Резултати от 1 до 12 от общо 12
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By kokovox

Термопомпа въздух-вода за отопление, охлаждане и БГВ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2021

Термопомпа въздух-вода за отопление, охлаждане и БГВ

Здравейте!

Интересувам се активно от бъдеща инсталация на термопомпа въздух-вода - било то с подово отопление (+ 1 климатик за охлаждане) или с конвектори (като при този вариант се решава въпросът за отопление и охлаждане). Термопомпата ще подгрява и бойлер за БГВ. Става дума за ново жилище с отопляема площ около 100тина кв.м., с добра изолация и дограма.

Но проучвайки активно тази тема се установява съвсем логичния извод, че такава инсталация изисква доста сериозна инвестиция. Разбира се, има доста плюсове.

Та наскоро ми дойде идеята, че в съседна Турция, където лирата е доста паднала в момента, би следвало да може да се намери термопомпа доста по-достъпна цена, дори след като се приспаднат и евентуални лични транспортни разходи. Проблемът е, че нито знам турски, нито имам представа от по-големи фирми, които продават отоплителна техника в Одрин или Инстанбул, да кажем.

Има ли някой от вас, който е да е предприемал подобно начинание, дори и да не е точно за Турция? Имам предвид само покупка на машината, без допълнителни материали и т.н. (все пак тя е основния разход).

Благодаря предварително.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево

Отговор: Термопомпа въздух-вода за отопление, охлаждане и БГВ

Привет, да се броим двама по темата... и аз в момента се колебая с какво да отоплявам къща с прилична изолация и около 120 кв.м отопляеми / половината е с подово, другото с е на втория етаж с радиатори, като е отворено стълбище и ще отива голяма част от топлината от подовото - горе. Къщата е близо до р.Дунав и често е мъгливо.
    1. Поне трима уж разбиращи ме отказаха да се охлаждам с конвектори чрез водната система. И аз стигам до извода, че с 2 климатика, ще се охлажда достатъчно да е приятно / не се търсят 20 градуса лятото/.
    2. Колебанието ми е дали пелетен котел и горелка Грейко Експерт 20 за да може да се горят слънчогледови пелети / около 4000лв инвестиция/
    3. Към котела евентуално добавяне на термопомпа самоделка за да не му се слугува постоянно на котела, а и да се топли икономично БГВ или поне да се подпомага бойлера. /около 3000лв/
    4. Последни предложение - термопомпа Cristal Aqua Aura 13s https://viktorelektrik.com/?p=9039 с предимство, че работи при нестандартно напрежение, има вкл. модул за подгряване на бойлер и WiFi
    5. Или термопомпа Самсунг /били много напреднали като технология - ми казват, незнам нищо конкретно/ и си запазвала мощността при ниски температури - https://viktorelektrik.com/?p=7460 - като гледам показателите, май не е баш така... а при нас си стават големи минуси чат пат... - / около 9000 лв, да замести котела и самоделката евентуално/.
    6. Този вариянт за покупка на далавера... нещо ми е с много неизвестни отностно инсталиране, поддръжка и гаранция, но пък ако е на 1/2 от цената, си е за замисляне.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от V_Simeonov Виж публикацията
    Привет, да се броим двама по темата... и аз в момента се колебая с какво да отоплявам къща с прилична изолация и около 120 кв.м отопляеми / половината е с подово, другото с е на втория етаж с радиатори, като е отворено стълбище и ще отива голяма част от топлината от подовото - горе. Къщата е близо до р.Дунав и често е мъгливо.
    1. Поне трима уж разбиращи ме отказаха да се охлаждам с конвектори чрез водната система. И аз стигам до извода, че с 2 климатика, ще се охлажда достатъчно да е приятно / не се търсят 20 градуса лятото/.
    С какви мотиви? Моето мнение е, че охлаждането с водни конвектори е много по-комфортно, няма го смразяващия леден поток
    2. Колебанието ми е дали пелетен котел и горелка Грейко Експерт 20 за да може да се горят слънчогледови пелети / около 4000лв инвестиция/
    Тц, над 5000лв с оборудването
    3. Към котела евентуално добавяне на термопомпа самоделка за да не му се слугува постоянно на котела, а и да се топли икономично БГВ или поне да се подпомага бойлера. /около 3000лв/
    Аз съм с този вариант и съм доволен
    4. Последни предложение - термопомпа Cristal Aqua Aura 13s https://viktorelektrik.com/?p=9039 с предимство, че работи при нестандартно напрежение, има вкл. модул за подгряване на бойлер и WiFi
    Много добър вариант, имам монтирани, доволни са хората
    5. Или термопомпа Самсунг /били много напреднали като технология - ми казват, незнам нищо конкретно/ и си запазвала мощността при ниски температури - https://viktorelektrik.com/?p=7460 - като гледам показателите, май не е баш така... а при нас си стават големи минуси чат пат... - / около 9000 лв, да замести котела и самоделката евентуално/.
    Нямам мнение
    6. Този вариянт за покупка на далавера... нещо ми е с много неизвестни отностно инсталиране, поддръжка и гаранция, но пък ако е на 1/2 от цената, си е за замисляне.
    Само че с термопомпа не виждам как ще топлиш втория етаж с радиатори

5. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево

Благодаря за включването.
    Изолацията е 20 см вата рула Isover PLUS на покрива и 20 см EPS система на Оргахим с гаранция 10г., и радиаторите са позавишени откъм размер. Неголеми прозорци с троен стъклопакет със 77мм профил. Мисля, че ако има затруднение, ще е минимално. 3 малки стаи са на втория етаж, където може да остане леко хладно наистина, но бих рискувал. Ако е фрапиращо, ще изолирам тавана и отдолу.

6. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив

Не съм експерт по темата, но няколко идеи. Най-ефективните термопомпи целогодишно са земя-вода. Имате ли опции за такава инсталация вместо въздух-вода?
    Аз имам нова къща с подово отопление с вода (антифриз всъщност, защото е вила) и проточен бойлер за тази система (11kw мощност за около 160кв м един етаж). Обаче имам и соларна инсталация за ток, която помага със сметките за ток от подовия проточен Бойлер.
    Там където е вилата (не е в България) е слънчево целогодишно, но много студено зимата и не много топло лятото.
    Недостатъците на плодовото са първоначалната инвестиция и е скъпо да се използва. Отделно поне моята инсталация отнема 12 часа да вдигне от 5 до 20 градуса (може проточния Бойлер да не е нагласен правилно), но веднъж постигната желаната температура е супер. Няма шум и е много комфортно. Веднъж постигната температура, Бойлера работи само 2-3 часа на денонощие при температура в диапазона 0 до - 10. Обаче струва майка си и баща си първоначално.

lazarus18 одобрява това.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от kokovox Виж публикацията
    Не съм експерт по темата, но...
    Недостатъците на плодовото са първоначалната инвестиция и е скъпо да се използвап... струва майка си и баща си първоначално.
    Подовото отопление не е много по-скъпо от радиаторното, дори в някои случаи може да е по-евтино. Напоследък работим в един комплекс от няколко блокчета, които са с ниски прозорци със стеничка под тях 35см, та като им правя оферти с подово и радиатори излизат на една цена, тъй като се ползват радиатори тип33 Н300, които са по-скъпички. На тебе ти е излязло майка си и баща си точно защото не е в Бг, а не защото е подово. А ти излиза скъпичко ползването по 2 причини:
    - ползваш електро котел вместо термопомпа или газ, което е 3 пъти по-скъпо
    - понеже е вила, инертното подово отопление го затопля бавно, а после има много остатъчна топлина, която става зян. Но пък е комфортно. С каквото и друго да стоплиш вилата, дори и 30*С да поддържаш, студения под е направо отвратителен
    - инвестицията във фотоволтаици ми се струва безумна, ако не продаваш енергията, когато те няма

8.  

9. Novice
    Тук е от
    Jan 2021

Цитат Първоначално публикувано от V_Simeonov Виж публикацията
    Абе има го това нещо естествено, но ако е поне 2 пъти по-евтино си струва.

При мен ситуацията е по-различна. Жилището е в начална фаза на строеж, намира се в София, като апартаментът ще е на последен 8ми етаж. Тавански помещения няма да има, така че над мен ще е покривът. По стандартите на новото строителство чистата площ трябва да е около 115 кв.м. (но реалната/използвана площ е по-малка - около 95кв.м.) - голям хол с кухня, 2 спални, баня и тоалетна, само тоалетна (до входната врата) и коридор, в който ще има мокро помещение и шкафове/гардероби, както и една тераса с вход от едната спалня и хола. Предвидена е външна изолация по БДС 10см, а дограмата трябва да бъде 5 камерна с троен стъклопакет. Вариантът за отопление е на ток, тъй като тъй като няма прекрана инсталация за газ или ТЕЦ. Предвиждам да сложа и вътрешна топлоизолация на тавана. Апртаментът ще е със западно изложение и не е краен - от ляво, от дясно и отдолу ще граничи с други апартаменти, които ще се обитават. Предвиден е и трифазен ток.

Интересувам се от подходяща термопомпа и правилно оразмерена инсталация - вариант 1 с подово отопление (и 1 климатик за хола за охлаждане или конвектор в хола за охлаждане) или вариант 2 само с конвектори за охлаждане и отопление. И при двата вариант предполагам, че термопомпата ще подгрява бойлер за БГВ.
    Вариант 3 - ел. котле да захранва водно подово + бойлер за БГВ + климатик за охлаждане в хола
    Вариант 4 - 3 броя климатици - в спалните 12ки и в хола 18ка + бойлер за БГВ. Тук обаче жертваме от комфорта.

Ще се радвам на съвети и акъл, пък най-добре ако са подкрепени и с цифри горе долу.

Благодаря.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Моята препоръка е вариант 1, само че със соларен бойлер - все пак си на последния етаж, използвай го

11. Novice
    Тук е от
    Jan 2021

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Моята препоръка е вариант 1, само че със соларен бойлер - все пак си на последния етаж, използвай го
    Лазар, благодаря за съвета.
    Може ли насока към тип термопомпа - дали моноблок или не - плюсове/минуси (най-вече заради по-компактния размер);
    - Мощност - предполагам 9/10 кв би трябвало да са достатъчни
    - Оптимален вариант за марката от към първоначална инвестиция (гледам Crystal Aqua Aura/Samsung/Gree/LG имат като че ли една идея по-ниски цени)

Благодаря предварително.

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Crystal имам монтирани няколко - много добра изработка и се държат много добре, контролерът е с Windows. Gree също.

13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2019

Здравейте,

Търся добра фирма за инсталация на термопомпа вода-въздух, бойлер, конвектори и подово отопление. Може ли да препоръчате някоя?

14.  

15. Member Аватара на frick
    Тук е от
    Apr 2011

За кое населено място става въпрос?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 608
    Последно: 21-10-24, 18:53
  2. Отговори: 31
    Последно: 05-01-21, 14:57
  3. Термопомпа въздух - вода или климатици
    От IvanovSf във форум Отопление
    Отговори: 8
    Последно: 25-12-18, 14:09
  4. Въпрос за термопомпа въздух-вода
    От Stern във форум Други начини за отопление
    Отговори: 18
    Последно: 17-12-17, 21:59
  5. Закупуване на термопомпа въздух вода
    От boqnkov във форум Други начини за отопление
    Отговори: 4
    Последно: 04-08-16, 01:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе