Първоначално публикувано от
jorop
Здравейте,
Качвам скица на стаята, която ми е проблема.
Има само 1 прозорец, но френски - от земята, почти до тавана (20 см. остават), таваните са високи.
В момента се отоплява с
Аirelec Tactic1750 W, сега е където е червеното на скицата, зад вратата и до прозореца.
Предполагам от това, че е на външна стена, термостата на конвектора се побърква и сложен на 5, веднъж поддържа 22 градуса, друг път откача и вдига на 26+, без да мога да хвана логика в поведението му. Носих го на ремонт, смениха цялата платка, резултат няма. С бебе сме, та е важно да няма такива разлики.
Реших да сменя конвектора с друг, заради тия приключения, но не съм сигурен, дали новия няма да даде същия проблем.
В къща сме, тухла на 80 г., изолирана е външно с 5 см. стиропор, вътре е с гипсокартон, без вата под него, кухината е 5 см. до стената. Пода е гредоред, върху него ОСБ и след това ламинат. Купих го решено по тоя начин, ремонтирано - та ремонт скоро не предстои, отоплението също е заварено така. Отгоре и отдолу не отопляват стаята. Стаята е около 15 кв. (16 кв. - без един гардероб, който е вграден). Коридорът към стаята не се отоплява, макар зиме да е около 17-18 градуса там, отворена врата се усеща сериозно.
Държа да е отопление на конвектор, заради детето, но приемам и друг опит.
Конвектора ще работи непрекъснато, трябва да поддържа температура около 24 градуса денем и 21 нощем.
Та, въпросите ми са:
- Това ли е мястото на конвектора, или ако не - Къде е най-ефективно да бъде?
- Какъв конвектор да сложа, за да е прецизен? Airelec-а се регулира с едни търкалета, не ми са прецизни. Проблема е, че може да бъде макс. 80-90 см. широк и 5-7 см. дебел, иначе се удря вратата.
- Да изолирам ли гипсокартона зад конвктора с термофолио, или да налея монтажна пяна зад него в кухината до стената? Или...?
Благодаря!