ОК, ще пробвам това.
Takaaa, ето какво се получи. Напрежението си е в норми. Проблема е в Соното.
Не искам да защитавам производителя на SONO.
Обаче при наличие на доказан проблем в захранването на цялата сграда, едва ли причината е точно в защитата.
Вероятно SONO просто е по-чувствително, като регистрира и най-малките отклонения от нормите.
Най-лесно можеш да го провериш на друго място, за което си сигурен, че няма проблеми по захранване, инсталация и т.н.
Или да се свържеш с фирмата и да им обясниш проблема. Може да ти дадат някакво логично техническо обяснение.
Успех!
Свързах се и обясних. Човека беше много коректен и ми обясни, че напълно възможно е да е от Соното. Мога да им го изпратя и каза, че ще го ремонтират и ще ми го върнат. Нещо се сменяло по чарколяците, но аз не разбирам от ток и не мога да обясня какво е. Иначе, сега на мястото на старото има ново и няма никакво прекъсване. Мрежата се върти около 230V. Когато падне под 225V и старото Соно изключва.
М/у другото, независимо, че старото Соно не е в гаранция, човека ми каза, че ще го оправят за тяхна сметка. Рядко коректен човек!
Аз бих им го изпратил. Куриерските разходи са около 7-8лв., а ново SONO - над 30.
Това, че повреденото изключва при под 225V беше ли го написал? Защото не съм го видял.
Не бях го написал, защото го установих вчера след замерване на мрежата в продължение на 10тина часа. А старото Соно вече го пратих за рециклиране.
Едното ми Соно за бяла техника стана жертва на EVN или просто не е толкова качествено за колкото го мислех. Имам още едно на същия токов кръг и то не е мръднало, както и нямам нищо изгоряло след спирането на тока снощи, освен тази защита. Ясно се вижда чернилката по платката и отзад в кутията. Добре, че поне хладилника е оцелял.
![]()
Значи си е свършило работата перфектно. Не виждам за какво го обвиняваш (SONO-to)
А това може да го ремонтираш или направо да го смениш с ново.