Страница 1 от 50 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 746
Like Tree64Одобрявам

Инфрачервено отопление

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1

    Инфрачервено отопление

    Какво е особеното при лъчистите радиатори. Известно е, че топлината се пренася по три начина –
    1. Чрез конвекция, при която въздухът, обтичащ нагревателя се затопля, става по-лек и се издига към тавана, а на негово място постъпва по-студен. Така въздухът в помещението циркулира, нагрява се и пренася топлината, която отдава на стените, тавана и предметите.
    2. Кондукция.
    3. Лъчение.При лъчистия топлообмен предаването на топлина е лъчисто, т.е. става посредством излъчваните от всяко нагрято тяло инфрачервени лъчи. На практика всеки отоплителен уред отделя топлина и по двата начина, но в различно съотношение. Лъчистите радиатори са специално проектирани, така че да отопляват предимно чрез излъчване. Лъчистото отопление се възприема от човешкото тяло като „мека“ топлина, аналогична на тази, която прави толкова приятно припичането на слънчевите лъчи или около бумтящата печка на бабите ни или модерните камини с дърва. Лъчистото отопление е и здравословно, защото предизвиква активиране на кръвообръщението. То е и икономично, защото човек се чувства комфортно, дори и околната температура да е с 1–2 °С по-ниска от оптималната. Не на последно място при този начин на отопление циркулацията на въздуха в помещението е минимална, което пък е свързано с по-малко замърсяване на стените и тавана поради интензивно отлагане на прах.
    http://www.airelec.bg/
    http://www.redwellbulgaria.com/
    http://www.infraswiss.bg/
    http://www.utilitiesbulgaria.com/solea.htm
    http://www.asvgroup.com/radiators_bg.html
    http://www.newsystem.bg/l_bg/?s=2&i=19
    http://www.ecofloor-bg.com/pages/bg/...A%D1%82%D0%B8/

    Отопление с дълговълнови инфрачервени лъчи. Отоплителното нанофолио пести около 30% в сравнение с други ел. отоплителни системи. Монтира се под ламината на пода или зад гипсокартона на стена/таван.
    http://www.greenhousesystems.eu/Nanofoliobg.html
    http://www.multithermgroup.com/e_sub201.html


    1. Защо инфрачервените излъчватели са по-икономични от конвекционните отоплителни уреди, отговорът е - защото са по-маломощни.
    2. Принципът на работа не е да затоплят помещението, а да затоплят кожата и създадат илюзията за по-висока температура. Температурата на околният въздух си остава непроменена!

    3. Инфрачервеното може да бъде икономично само в редки и специфични случаи и то задължително при насочено излъчване със следене на обекта! Изчакайте си сметките и тогава преценете кое е по-икономично. Няма да сте първият изненадан и подведен от некоректна реклама.
    Внимание! Спазвайте при монтажа IR-лъчите да не напуснат помещението през прозореца, иначе не затоплят нищо вътре!!! Както и да не загрява повърхността на външна стена, която кондуктивно си вади топлината навън, без да се затопли до толкова, че да отдаде топлина и към вътрешният въздух.

    Ползи
    - Мигновено затопляне на тялото
    - Локализирано, равномерно, зонирано отопление - само където е необходимо
    - Без предварително загряване
    - Пълни възможности за насочване на отоплението
    - Чисто - без горене и неприятна миризма
    - Не се влияе от климатичните условия
    - Не замърсява
    - Конкурентна цена ??
    - Технологията с инфрачервени лъчи не вреди на човешкия организъм и затова няма противопоказания. Оборудване с подобни характеристики се използва в медицинския сектор.

    Приложения
    - Мазета, вътрешни дворове
    - Открити/закрити работни площи
    - Съблекални, спортни и фитнес зали
    - Тераси, открити външни площи
    - Зимни градини, веранди
    - Под навеси, чадъри, открити барове
    - Ресторанти, хотели и барове
    - Исторически сгради
    - Селскостопански сгради, ферми
    - SPA центрове, басейни
    - Църкви
    - Oфиси, зали за срещи
    - Изложбени зали, салони
    - Бутици, магазини, супермаркети
    - Хижи (включително за компенсиране на недостатъчно отопление)
    - Болници
    - ЖП гари - салон
    - Гаражи
    - Голф игрища, къмпинги
    - Ски курорти
    - Складове
    - Ремонтни, производствени халета

    Задължително помещението трябва да е много добре термоизолирано!!!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_heater
    http://www.x26.com/irpapers.htm
    http://www.staffsoc3.org.uk/uploads/...esentation.pdf
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 19-01-13 в 18:41.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    99
    #2

    Re:Инфрачервено отопление

    С по-голямата част от написаното съм съгласен, но когато се пише за един вид отопление добре е да се изтъкват не само предимствата, а и недостатъците му. Има и няколко неточности, които бих искал да корегирам:
    1. Топлината се предава не по 2, а по 3 начина: конвекция, лъчение и кондукция.
    2. Рядко лъчистите отоплителни тела са по-маломощни от конвективните. Ако на едно помещение по изчисления излиза, че му трябват 1750W проектанта залага радиатор 2000W или лъчист уред за отопление със същата мощност. Вярно е обаче това, че „температурата на усещане” при лъчистото отопление е с 2-3 градуса по-ниска от тази при конвективното отопление, а това може да доведе до икономии в порядъка на 10-15%. Дължи се на това, че просто помещението с лъчисто отопление се държи по-студено.
    3. За праха в повечето случай си прав, но има изключения. При подовото отопление се загрява пода и прахта попаднала на него се вдига на 25-50 см. Тя не стои на пода, а циркулира малко над него (за това подовото не е препоръчително за спални – там главата е на това ниво). При радиаторите конвективните струи са много по-мощни, но самите помещения не са по-прашни. Под радиаторите има зона, в която течението е с ниска скорост и за това точно там се събира праха. С един парцал е лесно да се провери това, за което пиша. Дръпнете го на под с подово отопление – ще остане чист (праха е във въздуха), дръпнете парцала под радиатор и вижте на какво ще стане...
    4. Последната точка от ползите не е много коректна също. Има си противопоказания и не се ползва в болници. Действително в операционните слагаме излъчватели, но те са ултравиолетови и не се ползват за отопление, а за убиване на микроорганизмите (дезинфекция). Инфрачервеното отопление е противопоказно за бебета. При тях още не са се развили потните жлези и те не могат да регулират добре температурата на тялото си. Ако се топлят с лъчисто отопление децата се загряват от страна на излъчвателя и остават студени от неогрятите страни. Те са по-трудно подвижни и за това за тях това отопление не е препоръчително – първите 2-3 месеца, след това няма проблем.
    Иначе за всичко останало съм съгласен. Бих казал, че в много случаи лъчистото отопление е незаменимо. Сега проектирам църква (ти също си я писал), тя е висока 24 метра и не виждам друг начин да я стопля. Само с подово ще стане, но не електрическо! Много скъпо ще им излезе на поповете – сметките за тока ще са ужасни... Топлината ще се доставя от чилър с тръби в пода, при ниски външни на чилъра ще помага котел на пелети.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #3

    Re:Инфрачервено отопление

    AntonBM
    Благодаря за коментара. Съгласен съм със всичко написано от теб.
    Ще се радвам, всеки знаещ и разбиращ по темата, да помогне за допълване на този първи пост като FAQ.

  5. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #4

    Re:Инфрачервено отопление

    Здравейте на всички!Имам следното питане:Как най добре да отопля баня в апартамент?Спрял съм се на конвектор НОИРОТ ,лъчисто отопление,1500 вата,модела или серията ,каквото и да е там е "Сенсуал сас"Старото отопление беше с духалка на стената,ама голям и гаден шум!..Сега се чудя този конвектор ще свърши ли работа,защото нагрявал предметите,не въздуха, и човек се чуствал добре при 1-2 градуса по-ниска температура!?..Цената е доста висока ,около 650лв,но не тя ме притеснява толкова,колкото ефективността на отоплението!И още един въпрос.Гледам ,че едни и същи уреди имат три различни марки:Аирлек,Ноирот и Атлантик.Дали има разлика в качеството?Предварително благодаря на знаещите и отзовалите се на моето питане!

  6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,781
    #5

    Re:Инфрачервено отопление

    Отоплителите за влажни помещения са клас влагозащитеност най-малко IP 44.Струва ми се че 1500вт. за баня са множко стига да не е колкото стая.Имаше един модел конвектор за баня адакс или ноирот не помня- около 400вт.Икономията в тези уреди идва най вече от прецизния терморегулатор/ по възможност електронен /както и възможността да се закупи модел с програматор.Марката на уреда на дотука изброените няма значение- всичките са едно качество.

  7. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #6

    Re:Инфрачервено отопление

    Благодаря Владо 66,това за IP24 ,IP 44 го зная,но за съжаление ел.уреди с такъв клас на влагозащита не откривам,поне при марките и моделите на които съм се спрял!Имам идея да го хакна това животно на тавана,така ще огранича до минимум възможностите за случайно контактуване с водата.Е в тоя случай няма да ползвам пръчките за сушене,ама..ще го приживея някак!...Колкото до ватовете....не мога да си представя как 400 вата ще стоплят баня!Духалката на стената беше 2000вата и идваше добре за стандартна баня приблизително 7-8 квадрата!Но се чудя този принцип на затопляне дали ще е удачен за баня,щото освен голия ми задник,какво аджеба ще отоплява това чудо?...Четката за зъби или самобръсначката ми!?....Ей това ми е най голямата питанка!!....

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,781
    #7

    Re:Инфрачервено отопление

    Зависи какво търсиш-постоянен комфорт или бързо затопляне на помещението.400-500вт. са за постоянно отопление, а 2000вт се включват 15 мин. преди да влезеш да се къпеш.Идеята да се сложи на тавана е нерационална защото топлото остава горе и терморелето ще изключва, а от един метър надолу ще е клинч
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1316589835[/time]_________________________________________________

    Сега погледнах ADAX имат отоплители за влажни помещения - BERG.Bg в чичко гугъл и хващаш един за ушите/моля да не се приема като реклама/

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    99
    #8

    Re:Инфрачервено отопление

    Виж това. http://konsim.bg/bg/products/41/Bathroom-line/Royat-2
    Смятам, че няма да имаш грижи. Ако се поразровиш може да се намерят и по евтини. Уреда е високотемпературен лъчист. Загрява повърхостите, а после те затоплят въздуха. За баня като твоята 1 kW е предостатъчен, като го пускаш 10-15 минути преди къпане.

  11. Novice
    Тук е от
    Sep 2011
    Мнения
    9
    #9

    Re:Инфрачервено отопление

    Здравейте и от мен! Дойде есента и съвсем скоро ще настъпи и зимата и се опитвам да реша какъв електрически отоплителен уред да си закупя. Истински заинтригувана съм от лъчистото отопление, изчетох много информация по въпроса включително и тук, за което благодаря, но все още не мога да взема решение. Лъчистите радиатори не са евтини, а все пак въпросът е дали са достатъчно ефективни. Принципът им на действие е ясен, но тъй като нямам познати, които да кажат своите "за" и "против" се колебая. Моля ако имате личен опит да го споделите тук! Скоро ми се наложи да се преместя в нова квартира без топлофикация, с налична стара дограма, а помещението, което ще отоплявам е 25кв.м.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,781
    #10

    Re:Инфрачервено отопление

    Зависи помещението дали ще се ползва постоянно или по няколко часа на ден.Проблема е че няма изолация и не може да се акумулира топлина в стените и през дограмата ще излитат парички.В такъв случай смятам че е подходящо да се заложи на отоплителни уреди с по бърза конвекция.

  13. Novice
    Тук е от
    Sep 2011
    Мнения
    9
    #11

    Re:Инфрачервено отопление

    И аз мислех за конвектор, но все си мисля, че заради лошата дограма, притока на студен въздух в помещението ще е голям, което означава, че конвектора ще работи много по-дълго време за да навакса. Въпроса май е доста спорен и явно просто ще трябва да пробвам с нещо, за да видя какъв ще е ефекта. А разликата в цената няма да е толкова голяма, тъй като ако е конвектор ми препоръчаха два по 1,25кв.

    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1317279864[/time]_________________________________________________

    Иначе помещението ще го използвам постоянно само събота и неделя, но от опит зная че е доста по-добре какъвто и да е отоплителния уред да си работи непрекъснато на минимална температура. А и така поне като си плащаш сметката на ток поне знаеш, че ти е било топло.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011
    Мнения
    1,781
    #12

    Re:Инфрачервено отопление

    Цитат Първоначално публикувано от rali4ka44
    И аз мислех за конвектор, но все си мисля, че заради лошата дограма, притока на студен въздух в помещението ще е голям, което означава, че конвектора ще работи много по-дълго време за да навакса. Въпроса май е доста спорен и явно просто ще трябва да пробвам с нещо, за да видя какъв ще е ефекта. А разликата в цената няма да е толкова голяма, тъй като ако е конвектор ми препоръчаха два по 1,25кв.

    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1317283440[/time]_________________________________________________

    Иначе помещението ще го използвам постоянно само събота и неделя, но от опит зная че е доста по-добре какъвто и да е отоплителния уред да си работи непрекъснато на минимална температура. А и така поне като си плащаш сметката на ток поне знаеш, че ти е било топло.
    Фугите на дограмата могат да се уплътнят или тези прозорци които не се ползват се облепят с най-обикновенно тиксо по фугата между крилото и касата на прозореца.А за отоплението може да се помисли за един конвектор и една по-хубава /безшумна/ духалка.Ровента имат едни моделчета 2400W които на 1ва степен не се чуват.

  16. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #13

    Re:Инфрачервено отопление

    rali4ka44. Само ще опиша наблюдение. До преди няколко години в хола се греехме с някаква измислена турска печка с 3 нажежаеми до оранжево-червено реотана, разположени един над друг. Това също си е някакъв вид лъчисто отопление, нали така. За моята половинка този уред бе любимия, след печката на дърва. Добре, че ме е нямало, когато се е топлела на дърва. Иначе като се включат реотанките и двамата си бяхме доволни - аз на топло не мога, а тя буквално се долепяше до тази пущина, дрехите и започваха да миришат на изгладено, лицето и придобиваше цвят сходен с този на реотаните, кожата и пареше. Дори понякога намаляше на 2, много рядко на 1 реотан. Температурата на въздуха рядко е стигала 20 * - движеше се между 16 и 20* преди да си легнем. Токът беше солееен, но поне никой не ми мелеше сол на главата. Сега какво стана, минахме на климатици и двамата страдаме. Тя хленчи, че е студено при Т 24* и подът е студен и става течение, аз се варя в собствен сос при 26*. Сметката - пак солена.
    Това с целодневния режим на включено на слабо на конвенционален уред малко не ми вдъхва доверие. Според мен по-удачно е всякакви радиатори, духалки и реотани да се използват локално и непосредствено преди обитаване на помещението, особено при липса на изолация, иначе питай ЕОН-а може ли да се плаща сметката на части.
    Преди да сменим дървенията нахаках силикон в цепнатините на прозорците, а при по- големите и плат със силикон. Друго освен конденз не постигнах...

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2011
    Мнения
    35
    #14

    Re:Инфрачервено отопление

    Аз отскоро вече съм с лъчисто (инфрачервено отопление) Redwell и съм много доволен! Препоръчвам на всеки с две ръце. Имат икономична серия, която е и на добра цена (за този тип уреди, де). РЕКЛАМИТЕ НА САЙТОВЕ СА ЗАБРАНЕНИ!!!ПРОЧЕТИ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА.

    П.С. а, за банята - сложих си инфрачервен отоплителен уред - огледало, пак на Redwell, 400 вата е. супер е и наистина не се запотява огледалото :-)))

  18. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #15

    Re:Инфрачервено отопление

    ....То хубаво,ама като гледам всичко е 500-700вата.Как я топлиш тази баня с толкова малко вата или този уред е постоянно включен!?....Да не се изпотява огледалото,ОК,разбирам ,ама отопление?....А и тези уреди имат ли някакъв регулатор,било електронен или механичен?....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 50 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Инфрачервено отопление ??????
    От fbi_1 във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-01-13, 21:54
  2. Отговори: 3
    Последно: 13-08-12, 20:47
  3. Отговори: 0
    Последно: 13-08-12, 17:31
  4. Съвет при избор на инфрачервено отопление
    От niki456 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 0
    Последно: 18-07-11, 12:43
  5. Инфрачервено лъчисто отопление
    От audibs във форум Електрическо отопление
    Отговори: 17
    Последно: 24-02-09, 13:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе