Резултати от 1 до 9 от общо 9

Adax Glamox vs Glamox Neo

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    33
    #1

    Adax Glamox vs Glamox Neo

    Зравейте,
    Трябва да купя за спално помещение от 16 кв.м и нормална височина, с хубава дограма, но без топлоизолация и без споделено отопляване от съседи.
    Спрях се на конвектори Адакс.В магазина ми препоръчват 1500W Glamox.Аз си мислех за 2000W.
    Сега въпроса ми е, 2000 ли ми трябват за моите условия.Другия въпрос ми е относно Нео серията, повече ни харесва и на дължина ми пасва по-добре, а дори е малко по-евтина.
    В магазина твърдят, че Гламокс 2000 ще е по-ефективен от Нео 2000, защото е по-дълъг и влиза повече въздух.Как ще коментирате това.
    По отношение на монтажа и захранването, възможно ли е ползването на разклонител?

    Моля за идеи и мнения.
    Благодаря Ви.


    П.П Аз се спрях на конвектор и изпуснах момента в който можех да купя скъп климатик, поради топлинните ми загуби и фактът, че помешението се ползва единствено между 22.00 и 08.00ч.Та си мислех да пускаме конвектора към 21.00ч и да го програмираме да спира към 06.00ч.В магазина обаче ме убеждават да работи по цял на 5 градуса по-ниско от исканата температура вечерта.Какво е Вашето мнение?Така ли си ползвате конвекторите?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #2

    Re:Adax Glamox vs Glamox Neo

    http://www.adax.no/index.php?lang=en
    http://www.elektriniairadiatoriai.lt/en/calc
    http://www.bergbg.com/electric_heaters_adax.html

    Glamox 2000W с DT (<400лв.) или DTM термостат (ако искаш да управляваш и друг радиатор), под прозореца, по-нова и ефективна серия, има в комплекта кутия (външен контакт за стената зад радиатора).
    Пускаш 2х2кв. кабел от нея до най-близкия контакт и си готов. Желателно е от гледна точка на пожарна безопасност да не ползваш удължител и да не включваш в него други уреди. Ако е възможно радиатора да е на отделен токов контур и/или предпазител е най-добре!
    За по-ниската температура и целодневната работа се отнася за всички отоплителни уреди от всякакъв тип! Опитно ще си определиш между 5 и 10 градуса с колко да я намаляш през деня.
    Спазвай стриктно отстоянието от пода да е поне 15см или колкото е написано в упътването.
    Искай в магазина да ти пробват радиатора и термостата, да ти дадат упътване за него и да ти обяснят как се програмира!
    Ако имаш външни стени - направи си качествена външна изолация поне 6см EPS-F (фасаден стиропор)!
    Повече инфо - Google!
    Успех!

  4. Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    261
    #3

    Re:Adax Glamox vs Glamox Neo

    Вкъщи ситуацията е идентична, 16кв.м. спалня, юг, с нова скъпа дограма, без изолация, тухла. Отоплява се с 2000W Adax Glamox. Аз не съм доволен от отоплението с конвектор и по-специално този Адакс, дори и 2000W не можеше да вдигне температурата от 20 до 25 градуса през Януари за 5-6 часа работа на пълна мощност когато трябваше да къпем малкия. Вариантът да го включваш само вечер е изключен, за да ти стопли вече изстиналото помещение му трябват 10 часа, тъкмо е стоплил и вече трябва да го спирате... Нямаше ни близо седмица и апартаментът не се отопляваше, температурата беше паднала до 5 градуса, на Адакса му трябваха 24 часа да я вдигне до 18-19 градуса на пълна мощност... В другата стая - 12кв.м. с 10ка с инверторен климатик, при -15 за 1 час си правя същата температура.
    Един маслен радиатор върши по-добра работа за пъти по-ниска цена, единственият му плюс е че не заема място. От климатикът по-добър уред на ток за отопление няма, разбира се, когато е правилно оразмерен.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #4

    Re:Adax Glamox vs Glamox Neo

    без изолация, тухла
    Това е проблемът за отопление с какъвто и да е тип уред!
    В белите държави си имат стандарти за всичко и си ги спазват, за разлика от БГ. При нас нито изолацията е точния тип и дебелина, нито пък тухлите.

    Колкото до дограмата - по-важен е типа на стъклопакета, неговото качество и това на уплътненията. Площта на стъклата е сравнима с тази на околните стени и влиянието на самия профил е минимално.

    За масления радиатор си прав, но ако става въпрос за 20-30 годишен смядовски вишневочервен с 2500W мощност.
    С такъв маслен на пълна мощност за 20 минути стоплих от 12 до 24 градуса "индустриално" помещение с площ 20кв.м, височина 3,5м, без изолация, две външни стени почти целите с прозорци AL дограма (високи 2,5м) без стъклопакет на 12 години; при външна температура -10. Не помня с колко ребра беше, но двама човека едва го вдигнахме. Сметката за електричество не я плащах аз.
    Обаче нямам идея колко ще струва отоплението с такъв уред в домашни условия. Термостатът му е с толеранс около 5 градуса като нов, а не е и от най-надеждните.

  6. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #5

    Re:Adax Glamox vs Glamox Neo

    без изолация, тухла

    Както е казал по-горе Gena_bs това е проблема ти, а не с какво ще се топлиш. И понеже не обичам празните приказки веднага ти давам пример.

    Имам Adax Glamox 1500W в детска стая 13-14 квадрата североизточно изложение Варна (разбирай зимата има постоянен вятър).
    Има изолация отвън 5см фибран а отвътре 7мм XPS (като фибран) - това по стените. На пода има 22мм естествен паркет върху който е застлан килим, а на тавана 5мм декоративни плоскости от EPS (стиропор). Едната стена е външна (северната) калкан (бетон) - тя освен вътрешната изолация от 7мм има и плоскости 10см от стиропор и гипс (това е слагано още при строежа). Другата външна стена (с прозорец) е от тухла - дебелината и е 40см(без изолацията).
    Та в тази стая зимата при 0онавън без да се пуска отопление не пада под 12-13о.
    Печката се пуска само когато има хора в стаята. Температурата от 13 до 23о се вдига за 15 минути!
    През най-студените зимни месеци (когато температурата навън е до -10о) и печката работи почти денонощно защото децата или са в различни смени или в дървена ваканция разхода е около 50лв на месец.
    Никога съм нямал проблем с поддържането на температурата вътре, без значение дали навън е 10 или -15о!

    Конкретно по въпроса на @mitkoa - ако ще вземаш, взимай 2000W, но при твоите условия не знам дали ще останеш доволен... Каквото и да избереш , в това число и климатик, разхода ти за ток ще бъде висок. Климатика ще ти стопля по бързо защото върти въздуха принудително, но топлозагубите ти са големи и ще работи почти винаги на макс.... а и за да те топли добре при -10о инвестицията няма да е никак малка Оставям настрана, че създава шум и течение което се усеща особено когато човек е в неподвижно състояние (спи).

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    33
    #6

    Отговор: Adax Glamox vs Glamox Neo

    Благодаря за отговорите Ви.Не ми отговорихте на един важен за мен въпрос, за връзката между ефективността и площта на конвектора.
    Защо го питам, защото Неото повече ми харесва и е по-евтино, и защото след Вашите мнения моите очаквания по отношение на отопление с конвектор намаляха още повече и не бих искал да харча много пари за конвектор.В тази връзка и разгледах AIRELEC конвектори, които са по-евтини и имат по-голяма гаранция.Обаче са по-малки, 2 пъти по-малка дължина при това.
    Затова, моля за мнения по отношение връзка между ефективност и площ ( дължина ) на конвектора.
    Благодаря

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #7

    Отговор: Adax Glamox vs Glamox Neo

    Много ясно ти отговорих още първия път!
    Извинявай, но е достатъчно просто да потърсиш в нета!
    Някои фирми-производителки имат анимирани презентации на сайтовете си, където нагледно се вижда принципа на действие на конвекторните отоплителни тела. Airelec и Noirot, ако не се лъжа.
    Темата беше за ADAX, ако не греша, сега намесваш и други марки. Щом си харесал NEO, взимай него.
    Моето колебание при покупката трая само секунди и спечели Glamox. За това ми помогна консултантът в магазина. Но трябва да се зададе точния въпрос, за да получиш полезен отговор. Примерно: каква е разликата м/у двата модела?
    При Airelec и другите с подобна конструкция нагревателят е с приблизително същата дължина и ефективна площ. Просто е "сгънат" на две. За сметка на това височината на тези конвектори е по-голяма, а low моделите им са почти на цената на ADAX! Без цифрови програмируеми термостати, разбира се.
    Каквото и да си купиш, без изолация на външните стени ще го "изплатиш" много бързо от преразход на еленергия!

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    33
    #8

    Отговор: Adax Glamox vs Glamox Neo

    Губи ми се причината за заядливото Ви мнение.Още повече от няколко Ваши мнения в темата ми и доста редове изписани, едва 2-3 са по моите питания.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,257
    #9

    Отговор: Adax Glamox vs Glamox Neo

    Цитат Първоначално публикувано от mitkoa Виж публикацията
    Спрях се на конвектори Адакс.В магазина ми препоръчват 1500W Glamox.Аз си мислех за 2000W.
    Сега въпроса ми е, 2000 ли ми трябват за моите условия.
    довери се на инстинкта си. не продавача знае къде живееш , а и няма да те топли той зимата.
    в крайна сметка дори и да е по-мощен просто ще изключва по-бързо? нали така?
    а ако не изключва значи не достига зададената т. значи пак си улучил с по-мощният.

    нео, адакс или гламокс - все реотан , вземи който цвят ти хареса. нео-то все пак е с електронен термостат уж уж по точен.

    и неото е адакс и гламокса е адакс , а има и просто адакси. това малко офф по заглавието на темата да върви базика.

    тази зима ако изолирам тавана и аз ще се огледам за нещо подобно ... или пък за духалка че съседите наредиха едни климатици тракащи - трябва да ги заглушавам с нещо...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Конвектор Adax vs Airelec
    От biohimika във форум Електрическо отопление
    Отговори: 10
    Последно: 04-01-16, 20:52
  2. Продавам конвекторна печка ADAX VP 1115 KT
    От cheeseus във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 20-10-13, 19:32
  3. Продавам няколко конвекторни печки Adax серия Neo
    От Samuil във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 02-04-12, 23:34
  4. "Ensto" , "Adax" vs. Инверторен климатик !!!
    От udoto във форум Електрическо отопление
    Отговори: 14
    Последно: 08-12-11, 23:30
  5. Конвекторни електрически радиатори "ADAX" - мнения
    От gligi във форум Електрическо отопление
    Отговори: 1
    Последно: 22-10-06, 12:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе