Първоначално публикувано от
220voltov Аз също от 2 месеца умувам за отопление и охлаждане на детска стая.Подобна на описната по-горе . 14 кв. на 2.7височина .Стаята е относително топла.Искам да и вдигна температурата с 4-5 градуса .От 15-16 до 19-20.И се чудя кво да правя. Вариант е АДАКС, ОТ 400,600,800 вата с термостат,което е важно за икономията.
.ЕПК .Има балкон към стаята.Да санирам ли дебелата 30см. стена ,за да избегна нагряването и през лятото.Прозореца е с балконска врата, което общо е по-голяма квадратура от стената почти 2 пъти . Ефекта от изолация може да никакъв.
.....За климатик се замислих като вариант,ама ми се щеше да е някой от тия дет се самоизсушават и имат филтри.От четене в нета само Тошиба ДАЙСЕЙКЕЙ, отговарят горе-долу на тия критерии.Става въпрос за по-спезиална филтърна система.Колко ще е ефективна вече е друг въпрос.
...Въпреки ,че не знаше ква теза защитава ,ДИКА ме провокира да се замисля, практически каква икономия може да се постигне в моя случай при отопление.
Защото ако със 150 вата разход на час успея да затопля и задържа температурата в помещението с климатик, а с АДАКСА го постигна с 300 вата разход на час, за едно денонощие разликата в сметката ще е като от месечната разлика на това дали си купувам ефтина или скъпа тоалетна хартия. Климатика в случая, не може да бъде инвертор, защото просто няма да работи като такъв.Говоря за около -3 градуса средна външна температура.5 месеца по 10 лв . За годишна профилактика на климатик 30-50 лв. Ако някой може да сметне и изчисли каква мощност е нужна за дълготрайно повишаване на температурата в описаното от мене помещение ,нека помага.