),ако си чел по нагоре аз го поканих да се убеди.
blue1 виждам даже че не четеш това което пиша(valen1 уреда май беше доста по-скъп),valen1 си е направил труда да разгледа ,прочете и разбере поне колко струва радиатора.Какъв отговор търсиш не мога да разбера.За разлика от теб аз имах конкретен въпрос(радиатор с мощност 2кВт/ч и не го изклучиш 1 месец значи ли че тои ще изхарчи 30х24x2кВт=1440кВт),на който ти на няколко пъти не отговори.Да аз спор не водя,аз ти казах че аз се топля на това чудо ,аз му плащам сметките и никого не карам да ми вярва,намерил съм начин да си намаля сметките за ток, доволен съм и хич не ми пука дали ти вярвяш.Аз си стоя на топло и си щракам с пръсти а ти продалжавай да не вярвяш.
Доколкото разбрах си търговец на климатици и ако ми"повярвяш" или трябва да сменяш търговията или да умреш от глад.
220voltov ми те хората са го написали има линкове чети.Аз не съм капацитет в тази област(за разлика от някои пенкилери във форума),аз го ползвам това чудо и съм доволен.Както по горе писах може да е частен случай,съвкупност от добра изолация и дограма(абе дали пък не съм на предела на пасивната къща) :))
Имам усещането, че спора се води не в тази плоскост, в която би трябвало.
Климатика и уреда на CAMPA действат по коренно различен начин. Климатика затолпя въздуха и посредством конвекцията - цялата околна среда в едно помещение: мебелите, дрехите... и хората в него се чувстват комфортно. Ако се измери температурата на повърхностите, тя ще е приблизително еднаква в цялата стая. Човека също има усещането за топлина и се чувства комфортно. Уредите на CAMPA излъчват инфрачервени лъчи, които затоплят директно предметите и хората. Въздуха не поглъща силно тези лъчи и остава сравнително студен. Дрехите на човека и неговата кожа се облъчват директно и той има усещането за топлина. Мебелите обаче, тъканите в зависимост от техния цвят и повърхност се затоплят по-слабо. За това температурта в помещението като цяло е по-ниска при еднакво усещане за конфорт в сравнение с затоплянето с климатик. Прочетете как работи отоплението на открити пространства. Определено няма да се чувствам комфортно в спалнята, затоплен от инфрачервените лъчи, когато легна в ледените чаршафи. :))
Цитат:
С риск да избягам много от темата, но с едничката цел да предизвикам ползотворна дискуся си позволявам да изглеждам крайно забавен и ще напомня за един отоплителен уред с който едно време бабите гледаха пилета по селата.Знаменитата кварцова лампа.. memnon yahoo.Тя май бичеше в ултравиолетовия спектър....Та тая лампа май харчеше по 150 вата на час ,ама отглеждаше по-един кокошарник пилци...dika ..кажи нещо за технологията с инфрачервното затопляне,защото до колкото знам имфрачервените лъчи са тези които предизвикват отделянето на меланин в кожата, или казано по-просто това което ни кара да почерняваме на слънце.Обясни ако не е така и ме опровергай. Ole
Прочети си пак поста, съвсем си омешал инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. :)
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Прочети си пак поста, съвсем си омешал инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. :)
Прав си , ултравиолетовите лъчи ни карат да почерняваме ,т.е. тия с който бабите гледат пилци.... :)) :)...ама идеята ми беше да провокирам dika да ни светне как се произвеждат инфрачервените лъчи в уредите за лъчисто отопление.На мен ми е ясно, че и един обикновен радиатор произвежда лъчение в инфрачервения спектър , ама не ми е ясно каво прави тоя лъчистия уред ,толкова ефикасен.... :081: :help :)...Макар , че ако питаш жената щи каже ,че когато сме ходили на почивка по планините , като стои вечер по-край запален огън кожата и се сбръчква и застарява, точно от тия инфрачервни лъчи излъчени от изгарящите дърва... :-memnon :))
Цитат:
ултравиолетовите лъчи ни карат да почерняваме ,т.е. тия с който бабите гледат пилци....
Грешка!
Бабите гледат пилците с инфрачервените лъчи, а ти на плажа почервеняваш или от ултравиолетовите лъчи на слънцето, или от срам в кръчмата, когато се напиеш или не можеш да си платиш сметката. :))
Цитат:
Грешка!
Бабите гледат пилците с инфрачервените лъчи, а ти на плажа почервеняваш или от ултравиолетовите лъчи на слънцето, или от срам в кръчмата, когато се напиеш или не можеш да си платиш сметката. :))
.......ще си помогна с един копи- пеист за кварцовата лампа... :yahoo:...През 1801 г. английският физик Уоластън и немският физик Ритер като изследват химичното въздействие на електроматгнитните вълни от спектъра на бялата светлина установяват, че фотографската плака почернява най-силно след виолетовата ивица. Това показва, че в тази невизима за човеското око област има лъчи. Те са наречени ултравиолетови (надвиолетови) лъчи. Ултравиолетовите лъчи(УВЛ) са електромагнитни вълни с дължина на вълната от 10 nm до 380 nm. Над 90% от лъчението на живачната газоразрядна лампа е ултравиолетово. Спектът на УВЛ също може да бъде линеен, ивечен и непрекъснат в зависимост от източника. Обикновенното стъкло силно поглъща УВЛ, а кварцовото-слабо. Най- мощен естествен източник на ултравиолетовото лъчение е Слънцето. :ole
Цитат:
Първоначално публикувано от 220voltov
.......ще си помогна с един копи- пеист за кварцовата лампа... :yahoo:...През 1801 г. английският физик Уоластън и немският физик Ритер като изследват химичното въздействие на електроматгнитните вълни от спектъра на бялата светлина установяват, че фотографската плака почернява най-силно след виолетовата ивица. Това показва, че в тази невизима за човеското око област има лъчи. Те са наречени ултравиолетови (надвиолетови) лъчи. Ултравиолетовите лъчи(УВЛ) са електромагнитни вълни с дължина на вълната от 10 nm до 380 nm. Над 90% от лъчението на живачната газоразрядна лампа е ултравиолетово. Спектът на УВЛ също може да бъде линеен, ивечен и непрекъснат в зависимост от източника. Обикновенното стъкло силно поглъща УВЛ, а кварцовото-слабо. Най- мощен естествен източник на ултравиолетовото лъчение е Слънцето. :ole
Всичко това е вярно, ама пилците не искат тен, а топлина за да се развиват. А, и да не забравяш да ги храниш редовно. :-memnon
е друго си е ако на всеки курник имаше Уруру Сарара (да не им е много влажно) :-memnon
Цитат:
Всичко това е вярно, ама пилците не искат тен, а топлина за да се развиват. А, и да не забравяш да ги храниш редовно. :-memnon
Точно за това и аз искам да разбера, как се постига излъчването в инфрачервения спектър от тя лъчисти уреди за отопление, за да се топля без да се съмнявам, че се облъчвам.Факт е ,че на СТРОЙКО в НДК стоях пред такова чудо и то ме топлеше яко на 1.5 метра от него.Ама не можах да се добера до консултантите да ги разпитам.Взех си някави брошури които после загубих.Нека някой просветен да обясни... :) Цитат:
Първоначално публикувано от muchoto
е друго си е ако на всеки курник имаше Уруру Сарара (да не им е много влажно) :-memnon
...е тогава тия пилци щяха да са златни... :-memnon :))
Аве я да отворята учебниците по топлопренасяне и по слециално лъчист топлообмен. Големи глупости пише в тази тема. Термометъра ако закриеш с нещи ще покаже много по ниска температура от лъчистата печка. Това ще е темлературата на вуздуха. Със 100W ще ми топлиш стая. То става ама ако изолацията е мноооооооого дебела и стъклопакета е можеби не триен, а четворен. Ако изкаш мога да ти сметна примерна стята с каква дохграма и дебелина на стени трябва да е за да я стоплиш със 100W и да е 20 градуса вътре и -5 отвънка. Само кажи и смятам.
Това което успях да разбера от разговора по тази тема и след разясненията на Lupus е че:
1. Тези уреди представляват електрически радиатори излъчващи повече инфрачервени лъчи.
2. За разлика от обикновенните електрически радиатори при тях чувството за топлина и комфорт се постига с по-ниска от реалната температура. Която според сайта на търговеца е 2,5 градуса по-ниска.
3. При тези инфрачервени електрически радиатори се постига икономия на електричество спрямо обикновенните електрически радиатори, която е 17,5 % според търговеца.
Пример: Ако Вие се чуствате комфортно при температура на помещението от 22 градуса то за да постигнете тази температура с обикновен електрически радиатор трябва да затоплите помещението до 22 градуса. Но ако ползвате тези инфрачервени електрически радиатори е достатъчно да затоплите помещението до 19,5 градуса, при които ще чувствате същият комфорт както при 22 градуса. Ето от тук е икономията на електричество, че ще затопляте помещението до по-малки градуси.
С две думи казано: Стаята ще е студена но на вас ще ви е топло.
Цитат:
Първоначално публикувано от muchoto
Цитат:
Първоначално публикувано от 220voltov
...е тогава тия пилци щяха да са златни... :-memnon :))
Абе те и без Уруру Сарара за някои пак са златни. :016: