Re: Алтернативи на ел.енергията
Да лошо е ако зимата спре тока, но аз имам 2 преносими газови бутилки които могат да свършат донякъде работата. И се заглеждам от известно време по един дизелов агрегат 4 KW с японски двигател на цена 1500 лв. Много в малък и симпатичен. Ама какво да се прави като все пари недостигат. А на тия които имат - им го препоръчвам - разход 0,5л/час ако не се лъжа беше.
Цитат:
Първоначално публикувано от radoo
Да лошо е ако зимата спре тока, но аз имам 2 преносими газови бутилки които могат да свършат донякъде работата. И се заглеждам от известно време по един дизелов агрегат 4 KW с японски двигател на цена 1500 лв. Много в малък и симпатичен. Ама какво да се прави като все пари недостигат. А на тия които имат - им го препоръчвам - разход 0,5л/час ако не се лъжа беше.
Изобщо не си мисли, че този агрегат е 4KW.
Може да е 4кВт, но този разход вероятно е на празен ход.
Цитат:
Първоначално публикувано от blue1
Всъщност, не намерих точна информация за цената на керосина, прочетох в една статия, че е около 1000 за тон, но дали тази печка работи с такъв керосин не знам. Тази печка е производство на японската фирма Corona и се предлага и в Англия. Стори ми се интересно за това го публикувах иначе ето тук може да прочетете повече
http://www.corona.co.jp/en/index.html http://www.ale.com.ua/info
Цените са от 240 долара до 600 долара.
Отоплявал съм се с такава керосинова печка. Когато бях на работа в една арабска страна (от френскоговорящите) през миналия век. :)
Разбира се, до отиването си там не бях виждал такива. Имах възможност да ползвам за известно време един модел, мисля, че беше местно производство, докато един колега се беше върнал в родината си и ми я даде временно. Наистина топлеше и то много добре - имаш чувството, че се отопляваш на печка с дърва. И миризма наистина няма - само първите три минути и малко след загасяне. Когато запитах какво гори - ми казаха "керозен", т.е. керосин, но аз не повярвах, не ми се вярваше да е керосин като за самолетите. :) А иначе местните го наричаха "petrol bleu" - заради синия цвят.
Но тъй като ми осигуряваха газова печка за отопление - се отоплявах на газ, така и не си купих такава - бяха двойно по-скъпи от газовите. Иначе цената за отопление не беше висока много повече отколкото на газ.
Преди да се върна си купих и газова печка местно производство, която ползвам и до днес. Като конструкция я намирам доста по-добра от разпространените у нас модели.
Но ако у нас се продаваше керосин за отопление - бих си купил такава печка - комфортът в сравнение с газовите печки е несравним.
Ето един линк за дизелови агрегати. На работа само да кажа че старите перкинси които са 16 KVA ги дават 8л на час а 30 kVA 12л на час. А от тогава има къде къде по модерни агрегати. И по добро изпълнение най важното де.
http://web.need.bg/marvakov/custom1.html
Абе с тази цена на дизела...
Да - но с един такъв агрегат можеш да си решиш проблема с тока за няколко дена ако има авария в ел. захранването или нещо друго недай си боже. Никой не казва, че е евтино - но ако се наложи, ще се прибягва до него.
Някой има ли информация за цената на генератор = автоматика ? Генератор 3,5-4,5 кW Имам задвижващ бензинов 4 тактов двигател 5к.с ./ изходящ вал с ремъчни шайби/
А също и информация за необходимите обороти на генератора.
Ами те оборотите зависят от самия генератор. Синхронните генератори искат 3000 оборота. Двигателя ако е по мощен работи на 1500 оборота, минава през мултипликатор и стават 3000. По слабите двигатели ( като твоя) ги карат на 3000 оборота. Цена - ами то има страшно много видове. Може и втора ръка да си вземеш.
Цитат:
Първоначално публикувано от radoo
. По слабите двигатели ( като твоя) ги карат на 3000 оборота. Цена - ами то има страшно много видове. Може и втора ръка да си вземеш.
Добре де дай цена за втора ръка.
И да не ми обиждам маторчето на слабо ей !! На фреза къса стоманените болтове на валовете с мотичките .Всичко мели -камъни, клони, малки дръвчета.Има си ремъчен редуктор - идеята ми е да го използвам него . Може лесно да се монтира агрегат закрепен на шина и с ремъчна предавка да се задвижва. Идеята е като спре тока да има за осветление .
Колеги ,някой попадал ли е на инфо за климатици с двигател на газ(метан или пропан) вместо ел.мотор за въртене на компресора?Ще ми е интересно да науча нещо по темата.
Цитат:
Първоначално публикувано от vanko68
Колеги ,някой попадал ли е на инфо за климатици с двигател на газ(метан или пропан) вместо ел.мотор за въртене на компресора?Ще ми е интересно да науча нещо по темата.
Мисля, че в някоя от големите теми за климатиците от минали години се обсъждаше този въпрос. Пусни търсачката.
Вкъщи сме на печка с дърва и въглища.
Предстои ни покупка на климатик.
Re:Алтернативи на електроенергията
Климатиците са много добре застъпени в този форум. Има много инфо, разгледай темите преди да купиш.