Очаквано...
Аз и в другата тема заложих на метода с усукването на проводниците!
Преглед за печат
Нямам намерение да оспорвам тестовете на украинския ел техник.
Лустер клемите на Ваго са одобрени за връзки в ел инсталации от немските стандарти.
Украинския техник не е запознат с тях.
При еднофамилни къщи и апартаменти нямат разклонителни/разпределителни/кутии.
Ползват се конзолни и всички връзки се падат зад ключ или контакт.
За промишлените обекти не знам,какво е изпълнението.
В БГ дали ел връзката е направена с усукване или клема на Ваго,няма значение.И двата начина са правилни.
Обаче,че са подходящи само за осветление-Не съм съгласен с украинеца.
Тоя тест или е тенденциозно направен (за неразбиращи хора) или показва глупостта на самия техник. В подробности не ми се влиза защото няма смисъл..... само да добавя че ваго имат клеми които могат да издържат и много повече от 80А.
Сега ако някой е решил с пръдня боя да прави, това си е негов личен проблем. :)
Да,обаче всички ел връзки ли са запоени/заварени/??
Споровете може да продължават,но Ваго клемите стават за връзки в ел инсталации !
А и ел техници ,които запояват Джици,с лопата да ги ринеш.
Badr,уважавам те като спец, обаче в Germany кой ще те търпи да запояваш Джици??
Никой не е твърдял, че клемите не стават за инсталации.Стават, но по-добрата връзка е заварка/спойка със сребърен или меднофосфорен припой.И това в определени случаи е единствената позволена връзка.
И в Германия тази връзка е по-добра от Ваго клемите, но виж производителността на труда е съвсем друга бира.При клемите връзките стават за секунди, докато запояването е доста по-продължителен процес + необходимост да се мести оборудване.Товасъс сигурност е неприемлив за Германия разход на труд.
И Както сам си отговори по-горе, по бързина, практичност, цена и най-вече целесъобразност също са далеч от "скрутка с последующей сваркой." :)
Там където се използват подобни клеми заварката е абсолютно безсмислена и неоправдана, а за местата където е нужна надежна и сигурна връзка при подобен ампераж се използват други клеми.
И последната глупост е да пускаш 80А ток по 2,5 кв проводник - ми той и без връзки по него ще заприлича на реотан в определен момент. :)
Прикачен файл 24684
Прикачен файл 24685
Ето ги немските конзолни кутии.
В тях стават ел връзкате с Ваго.