Лампата в кухнята ми свети постоянно
Привет!
Имам един проблем и не мога да разбера какво да правя. Електромонтьор съм, но това не го разбирам. Крушката в кухнята свети дори когато ключът е в изключено положение( крушката е Филипс, енергоспестяваща). Когато ключът е в положение да подава ток горе на изводите преди полилея е 220V, когато е изключен е 110V. Крушката свети цяла нощ, много слабо, но свети. При изключен прекъсвач на токовия кръг, тогава вече разбира се, не свети. Можете ли да ми дадете иидея/и?
Отговор: Лампата в кухнята ми свети постоянно
Това което описваш е невъзможно няма да обяснявам защо. Ще ти кажа само едно извади ключа от конзолната кутия откачи го и виж дали крушката свети/несвети като свържеш кабелите до ключа директно като спазваш естествено всички инструкции за безопасност. При премахнат ключ и откачени кабели няма как да имаш никакво напрежение това е просто абсурдно.
Смених ключа с чисто нов и пак е същото.
Казах ти откачи жиците на ключа и тогава провери
Ако е LED(сведодиоди) - те така си сияят и при изключено положение на прекъсвача/ключа(уточнение: когато ключът е с лампичка).
Пробвах ест иначе нямаше да пиша. Да свети.
В целия апартамент имам такива, само тази свети постоянно. Пак казвам има фаза в лампата при изключен ключ!
Възможно ли е вместо нулата, фазата да е пусната до лампата?
Колко лампи са ти на полюлея? Колко жици тръгват нагоре от ключа? Колко жици излизат горе на тавана за полюлея? Ключа ти има ли глимка?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lupus
Колко лампи са ти на полюлея? Колко жици тръгват нагоре от ключа? Колко жици излизат горе на тавана за полюлея? Ключа ти има ли глимка?
Една е лампата. Две. Две. Не, няма, всичките са ми Легранд в апартамента.
Според мен са две неща:
1. Имаш изкарана фаза вместо нула в директния кабел до лампата, т.е. ключът прекъсва нулата, а не фазата.
2. Имаш утечка, нарушена е изолацията на кабела някъде в трасето между лампата и ключа.
Направи каквото ти казвам не се занимавай с глупости. Затова ти казвам откачи жиците на ключа виж има ли фаза при ключа и тогава провери при лампения излаз какво има трябва да няма нищо. За да имаш наличие на напрежение трябва да имаш референтна точка с по нисък или нулев потенциал замисли се нали си ел монтьор.
Да, помислих си за тези неща. Проблема, е че се появи вчера, значи е утечка по скоро. До сега го нямаше, без значение дали е отивала фазата или нулата в лампата. Ще търся къде е.
Трипроводна ли е инсталацията за осветлението?
За панелка ли става въпрос? Ако е панелка провери съседът ти отгоре да не е правил ремонт. Или да не е понамокрил някъде :) В панелките (не знам дали във всички) кабелът между лампата и ключа минава над горната плоча, т.е. по пода на съседа ти отгоре.
Цитат:
Първоначално публикувано от
dodo_pv
Трипроводна ли е инсталацията за осветлението?
Не му е трипроводна. Виж отговорите на моите въпроси. РРР1 му е дал добър съвет, да действа. Само с умуване не става иска си и мерене! Но в случаи кaто този в никакъв случай не бива да се доверява на фазомер! Само мерене с уред, закачен към сигурна нула(или земя) или контролна лампа с крушка, а не с LED!
Лупус, човекът има проблем с нулата, въпросът е от коя кутия точно идва. Твърде вероятно е да има и офазяване от някой контакт, по трасето между разклонителната кутия на въпросната лампа и таблото на апартамента. Може да пробва с двукиловатов консуматор (печка) всеки един контакт и да види кога изключената лампа светва най-силно.