Re:Инфрачервено отопление
Да си кажа мнението и аз . Едвали някой може да успори че климатиците са най-евтиното отопление но това се отнася до външни температури до нула максиум -5 градуса , след това ( дори при инверторните ) тяхната ефективност пада доста и макар че продължават да работят вече го правят с преразход на енергия и ефективност по малко от на печка духалка или каквото и да е друго отоплително тяло което е вътре и отдава толкова енергия колкото и консумира . А наясно ли сте при -20 градуса какво става и колко харчи климатика ако въобще успее да работи и не зъмръзне напълно . А зимите при нас са с доста студени дни и най вече нощи с температури по ниски от нулата . Предимствата на инфрачервеното отопление са най-вече при тези температури а и заради така нареченото зонално отопление . Отоплителните тела се разполагат най вече на местата които хората се заседяват и е нужна по висока температура а не там където човека просто преминава . Отделно загряването на предметите и от там и въздуха около тях позволява температурата на целия обем на останалия въздух в помещението да е с по ниска температура а основните загуби се получават от въздуха който бяга на тавана и практически е неизползваем . В някои стаи температурата на въздоха до тавана е над 30 градуса при температура долу до 22 градуса че и по-ниска . Икономичноста на инфрачервеното отопление е и заради липсата на това явление . Поради тия неща аз съм склонен да приема че като цяло за цялата зима отоплението с климатик и с инфрачервено отопление като цена са изравнени , естествено ако всичко е изчислено правилно , телата са разположени на местата които е важно и се оправляват от седмични стайни термостати с подбрана възможно най-добре програма за икономично и конфортно отопление . Най-голямото предимство на инфрачервеното отопление е липсата на шум , движение на въздуха , движещи се части , подръжка , практически е вечно и топлината се усеща почти мигновенно в района на излъчване на лъчите . Ако някой се чуди как могат да се топлят предметите и хората а въздуха не толкова ще дам пример с огъня който гори зимно време на открито и около него се топлят хората дори при температура - 20 градуса . Също така като пример ще дам загряването на железни и бетонни неща лятно време до 60 градуса при температура на въздуха 40 градуса .
Съгласен съм с това мнение. Донякъде има голяма доза истина, но както каза и колегата нещата трябва да са добре изпипани, както е и при климатиците. До скоро ми бе доста забавно, четейки подобни писания, но когато пробвах подобен инфрачервен панел от 800W. изложен в един магазин, мнението ми коренно се промени. Смятам, че в малки помещения, като спални например, тези панели ще са доста по-ефективни и предпочитани пред климатиците. Ползвам инверторни климатици вече близо 8г. и знам за какво говоря. Сега вече е малко по-спорен въпроса как ще се справят тези панели с по-големи помещения, тъй като засега поне не съм много убеден, че там ще са по-икономични от климатиците. Но с две ръце съм за панели в детски стаи или спални.
Бих използвал панела в спалня или баня, т.е. в помещение, за което се изисква бързо загряване и краткотрайно ползване.За други помещения определено не бих ги ползвал.Всеки вид отопление си има и предимства и недостатъци.Колега ИВЕЛИН19, знаем какво става с климатиците при -20.Несериозно е да твърдиш, че под -5 работят като печка, с "преразход" на енергия или изобщо не работят.КОП-а при тестове в релани условия отива към 1 и нещо чак при -30, -35 градуса и пак не е налице по-голям разход от отдаването.Абсурдно е да имаш температурна разлика от 8 градуса в едно помещение между пода и тавана, не знам в какво помещение си ги мерил.
Цитат:
Първоначално публикувано от ivelin19
Да си кажа мнението и аз . Едвали някой може да успори че климатиците са най-евтиното отопление но това се отнася до външни температури до нула максиум -5 градуса , след това ( дори при инверторните ) тяхната ефективност пада доста и макар че продължават да работят вече го правят с преразход на енергия и ефективност по малко от на печка духалка или каквото и да е друго отоплително тяло което е вътре и отдава толкова енергия колкото и консумира . А наясно ли сте при -20 градуса какво става и колко харчи климатика ако въобще успее да работи и не зъмръзне напълно ...
Физичните закони те оспорват. СОР никога не може да има стойност по малка от 1. Т.е. винаги отдава повече, отколкото консумира. :RTFM:
Цитат:
Първоначално публикувано от edi1
Бих използвал панела в спалня или баня, т.е. в помещение, за което се изисква бързо загряване и краткотрайно ползване.За други помещения определено не бих ги ползвал.Всеки вид отопление си има и предимства и недостатъци.Колега ИВЕЛИН19, знаем какво става с климатиците при -20.Несериозно е да твърдиш, че под -5 работят като печка, с "преразход" на енергия или изобщо не работят.КОП-а при тестове в релани условия отива към 1 и нещо чак при -30, -35 градуса и пак не е налице по-голям разход от отдаването.Абсурдно е да имаш температурна разлика от 8 градуса в едно помещение между пода и тавана, не знам в какво помещение си ги мерил.
Само с едно не съм съгласен - с температурната разлика от 8гр.
Бях на квартира: Север, 1-ви етаж, стая към 12-13м2, стара дограма, няма изолации, във всички посоки-неотопляеми помещения.
Лабораторен термометър на 1.5м от пода - 25гр. , същия термометър на пода - 15гр. , отоплението е с печка на дърва. Не съм зиморничав, но докато не покаже термометъра 30гр. се усеща като хладно. Ако е с климатик мисля че няма да е такава разликата защото по-добре обръща въздуха.
Сега съм на друга квартира (същият блок, изложение): Север, 2-ри етаж, стая към 14-15м2, стара дограма, няма изолации, само под стаята се отоплява на дърва.
Отоплението е с камина на дърва. Сега на 25гр. ми е доста топло, а на 26гр. ми е много горещо (не мога да издържа, почва да ме боли главата).
Да, аз за разликата имах предвид, че е абсурдна, ако се отоплява с климатик, така разбрах поста на колегата.
Цитат:
Първоначално публикувано от Huny
Ахахаха... :))
AntonBМ Що се хабиш ве колега направо ти се чудя на търпението!
Как може да очакваш от хора които нямат елементарен фундамент по физика да те разберът?
Иначе и аз се топля с инфрачервен радиатор, ама съм наясно с последствията и сметката си за ток. Купих го, защото просто не си струва с моят чергарски начин на живот да инвестирам в термопомпа на въздух или на вода! Прекалено сложно е преместването им.
Но наистина се посмях с русият шаран ... дето се ръснал 5 бона за "картини" :yikes
Мъкааа, мъка... мноо мъка има по тоя свят. Да е жив, здрав, корав и най-вече платежоспособен мъжа до нея.
Но пък искренно се позабавлявах с темичката. Ай сега засегнатите да се оплачат на арменският поп или на модератора и да ме трият! :police:
Ахахаха
Ето го поредния комплексар, който има проблем с жените и то русите. Сигурно си по-голям балък, защото си спестих 1500лв от това , че не си сложих климатици. Сега можеш ти да се оплачеш на арменския поп и да ме изтрият мене .ха-ха
Цитат:
Първоначално публикувано от 1011
Ето го поредния комплексар, който има проблем с жените и то русите. Сигурно си по-голям балък, защото си спестих 1500лв от това , че не си сложих климатици. Сега можеш ти да се оплачеш на арменския поп и да ме изтрият мене .ха-ха
Я се похвали с придобивката и сподели впечатления, вместо да поставяш диагнози.
Айде пак се почна ...ама поне е весело !!!
Диагнозата беше за Huny, за никой друг. Моите ще ги монтират в петък и ще Ви пиша разбира се. След горещите спорове миналата седмица поразпитах, оказа се , че доста хора са си купили от картините и чух само позитиви
Цитат:
Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Благодаря, и аз харесвам тези вицове - забавляват ме.
Май темата се е изчерпала
Цитат:
...доста хора са си купили от картините и чух само позитиви
Те, позитивите са ясни. Въпросът е сметката за ток колко ще е.
Със сигурност по-малка , сравнено с всякакви други конвектори , радиатори, духалки и т.н по-евтино от ползването на централно парно и климатици. Защото климатиците трябвало да работят непрекъснато за да са в икономичен режим, а при топлещите картини това не е необходимо
Цитат:
Моите ще ги монтират в петък и ще Ви пиша разбира се. След горещите спорове миналата седмица поразпитах, оказа се , че доста хора са си купили от картините и чух само позитиви
Смятам само с писане няма да можем да си създадем пълна представа за уредите. Виж сега тук https://forum.setcombg.com/index.php...920.1022.html, една друга дама от раздела за клими е поместила снимки на собственоръчен монтаж, с което спечели искрени възхищения на много съфорумци. Смятам, че и ти трябва да се похвалиш със снимки на новите придобивки, а твоето присъствие на тях е нужно само като доказателство за автентичност, че са наистина твоите уреди, не за друго :rolleyes: