Резултати от 1 до 10 от общо 10

Въпрос за зануляване на LCD TV

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    29
    #1

    Въпрос за зануляване на LCD TV

    Здравейте,

    LCD телевизора ми е включен в обикновен ( не шуко) контакт, а захраващия му кабел е като на компютър (с три пина). Към ТВ-то включвам кабелна, лаптоп (пак през такъв контакт), ДВД и аудиосистема, които обаче са с плоски щепсели (без зануляване).
    Според вас има ли опасност за изгори някой вход на ТВ-то (че е най-ценно ) или нещо друго?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    444
    #2

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Няма опасност.Зануляването се прави не да пази електроуредите от изгаряне,а хората от токов удар.

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #3

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Смени си контакта да не те тресне някоя тенекия от LCD-то. За предпазване на входовете си сложи разклонител с защита и отделна защита на антения вход на телевизора. Кабелната е най ненадеждна и е хубаво да имаш такава. Сложи си и защита на интернет кабела ако го включваш директно в лаптопа.

    Аз ползвам тези http://www.sono.bg/index_bg.htm

  5. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #4

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Ами честно казано не бих заложил на този производител за разклонител със защита.Лидер в това отношение са MGE като цената им не е много по висока а също така имат и застраховка за десетки хиляди евро ако нещо се случи с уредите ти,макар че тук при нас тази гаранция няма кой да ти я изпълни.Все пак е някаква гаранция за качество.Лично аз ползвам един модел на Belkin който е комбиниран TV,LAN,пренапрежение и 4 година ми служи вярно.Единствен недостатък му е ,че работи само еднолинейно ,така че свързаните устройства не биват отделяни сигурно от ел.мрежата в изключено състояние.Няма смисъл да се стискаш за защита на уредите си след като си дал пари за техника,за да не ти излезе после през носа.Особенно като видиш колко снимки има в нета на китайски разклонители със защита след поражение.
    Може да погледнеш и модели на APC
    Лаптопа ти е с външно захранване така ,че няма защо да се притесняваш за него,лесно се намира.

  6. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    162
    #5

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    О да разбира се виж тук http://www.nmsu.edu/~safety/news/les...tectorfire.htm какво се случва с разклонители менте. Същото ще се случи и с най марковия при пряко попадение близо до теб. Просто 100% защита няма, защото ще е неколкократно по- скъпа от защитаваната техника.

    По принцип разклонителите с защита са за финна и крайна защита на уредите. В главното табло се слага катоден отводител (вентилен отвод, разрядник или както там си ги наричат фирмите) с голям разряден ток и голямо импулсно напрежение, след него в апартаментното табло втори с по-малък разряден ток и по малко остатъчно напрежение и накрая за критичните консуматори разклонителче с защита което има най малко остатъчно напрежение и може да понесе и най малък разряден ток от пренапрежение. Това ти гарантира че разклонителя няма да се запали като тези на картинката понеже големите разядни токове и пренапрежения се ограничават от монтираните в таблата катодни отводнители. Всичко това с добро заземление и гръмотводи на зградата ти дава някаква защита на приемливо ниво но 100% защита просто няма.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    29
    #6

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Въпросът ми беше, възможно ли е да изгори нещо при свързване на комуникационен кабел (VGA, аудиожак), от статично електричество или натрупан потенциал при липса на зануляване.
    Иначе ясно, че при близко попадение на мълния Бог знае, какво ще оцелее... Живея между две тепета и имам високи сгради наоколо, 35 години не е имало пренапрежения по мрежата. Лаптопа е по Wi-Fi, слабо място е кабелната, но и тя е от 10-15 години без проблеми засега.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #7

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Отговорът е не.Няма как да стане.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    27
    #8

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Ако връзваш ЛСД-то с компютъра е хуваво да ти е занулен контактът /щом телевизора е сконтакт ШУКО/. Получават се разлики в потенциала и едно от двете устройства може да се "възнесе".

  11. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #9

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Хм! Въпрос за размисъл. След като производителят е направил щепсела без защита(т.е. няма клема за зануляване или заземяване) то значи, че неговия уред съответства на : "едиси какво". т.е. всичко е пластмасово и не е опасно при пробив и при допир.. Което не означава,че когато се опиташ да свържеш РС-то си с телевизора, няма да почустваш как тока се опитва да мине през теб! Обикновено не, стандартният резултат е брум(нискочестотен звук) ..Кой е виновен, не е ясно. Дали кабелната TV, дали енергото, дали доставчика на интернет...
    За майтап да кажа, че ако компютъра не е занулен, всичко изглежда ОК.
    А, мълнията удари ли, спасение няма! Дори и да сме извадили щепсела от контакта!(Най-добрия вариант)
    Едва ли , устройствата ще са ти включени на различни фази. Но ако имаш съмнение , включвай всичко с разклонител...Препоръчва се!(Вероятно не разклонителя, а едната фаза!)
    П.с. Разгледах и снимките. Резултата от купуването на евтини!(турски и китайски) разклонители води до това...

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    27
    #10

    Re:Въпрос за зануляване на LCD TV

    Щом щепселът не е шуко значи, че уреда е с двойна изолация и неговия корпус не може да попадне под нарпежение. Ако искам да се предпазя от мълнии ще си сложа катоден отводител.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Зануляване,заземяване на контакт
    От Leon34 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 11
    Последно: 25-12-18, 09:43
  2. Бойлер зануляване
    От drecolli във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 17
    Последно: 30-12-09, 22:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе