Резултати от 1 до 5 от общо 5

Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    40
    #1

    Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

    Здравейте!
    Предстои ми монтаж на 120 литров вертикален бойлер Димломат Океан и събирам мнения за подходящия монтаж. Бойлерът ще се монтира върху носеща стена от бетон, но след нея е залепен гипсокартон /с топки теракол/, като има разстояние от 2-3 см, след това има залепени плочки, пак залепени с теракол и пак има 2-3 см. Така, че до бетонната стена има разстояние от около 7 км.
    Взел съм възможно най-големите анкерни болтове, които намерих - 22 см. на ф 12, но се притеснявам, че бойлерът ще натежи на гипсокартона и плочките и ще стане беля.....
    Моля за вашето мнение и препоръки!

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #2

    Re:Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

    Имах подобен проблем наскоро с един стенен комуникационен шкаф (предполагам заедно с оборудването тежеше 80-100кг и повече). Стената беше бетонна, но имаше гипсокартон на 6-7см от нея.
    Закрепвето го направих така:
    - метален дюбел Ф14 в бетонната стена (по-надълбочко) и в него навита метална шпилка Ф10 с резба. Това изглежда простичка операция, но всъщност не е така, защото има голяма опасност да се скъса дюбела от пренавиване или пък да запецне резбата и дюбела да започне да се върти свободно в дупката и да не може да се стегне както трябва - задължително трябва дюбела предварително да се разгледа добре, ако се налага да се смаже или съвсееем леко да се навърти извън дупката. Самото стягане на дюбела в дупката го направих с подходящ дълъг болт и гаечен ключ, после махнах болта и на негово място навих шпилката. За да я навия стегнато, позлвах гаечен ключ и две гайки от външния край на шпилката, които след навиването развих и махнах.
    - оставих шпилката (общо 4 броя) да стърчи от гипсокартона колкото ми трябваше - около 5-6 см
    - сложих на шпилката една шайба и навих една гайка плътно до бетона така че гайката да стегне шайбата към бетона
    - после гайка (навита точно колкото цялата да се скрие в гипсокартона), шайба, ламарината от задната стена на шкафа, пак шайба и пак гайка.
    За всяка от шпилките, предварително в гипсокартона изрязах кръгла дупка около Ф30
    Материалите заедно с бургията за бетон Ф14 общо струваха около 20-22лв - всичките неща ги купих от специализиран магазин за крепежни елементи. Шпилката я рязах с обикновен малък флекс на необходимите парчета, а дупките в бетона ги правих с малък бошовски перфоратор, като почнах с бургия Ф8 и после разширявах на Ф10, Ф12 и накрая Ф14

    ПП. Спомням си, че когато почвах цялото това упражнение, имах съмнения относно дебелината на шпилката и дали няма да се огънат и поддадат - оказа се, че при такава дължина и такова стягане, няма никакъв проблем - увисвах се на всяка една от шпилките и те изобщо не се огъваха ... ама това не е кой знае какъв критерий, защото съм доста фин (и) откъм килограми

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    40
    #3

    Re:Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

    Митко, благодаря за подробната информация. Ще се опитам да направя нещо подобно. Мисла да пробия около 18 см отвор с фи, колкото е на анкерния болт. След това ще разпробия плочките и гипсокартона до бетонната стена с отвор с фи, колкото да мога да стегна гайката на болта до бетонната стена с някакъв подходящ ключ, за да се стегне болта на бетона. След това втора гайка, която да стегне плочките и гипсокартона. Така ще ми остане около 3 см за да закрепя бойлера. Нещо такова си мисля, но .... не ми е ясно както точно ще се получи. Не съм сигурен дали не трябва да сложа някаква втулка след първата гайка, която стяга анкерния болт за бенонната стена.

  5. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #4

    Re:Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

    Мисля че със по-дълги анкерни болтове ще бъде по здраво отколкото със шпилки. При шпилките може да попаднеш на някоя мека която да поддаде нищо че изглежда достатъчно дебела. Ако ще бъде щпилка по-добре си я вземи от специализиран магазин за крепежни елементи където могат да ти гарантират че е с голяма якост. Например на обикновените които ги продават масово на метър по железариите като я пренатегнеш един път и резбата се разваля. Друго си е ако е стоманена с якост 10.9 или дори 12.9.Те варненските бойлери са само с горна планка и се държат на два болта затова залагай на сигурното.

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    963
    #5

    Re:Въпрос за монтаж на 120 литров вертикален бойлер Дипломат

    Колеги,

    Ако комуникационния шкаф е нещо, което макар и нелесно, може да со докара до някакъв що-годе естетичен за офис вид, то що се отнася до бойлер, бих го предпочел скрит зад гипсокартон, с някаква вратичка за достъп, отколкото да губя 7см разстояние и да мисля как да го закрепя, че и здраво, пред гипс-картон-а.
    То и тръбите предполагам ще се наложи да прекараме през картона, до бойлера отпред.
    Сухото строителство е доста бързо и не много скъпо, все пак.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Бойлер. Колко литров?
    От CALL-151 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 25
    Последно: 02-01-20, 21:02
  2. бойлер - вертикален или хоризонтален
    От ivodor69 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 1
    Последно: 18-11-08, 23:49
  3. Вертикален монтаж на външно тяло?
    От alex12 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 24
    Последно: 14-04-08, 20:25
  4. Въпрос за 10 литров бойлер
    От fiuri във форум Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 21-02-08, 20:27
  5. 80 или 100 литров бойлер
    От Alvarez във форум Бяла техника
    Отговори: 19
    Последно: 16-06-07, 06:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе