Резултати от 1 до 6 от общо 6

Проблем с електроинсталация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    54
    #1

    Проблем с електроинсталация

    Здравейте.Възникна такъв проблем:Контакт в съседския апартамент окъсил и изключил предпазителя във входното табло.Но не е изключил неговия,а моя предпазител.Трябва ли да се обаждам на енергопро или да търся в неговия апартамент дали не се е включил към моята инсталация?Досега не съм усетил разлика в сметките и ако го е направил то е от скоро.Мога ли да проверя при изключен предпазител дали има някаква консумация,след като изключа всички елуреди в къщи,или това може да го направи само квалифициран елтехник.За информация имам уред,който мери до 20 ампера прав и променлив ток.

  2.  
     
  3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #2

    Отговор: Проблем с електроинсталация

    В панелен блок ли сте? Имате ли общи стени на апартаментите? "окъсения" контакт на обща стена ли ?
    Принципно не е нормално при късо в неговия апартамент да пада твоя предпазител. Това показва че токовия кръг се затваря през него, а би трябвало да сте на различни фази. (Поне при мен е така).

    Енергото могат да установят ако е направил някаква шашма в главното табло, но ако се е закачил през неговия контакт към фазата на твоя (затова питах за панелката) тогава на пръв поглед всичко е нормално в таблото.

    Това можеш да го установиш като изключиш главния предпазител в апартамента си (вътрешния) - до другите предпазители или смъкни всички които имаш вътре в апартамента. При това положение електромера ти не трябва да показва никаква консумация (при някой от новите електронни свети постоянно - това е знак за липса на консумация), ако просветва много на рядко значи все пак има нещо включено.
    Този пост е редактиран от Pat; 29-12-14 в 13:18.

  4. Junior Member Аватара на adrian_dimitrov
    Тук е от
    Dec 2014
    Мнения
    100
    #3

    Отговор: Проблем с електроинсталация

    Щом е окъсил твоят предпазител, е възможно комшията ти те краде, но не се знае, как е направена инсталацията. Ако пък таблото на етажа е на общ предпазител някакъв, защо не се е изключил предпазителят в неговият апартамент? Звъни на енергото да погледнат нещата, защото знам за случаи в нашият вход, където електромер на мазе е навъртял 150лв. ток миналата година и се оказа, че комшии са се прикачили към него....

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    54
    #4

    Отговор: Проблем с електроинсталация

    Довечера като се върне от работа ще проверим и двата предпазителя един след друг при изключено положение дали има консумация.

  6. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #5

    Отговор: Проблем с електроинсталация

    Този до електромера и да е вдигнат ако другите са свалени и всичко е наред не би трябвало да има консумация.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    74
    #6

    Отговор: Проблем с електроинсталация

    Енергото не го търси. Негово задължение е до електромера. Ако имаш основателни съмнения търсиш квалифициран елтехник и полиция. Работил съм елтехник в строителството и зная как се изгражда инсталацията. И как разбра че е от окъсен контакт на съседа. А за измерване на консумацията с уред се изискват някой знания по електротехника/без да обиждам никой/.Зависи и от уреда-дали е обикновен мултицет със сонди или амперклещи.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Схема на електроинсталация
    От etg във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 1
    Последно: 29-11-12, 23:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе