Re: инвертор или конвектор
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
Абе не знам дали климатика е отоплителен уред, ама аз с две мултисплит системи с 4 вътрешни тела отоплявам 140кв апартамент. Към тях като добавим - хладилник с фризер, електрическа фурна, керамичен котлон, електрическа скара, пералня, миялна, четири телевизора, от които една плазма 42", два компютъра и N на брой осветителни тела - сметка за ток за декември - 103,61лв. Ако бях се отоплявал с конвектори май щеше да ми се отели вола. :)
Lupus,позволи ми да подложа на съмнение декемврийската ти сметка за ел.енергия.
Защо:
1.Четирите (както ги наричаш ти) климатика LG не са върхът на сладоледа,но ти си го знаеш това,
2.Сумарно изразходената мощност едва ли пада под 1,5 кВт/ч-което за подържането на 22*в апартамент от 140кв.метра си е направо супер,
3.При работа на дневна тарифа т.е. 16 часа на ден и при цена на дневната тарифа 0,16 лв. се получава,
-1,5х16х31х0,16=119 лева,
4.При работа на нощна тарифа т.е. 8 часа на ден и при цена на нощната тарифа 0,10 лева се получава,
-1,5х8х31х0,1=37 лева,
5.Сумарно изразходената ел.енергия като парички само за климатиците е 119+37=156 лева.
Ако греша някаде поправи ме.
@Pat, познаваш ме лично. Като имаш път към София, обади ми се и ела на гости в къщи. Ще пием по ракия (няколко... :yahoo:) и ще се убедиш за какво става дума. Телефона ми можеш да вземеш от Лудия.
@Konan,
Довечера като се прибера ще видя дали са дошли сметките за тока на хартиен носител и ще пусна копие тук.
Имай в предвид при сметките следното:
1. В моя кабинет и спалня ( те са свързани) климатика работи от 7-9ч и от 19.30-23ч
2. В хола и кухнята (общо голямо помещение където е 12000BU) работи от 7-10ч и от 19.30-22ч
3. В стаята на сина от 7-12ч и от 19.30 до 24ч
4. В спалнята на жена ми от 20.30 до 23ч
През ноща климатиците са спрени - температурата се поддържа нормална за спане до сутринта.
Цитат:
Първоначално публикувано от siliev
Човек трябва да е доста голям мазохист за да се отоплява на ток с нещо различно от климатик или акумулираща печка.
Акумулиращата печка отпадна като нещо икономично. Някои хора май още не са забелязали в сметките си за ток, че нощната енергия вече не е два пъти по-евтина от дневната. Цената за пренос е еднаква и крайната разлика е само около 1.5 пъти (1.57 в моята сметка). Ако едно и също количество ток се харчи равномерно през денонощието спрямо само нощем, разликата пада до 1.38 при мен.
@Lupus,:) благодаря за поканата! При удобен случай бъди сигурен, че ще се възползвам от нея :yahoo:. А по темата - НЕ оспорвам нито една твоя дума, напротив, като човек когото познавам лично, мога да заявя пред останлите, че вярвам на всеки един факт изнесен от теб.:)
Понеже стана въпрос за сметки просто използвах твоята като база за сравнение, понеже най -много се доближаваш до моите условия. Фактурата ми е в къщи и довечера мога да я сканирам и постна тук.
Lupus,значи твърденията:
Цитат:
И моите LG-та (два мултисплита с 4 вътрешни тела) ми работят идеално и отопляват 4 стаи и коридор. Сутринта в София беше -19гр по Целзий, а в къщи навсякъде около 22гр.
Цитат:
@KonanVarvarina,
...А иначе в апартамента поддържаме около 22гр температура. Нали не си мислиш, че при този апартамент с изброената техника, нямаме средства да си осигурим желания комфорт?
Не са особенно коректни.
Цитат:
Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Lupus,значи твърденията:Не са особенно коректни.
Какво некоректно виждаш в тях? Включват се климатиците, достигат за някакво време зададената температура и си я поддържат безпроблемно.
Цитат:
Какво некоректно виждаш в тях? Включват се климатиците, достигат за някакво време зададената температура и си я поддържат безпроблемно.
Ами некоректността идва от това че средно притеглената ти месечна температура която подържаш ( в студените месеци разбира се) не е 22*, а не повече от 17-18*.И пак опираме до това- "евтино и студено"
фактурите ги има и тук
http://www.cezelectro.bg/
И то няколко месеца назад .
Няма нужда от сканиране :)
Цитат:
stefan_nankov,погледни долу кои са модераторите и ще ти стане ясно.
И какво, точно ще им стане ясно, творецо на спам?!
Lupus, за да не бъда голословен ще ти дам следният пример:
Имам акумулираща печка мисля че е английска “Creda”, се казва която е с мощност 2кВт.Та тази печка ми в спалнята която е около 14кв.метра.Пълното и зареждане е за около 6 часа т.е. 6х2=12 кВт.Печката се включва през вечер само на нощна тарифа т.е. на всеки 48 часа.защото иначе е жега а това всепак е спалня. “ако ги разхвърля тези 12 кВт на 48 часа се получава 0,250 кВт/ч”.
И сега ако аз ти бях казал ( без да ти обяснявам как ги получавам тези стойности),че моята акумулираща печка поддържа температура от 22*(средната е горедолу толкова) с разход на ел.енергия от 0,250 кВт/ч,(не го казвам защото мисля че е некоректно) то как щеше да реагираш ти тогава.
Ще ме обявиш за луд или щеше да ми свалиш шапка.
Цитат:
Ами некоректността идва от това че средно притеглената ти месечна температура която подържаш ( в студените месеци разбира се) не е 22*, а не повече от 17-18*.И пак опираме до това- "евтино и студено"
Що за понятие е това "средно притеглената ти месечна температура" за дома ми? Нещо като средната температура на болните в една болница ли е? Мен ме интересува като съм си в къщи - аз или някой друг от семейството ми да ни е конфортно. Ето сега се прибрахме, пуснахме всички климатици и докато седнем на вечеря къщата ще е топла. Когато е много студено мога да си наглася часовниците да ги пуснат и по-рано (както беше в големите студове). за какъв дявол ми е да гоня "средно притеглена месечна температура" от 22гр когато няма никой в къщи? Да топля стените и съседите ли? Икономия се постига не само с добър уред а и с добра организация.
Цитат:
Lupus, за да не бъда голословен ще ти дам следният пример:
Имам акумулираща печка мисля че е английска “Creda”, се казва която е с мощност 2кВт.Та тази печка ми в спалнята която е около 14кв.метра.Пълното и зареждане е за около 6 часа т.е. 6х2=12 кВт.Печката се включва през вечер само на нощна тарифа т.е. на всеки 48 часа.защото иначе е жега а това всепак е спалня. “ако ги разхвърля тези 12 кВт на 48 часа се получава 0,250 кВт/ч”.
И сега ако аз ти бях казал ( без да ти обяснявам как ги получавам тези стойности),че моята акумулираща печка поддържа температура от 22*(средната е горедолу толкова) с разход на ел.енергия от 0,250 кВт/ч,(не го казвам защото мисля че е некоректно) то как щеше да реагираш ти тогава.
Ще ме обявиш за луд или щеше да ми свалиш шапка.
Това, че ти нямаш как да достигаш бързо комфортната за теб температура и да спираш топлоподаването когато не е необходимо е само негов недостатък. Това е предимството на климатиците: лесно регулиране и точно задаване на температурата - с други думи те са практически безинерционни.
Сметките за тока можеш да видиш тук: http://info.cezelectro.bg/scripts/in...3614264&klon=6
Очевидно винаги има жива по една такава тема.
Да живее конвектора. Амин :god
Интересно ако я заключат модераторите, каква ли ще се появи след като си имахме:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,33312.0.html
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,34764.60.html
Да заложим, а...
:offtopic:...Четейки тази тема , изпитвам странното усещане,че започва да ми расте опашка. :081:...и започвам да изпитвам необяснимо влечение да се катеря по дърветата. :ole :-memnon....не знам що ?:081:
Цитат:
Сметката ми е декемврийската и я платих онзи ден.
Пак не съвсем коректно:
------ Консумирана ел.енергия от 15.11.2007 до 13.12.2007 ------
Цитат:
Първоначално публикувано от siliev
Абе Конан ли си Варварин ли си , не те знам къв си но незнам само докога ще продължаваш да викаш на черното бяло. Айде набутал си се с тия конвектори набутал си се но никога не е късно да си купиш и ти климатик и да спреш с безмислените си упорства :yahoo:
Виж сега аз нямам такъв конвектор,отоплявам се с два климатика (а имам общо 6 броя) и горната акумулираща печка.Ако беше прочел темата щеше да разбереш .А дали е безмисленно упорство времето ще покаже.