Бойлер - не загрява водата?
Елдоминвест 80л., на няколко месеца до оня ден си работеше перфектно, от два/три дни шуми вътре нагревателя но водата не е много топла. Пробвах каквото ми дойде на ъкъла: рестарт от тоците, копчето врът-врът, източих го(да не би да има въздух)-напълних го пак, никъв ефект! Не ми се сваля да го нося на ремонт(макар да е гаранционен) - мога ли нещо "на място" да му се оправи? Мястото е извън града на 30км.
Re: Бойлер - не загрява водата?
Здравей.Доколко може да се направи диагноза по "телефона" ама... От това, което пишеш, че "водата не е много топла" вече ,изводът е, че нагревателят е здрав а той е един/съдя за това по моя бойлер -Елдоминвест 80л/ Остава предположението, че терморегулаторът е минал в режим да поддържа по ниска температура /волно или неволно/ Завърти му копчето до макс. и виж резултата.Ако няма ефект може би трябва да се подмени терморегулатора.
След като бойлерът е в гаранция от сервиза са длъжни да изпратят техник.Не е нужно да демонтираш бойлера и да им го носиш...
Успех! И пиши за резултата....
Напомня на обрастване с котлен камък, но това за 1 ден не става. А по отношение на гаранцията - тя важи само ако е монтиран бойлера от техен (на продавача) работник. Ако твоя случай е такъв ги викни да дойдат на място.
Котлен камък на няколкомесечен бойлер?!....Но знае ли човек? Толкова варовита вода може и да има някъде в България...
dgenov, виж това:
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,38044.0.html
Доколкото разбирам, твоят случай е обратен. Сигурен ли си, че чуваш как нагревателя топли или не?
Не го "рестартирай" едва ли е с микропроцесор. Според мен, бойлера ти въобще не топли и имаш прекъсната връзка "кабел-обувка"
Цитат:
Първоначално публикувано от Egu
. А по отношение на гаранцията - тя важи само ако е монтиран бойлера от техен (на продавача) работник. Ако твоя случай е такъв ги викни да дойдат на място.
Пред мене е гаранционната карта.Няма такова условие за валидност на гаранцията - само при монтаж от "техен /на продавача/ работник".Единственото условие за валидност на гаранционната карта е правилното й попълване при покупката в магазина..
Цитат:
Първоначално публикувано от fikata
Пред мене е гаранционната карта.Няма такова условие за валидност на гаранцията - само при монтаж от "техен /на продавача/ работник".Единственото условие за валидност на гаранционната карта е правилното й попълване при покупката в магазина..
Късметлия, при мен не беше така.
и аз мисля че тоците може да ти дават ядове..., виж за разхлабена връзка, колко дебел ти е кабела?
тече ли си иначе с нормално налягане водата?
От това, което чета разбрах,че бойлерът загрява.Обаче водата не е достатъчно гореща.Може да се е повредил терморегулатора и да поддържа по-ниска температура.Може и да е изгорял част от нагревателя и да работи само на 1kW.Ако е така,то водата ще се загрява,но за около 3 пъти по дълго време.А за гаранцията на бойлера важи само ако е бил монтиран от оторизиран сервиз.Аз моя си го монтирах сам,но повиках техника да ми завери гаранцията.Одра ме 10 лв за печат,иначе взимал 15лв за монтаж.
Цитат:
Първоначално публикувано от naydenov69
................Може да се е повредил терморегулатора и да поддържа по-ниска температура.Може и да е изгорял част от нагревателя и да работи само на 1kW.Ако е така,то водата ще се загрява,но за около 3 пъти по дълго време.
......
Подобни мисли ми минават и на мен през главата. Дали терморегулатора е причината може да се разбере лесно - шунтира се и се наблюдава работата на бойлера. Ако причината е в него, водата ще загрее бързо (много по-бързо от колкото сега).
По-интересен е въпроса с нагревателя. Част от нагревателя не може да изгори, тъй като веригата е една - или ще работи или ако изгори, веригата ще се прекъсне и въобще няма да нагрява. Възможно е обаче друго - пробив на защитната тръбичка и пробив в изолацията (виждал съм такова нещо - получава се кратерче във външната тръба). Тогава част от тока се отклонява през водата и се затваря верига през третия (заземителния) проводник. Получава се шунтиране на част от нагревателя и той работи с по-малка мощност. Това може да се констатира при изключване на захранващите проводници от бойлера и измерване на утечката спрямо заземителния кабел. На подобна хипотеза ме навежда и шума, който се чува. Такъв шум се получава от изпарението (кипенето) на водата в точката на пробива, където тя има директен достъп до нагревателя (реорана).
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
... Получава се шунтиране на част от нагревателя и той работи с по-малка мощност. ...
За конкретния случай незнам, но в общия случай, това изречение е вярно, когато е точно наопаки.
Шунтира се част от нагревателя --> съпротивлението му се понижава --> тока нараства --> мощността нараства (а също и температурата в нешунтираната част)
ПП. Така като се замисля, трябва да е наопаки и за конкретния случай.
Дори и да отчетем че съпротивлението на (чистата) водата е голямо, то общото съпротивление пак се понижава. Освен ако другия електрод на нагревателя не е прекъснат.
Цитат:
Първоначално публикувано от MitkoS
Шунтира се част от нагревателя --> съпротивлението му се понижава --> тока нараства --> мощността нараства (а също и температурата в нешунтираната част)
В резултат на което, остатъка от реотана прегрява и прекъсва окончателно.
Цитат:
..........
Освен ако другия електрод на нагревателя не е прекъснат.
Обикновено точно това става. Получава се късо и реотана прекъсва. И ако прекъсне по-близо до нулевия проводник може да се получи описаната от мен хипотеза. Прекъсналата част от към фазата може да се "лепне" и за тръбичката и тогава ток ще тече през нея към заземяването (зануляването). Измерването ще покаже. Това не би се случило никога при трипроводна схема и дефектнотокова защита.
Цитат:
Първоначално публикувано от Lupus
В резултат на което, остатъка от реотана прегрява и прекъсва окончателно.
... Това не би се случило никога при трипроводна схема и дефектнотокова защита.
Прегрява и прекъсва, но след някакво време. А големината на това време най-общо казано зависи от характеристиките на нагревателя и от дължината на остатъка. И ако да речем в конкретния случай това време е 6-7 часа, то може да се окаже, че бойлера никога не е стоял включен толкова дълго време (по-точно, веригата не е стояла включена и не е достигната нужната температура за да прегрее и прекъсне работащата част на нагревателя).
А за дефектнотоковата защита - в една друга тема разпалено твърдя, че при двупроводна инсталация дефектнотоковата защита може да пази човешкото тяло не по-лошо, отколкото при трипроводна инсталация.
Този сценарий с пробития нагревател става за пример за моите писания там.
При двупроводна инсталация дефектнотоковата защита със сигурност няма да се задейства, а също може например, през водата в бойлера и заземяването на корпуса да минават няколко ампера, недостатъчни да задействат предпазителя в таблото.
Но в момента в който човек застане под душа и през него започне да протича ток, то дефектнотоковата защита ще се задейства.
// Ех, предполагаме, че човека не е умрял съвсем веднага де
Явно не си си прочел урока http://forum.setcom.bg/index.php/topic,38049.20.html
Цитат:
...Този сценарий с пробития нагревател става за пример за моите писания там.
При двупроводна инсталация дефектнотоковата защита със сигурност няма да се задейства, а също може например, през водата в бойлера и заземяването на корпуса да минават няколко ампера, недостатъчни да задействат предпазителя в таблото.
Но в момента в който човек застане под душа и през него започне да протича ток, то дефектнотоковата защита ще се задейства.
// Ех, предполагаме, че човека не е умрял съвсем веднага де
Защо постоянно съветваш хората да правят глупости. ДТЗ е предвидена да работи в ТРИ проводна инсталация. Между другото бойлерите работили известно време, имат утечки даже по-големи от 30мА, и прословутата ти защита ще е постоянно задействана. Това неминуему ще доведе до една псувня по неин адрес и елиминирането и'.
И не мислиш ли, че бойлера трябва да го изключиш преди да влезнеш да се къпеш.
Цитат:
Първоначално публикувано от mil_10
...
И не мислиш ли, че бойлера трябва да го изключиш преди да влезнеш да се къпеш.
Защо?